Очертава се 2-процентово увеличаване на осигуровките

Очертава се 2-процентово увеличаване на осигуровките

Синдикатите и работодателите са се съгласили увеличението на осигурителната вноска да бъде с 2 процента, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след "неформална” среща в Министерския съвет между представители на синдикатите, работодателите и правителството в неделя.

Според социалния министър Тотю Младенов, който е доволен от срещата, по основните теми от преговорите има разбирателство. "Днес стана ясно, че отиваме към компромис да се увеличи леко осигурителната тежест още от догодина, за да се стабилизира пенсионния фонд и от друга страна по искането на синдикатите по-плавно да се увеличи осигурителния стаж и пенсионната възраст", каза той.

След като във вторник премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че вдига осигурителната вноска с 3 на сто, а работодателите напуснаха тристранния съвет, два дни по-късно правителството даде заден ход и поведе паралелни преговори с работодателите и синдикатите.

Търси се компромисно решение, така че да няма недоволни. Заговори се, че увеличението на вноската може да е и 1.5 или 2 процента, което щяло да зависи и от усилено правените разчети на финансовото министерство, Националния осигурителен институт (НОИ) и здравната каса.

В неделя стана ясно обаче, че разчетите още не са готови и разговорите се водят без точни цифри. Финансовият министър каза, че разговорите по предложенията за промените в Кодекса за социално осигуряване щели да продължат и във вторник. Тогава своите разчети ще представят НЗОК и НОИ. Дянков изтъкна, че срещата ще бъде на тристранна основа и неформална, за да може в края на седмицата да бъдат ясни окончателните предложения.

Тотю Младенов пък съобщи, че в понеделник се очаква своите разчети да представи Министерството на финансите, за да се водят конкретни разговори. Той не пожела да коментира условията, поставяни при преговорите от синдикатите и работодателите.

От казаното след срещата стана ясно, че синдикатите не са готови на отстъпки и продължават да заплашват със стачки.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че ако във вторник няма окончателно решение, от КНСБ може да преразгледат участието си в тристранните преговори. Синдикатът имал стачна готовност във всеки един момент.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи, че синдикалистите са направили достатъчно компромиси и за повече отстъпки не може да се говори. Пламен Димитров потвърди, пределът на компромисите от синдикална страна бил достигнат, че даже и надминат.

КНСБ не се оттеглят от исканията си, с които синдикатът излезе през седмицата на протест - да не бъдат влошавани условията за пенсиониране на категорийните работници и да им бъдат гарантирани пенсии, които те да получават както и досега. Няма да отстъпим, че както пенсионната система, така и държавното обществено осигуряване и фондовете за майчинство, за безработица и други, трябва да бъдат балансирани, каза Димитров и добави, че терен за диалог има, но той бил много тесен.

Председателят на БСК Божидар Данев заяви след срещата, че работодателите са съгласни с увеличението от два процента на осигурителната вноска, но ако правителството приеме съответни условия.

Данев не назова точно условията, а заяви, че всички трябва да поемат негативите на реформата - в това число военни, МВР, правосъдната система, работодателите и заетите.

От думите му може да се предположи, че работодателите настояват за равнопоставеност в осигуряването, като държавните чиновници, военните, служителите на МВР и на правосъдната система плащат сами осигуровките си, както всички останали. В момента, поне на книга, техните осигуровки се внасят от държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?