Борисов вдига осигурителната вноска с 3%, сегашната "реформа" се отменя

С признание за хаос с парите за здравно и пенсионно осигуряване и рязко неглижирайки вицепремиера си Симеон Дянков и работодателите, премиерът Бойко Борисов обяви във вторник, че оттук нататък постъпленията от здравни вноски ще отиват само за здраве, а дефицитът на НОИ ще се попълни чрез увеличение на пенсионната вноска с 3% от 2011 г.

Притиснат от планираните протести на лекари и синдикати, премиерът призна пред Националния съвет на Българския лекарски съюз, че с пари от здравни вноски "тихомълком" се плащат пенсии, като тази практика била наложена още от предишните правителства.

Часове след като финансовия министър Симеон Дянков разясни колко полезно е натрупаните в резерва пари от здравни вноски да покриват разходите за пенсии, премиерът Борисов се зарече да прекрати тази порочна практика.

Правителството отстъпва пред синдикатите и за пенсионната реформа, като е постигнато споразумение за отлагането ѝ. Стажът ще се вдига по-плавно от предвиденото и промените ще се разсрочат във времето.

Въпреки множеството обещания, с които правителството засипа в един ден лекарите и синдикатите, насрочените от тях протести засега остават неотменени.

Работодателите пък определиха договорките на кабинета със синдикатите като безумни и предупредиха, че следва нова вълна от съкращения и увеличаване на сивия сектор.

С пари от здравни вноски тихомълком се плащали пенсии

"Повече няма да допусна да се шикалкави по тази тема и да получавам пасиви и да се чувстваме гузни за нещо, за което нямаме вина. Затова ще кажем истината", заяви Борисов пред БЛС. "С парите от здраве тихомълком се плащат пенсии или част от тях. Защо? Защото те намалиха пенсионните вноски", заяви Борисов, визирайки предишните правителства.

Той не намери за нужно да обяснява защо ГЕРБ са продължили тази практика, включително и намалението на пенсионната вноска с 2 процентни пункта от началото на 2010 г.

"При това положение аз повече не искам да бъда съучастник на нещо, което съм заварил и понасям упреци заради него. Направено е така, че с парите от здравни осигуровки да се плащат парите за пенсии. И не случайно преди да си тръгнат юли месец с 900 млн. лева вдигнаха пенсиите. На каква финансова логика, когато държавата лети надолу ти увеличаваш пенсиите? Логиката е била да се оправят като взимат от парите от здраве. И никой това не иска да го говори, защото не е популярно“, заяви Борисов.

От днес нататък обаче това няма да е така и парите за здраве ще отиват в системата на здравеопазването.

Осигурителната вноска се вдига с 3 %, пенсионната реформа се отлага

Премиерът заяви, че за да се изразходват парите от здравни вноски само за здраве, се предвижда увеличение на осигурителната вноска с 3%, а промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които уреждат пенсионната реформа, ще бъдат изтеглени от Народното събрание. На тяхно място ще бъдат внесени промени за увеличаване на пенсионната вноска. "Имаме достатъчно време до края на годината и синдикатите категорично го подкрепят", заяви Борисов.

По -късно във вторник премиерът подписа споразумение със синдикатите за тези договорки.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че 2 % от тях ще отидат за фонд “Пенсии“ и 1% за фонд “Безработица”.

В момента вноската за пенсии е 16% за родените преди 1960 г. и се разпределя между работодателя и работника в съотношение 8.9 към 7.1 на сто.

За родените след 1960 г. вноската е 11% и съотношението е 6.1 към 4.9 на сто.

Вноската за безработица е 1%. Личната вноска на работниците обаче ще бъде увеличена с 1.2 и така тя ще стане 8.3% за родените преди 1960 г. и 6.1% за родените след това. Делът на работодателите ще се повиши съответно на 9.7 и 6.9 на сто.

Тотю Младенов обяви, че повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на невнасянето на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% догодина ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

В момента дефицитът в НОИ е около 2 млрд. лева. Наскоро НАП обясниха, че до края на годината трябва да съберат още близо 1 млрд. лева от невнесени осигуровки и данъци.

По думите на Младенов увеличаването на приходите в системата ще позволи да се забави пенсионната реформа. Той обяви, че промените в КСО се изтеглят от Народното събрание и ще бъде обсъден отново от тристранката, като до 19 октомври ще бъде внесен нов вариант в Министерския съвет и оттам в парламента.

Ако промените бъдат одобрени, мерките за увеличаване на осигурителния стаж ще се разсрочат във времето и ще бъдат по-плавни, но как точно, тепърва ще се уточнява със синдикатите.

Макар, че обещанието на премиера да удовлетвори синдикатите, те ще излязат на планирания за 7 октомври национален протест, защото писмена договорка все още няма. В същото време управляващите ще трябва да пренаписват Бюджет 2010, който вече е внесен в НС.

Бизнесът определи новите идеи за "безумни"

Работодателите определиха като безумни договрките между държавата и синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска. Те прогнозираха нова вълна на съкращения и увеличаване на сивата икономика.

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира, че подкрепата на вдигането на осигурителната вноска би била израз на паниката на правителството пред задаващите се синдикални протести.

"Това ще доведе до допълнително потъване на икономиката", коментира Данев. “Начинът, по който говорят министър-председателят и част от хората, формиращи бюджета, ни кара да бъдем силно напрегнати", допълни той.

От коментари на синдикатите стана ясно, че Борисов одобрява вдигането на вноската, въпреки, че министърът на финансите не е съгласен.

Дянков лансира идеята парите от резерва на НЗОК да отидат за пенсии

Часове преди Борисов да обяви новите си планове за осигуряването, финансовият министър Симеон Дянков продължаваше старателно да прикрива истината за съдбата на резерва на Здравната каса, като дори роди нова идея – с тези пари да се попълва дефицитът в НОИ.

Той разви тезата, че, когато здравната вноска е била увеличена от 6% на 8% през 2009 г., целта била парите да се дадат на частните здравноосигурителни фондове. И когато това не е станало, със закон е било записано, че парите от увеличението на вноската отиват в резерв.

Истината е обаче, че това бе не закон, а само принципна устна уговорка между представителите на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Реално големият резерв на НЗОК се залага всяка година със закона за бюджета на касата.

След това Дянков стигна до идеята натрупаните в резерва пари, които в края на годината ще са 1.4 млрд. лева, да се насочат към осигурителния институт, където дефицитът е огромен.

“Това не е наша инициатива, но мисля, че е разумна идея. Ние сме направили анализ от финансовото министерство, мислим, че това е възможно да стане. И това е реален начин парите да излязат от фискалния резерв и да се използват по направление. Направлението е пенсионери, социални вноски. “, каза още финансовият министър и уточни, че за целта са нужни законови промени.

Изявлението му бе изтълкувано като желание да се узакони със задна дата вече реално извършваното плащане на пенсии с пари от здравни вноски.

Споделяне

Още по темата

Още от България