Търси се "удобен" за всички скок на осигуровката

Търси се "удобен" за всички скок на осигуровката

Правителството даде на заден ход за повишаването на осигурителните вноски и поведе паралелни преговори с работодателите и синдикатите, за да се възстанови тристранният диалог. Бизнесът напусна тристранката, след като под синдикален натиск премиерът отмени планираното повишение на пенсионната възраст за сметка на повишаване на осигурителната тежест с 3 процентни пункта.

От обясненията на премиера Бойко Борисов и на министрите на финансите и на социалната политика Симеон Дянков и Тотю Младенов в петък стана ясно, че се търси компромисно решение, така че да няма недоволни. По неофициална информация е възможно увеличението да е с 1.5-2 процентни пункта, но и премиерът, и двамата министри бяха пестеливи в коментарите си.

Вицепремиерът Симеон Дянков води отделни разговори с бизнеса, а Тотю Младенов поддържа диалога със синдикатите, като с тях уточнява кога да започне повишаването на стажа за пенсия и с колко месеца годишно.

Социалният министър, който ден по-рано заяви пред протестиращите синдикати, че има политическо решение за повишаване на осигурителната вноска с три пункта, в петък обяви пред депутатите, че “всичко в момента е въпрос на диалог“. "Текат преговори в момента. Събирам синдикатите, а финансовият министър Симеон Дянков – работодателите. Мисля, че до 2-3 дни ще нормализираме диалога. Всичко в момента е въпрос на диалог".

Бойко Борисов съобщи, че в Министерството на финансите продължават с разчетите дали е възможно в рамките на гарантирането на пенсионната реформа осигурителната вноска да се увеличи с два процента.

“Като се има предвид, че ние ги свалихме с два процента, на практика в нашия мандат няма да има покачване на тази вноска“, заяви премиерът след срещата унгарския си колега Виктор Орбан. “Ако вноската се увеличи с 1.5 процента или с два, това ще е изцяло заслуга на министър Дянков и на неговия екип във финансово министерство“, каза още премиерът.

Самият Дянков коментира пред журналисти в парламента, че преговорите продължават, но потвърди, че увеличението ще е “под три процента“.

“Ние осъзнаваме, че при вдигане на осигурителната тежест тя ще падне не само върху работодателите, но и върху работниците. Надявам се, че синдикатите са обяснили това на техните членове. И не само работници и работодатели губят, но излиза и темата дали изсветляването на сивата икономика, с което България се справя добре през последните няколко години, ще се забави“, коментира той.

“Ориентировъчно увеличението ще е с по-малко от три процентни пункта“, добави министърът.

“За нас е много важно да възстановим тристранния диалог. От тази гледна точка всякакви двустранни споразумения, диалози между, примерно, правителството и синдикатите за мен не дават добър резултат“, каза Дянков.

Резервът на НЗОК ще пълни дупки в бюджета

След като преди три дни премиерът втрещи всички с признанието, че досега с пари за здраве са плащани пенсии, той се зарече оттук нататък парите от здравни вноски да отиват само за здравеопазване. Натрупаният вече резерв на НЗОК обаче ще запълва дупки в бюджета.

Дянков обясни в петък какво възнамерява да прави с резерва на НЗОК, след като той бъде прехвърлен от началото на следващата година по сметки на републиканския бюджет. Такъв текст е залегнал в споразумението между лекарите и правителството.

“Те и досега тези пари са се използвали за поддържане на фискалния резерв и от предишни правителства. Понеже оттук нататък Здравната каса ще използва всичките 8% здравна вноска, беше решено тези, които са натрупани, да станат част от фискалния резерв като цяло. Това може за бъдеще и особено следващата година да намали нуждата от взимане на допълнителни вътрешни или външни дългове, което ще облекчи до голяма степен фискалната ситуация за следващата година“, каза Дянков.

"Между другото виждате, че предварителните данни за месец септември, за третото тримесечие показват, че фискалната ни политика вече дава резултати и за септември сме на балансиран бюджет", продължи министърът. Той посочи, че фискалният резерв в края на годината ще е доста по-голям от 4.5 млрд. лева.

Бойко Борисов също направи прочит на записаното в споразумението с лекарите.

“В споразумението много ясно и точно е разписано - натрупаният резерв на Здравната каса, защото лекарите разбраха, че ако ние го изтеглим целия, ще съборим борда, ще фалираме лева и всички българи ще пострадат. Събраният резерв към 31 декември 2010 г. тази година остава във фискалния резерв, за да го подпира, а от 1 януари парите, които се събират за здраве в следващите години, ще се харчат само за здраве. И затова сега трябват и някои малки законодателни промени, за да могат всички дейности, като диспансерите например, да си отидат и да ги плаща съответно здравната каса“, заяви Борисов пред бТВ.

Той повтори пред журналисти в петък, че резервът на НЗОК е част от общия фискален резерв на държавата и без да се взимат пари конкретно от сметкита на касата, от фискалния резерв са били плащани пари за пенсии, а парите от здравни вноски са крепили резерва. За да стане по-нагледно премиерът дообясни: "Реално парите за здраве не са харчени теоретично за пенсии."

Споделяне

Още по темата

Още от България