Без изненади в битката за шеф на Националния исторически музей

Лидерът на партия "Възраждане" не е допуснат до конкурса и ще обжалва

Доц. Бони Петрунова (отляво) и проф. Вера Бонева

​За втори път действащият директор на Националния исторически музей (НИМ) се изправя срещу професор от УниБИТ в битката за постоянен шеф на институцията.

Без изненада до конкурса, повторно обявен в края на миналата година, са допуснати временно изпълняващия длъжността шеф на НИМ доц. Бони Петрунова и професорът по културно историческо наследство от УниБИТ Вера Бонева. Тя се пробва за втори път, след като остана единствен кандидат за мястото на провалената през миналата година процедура, в която първоначално участва тогавашният директор Божидар Димитров. Имената на двете претендентки за шеф на най-големия музей в България бяха публикувани на сайта на Министерството на културата.

Общо четирима са били кандидатите за поста, но другите двама не са допуснати до участие в конкурса. Това са Костадин Тодоров Костадинов и Симеон Валентинов Хинковски, е посочено в съобщението на културното министерство, без да има допълнителна информация за тях или пък мотиви за отстраняването им.

Костадин Костадинов е лидер на партия "Възраждане", която единствена дарява партийната си субсидия за различни каузи – войнишки паметници, манастири, читалища, на двойки с репродуктивни проблеми, без да търси публичност. Костадинов е общински съветник във Варна и бивш шеф на Регионалния исторически музей Добрич.

"Очевидно е, че управляващите се опитват да сложат свой човек на мястото на пенсиониралия се Божидар Димитров и конкурсът се провежда проформа", каза Костадинов пред Mediapool. Той уточни, че ще обжалва това, че не е допуснат до конкурса.

Аргументите му са, че преди 5 години, когато е кандидатствал за шеф на музея в Добрич, не е имало проблем с документите му и е покривал изискванията. От тогава законът не е променян и няма промяна в правилата, каза Костадинов. Допълни, че за изминалото време дори е натрупал допълнително стаж на ръководен пост, защитил е докторат в БАН и е издал три книги. За това смята, че няма логика да не бъде допуснат до конкурса.

Другият отстранен кандидат Симеон Хинковски е защитил докторска дисертация в Софийският университет "св. Климент Охридски" на тема "Генуезката република и българите ХІІІ - ХV век". От 2012 г. е хоноруван преподавател в Историческия факултет на Софийския университет, а от следващата година е и директор на музея към университета.

Симеон Хинковски каза пред Mediapool, че не е допуснат от Министерството на културата до конкурса с аргумента, че няма необходимия трудов стаж. Много е странно, че културното министерство не признава документите, издадени от университета, каза Хинковски, който най-вероятно също ще обжалва недопускането до конкурса. Хинковски смята, че този конкурс е нужното алиби на Министерството на културата, за избора на директор, който предварително е ясен кой ще бъде.

Това е втори опит за избор на постоянен директор на НИМ. Мястото се освободи през ноември 2017 г. след като дългогодишният временен шеф Божидар Димитров се пенсионира.

Първият конкурс за поста след десетина години управление на Димитров беше обявен в началото на миналата година, докато той все още беше директор на музея. Първоначално той подаде документи за участие в него, но при пенсионирането си ги оттегли с аргумента, че вече е стар и се е уморил. Така единственият кандидат в конкурса остана проф. Вера Бонева, но след събеседването с комисията по избора, не успя да събере достатъчно точки, за да бъде назначена.

Бонева е историк, преподавател в УниБИТ, публицист, експерт по музеология и управление на висшето образование. Работила е като уредник в Регионалния исторически музей в Стара Загора. През годините е преподавала във Великотърновския и Шуменския университет. През 2010 г. става професор по история на България, а от 2007 г. е щатен преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии. В момента е ръководител на катедра "Културно-историческо наследство". Бонева е автор на книги, статии, студии, рецензии. Заемала е ръководни позиции в областта на висшето образование.

Конкурентът на Бонева доц. Бони Петрунова пое временно директорския пост на НИМ от началото на ноември. Тя беше назначена от министъра на културата Боил Банов. Двамата с него бяха заместник министри по времето, когато Вежди Рашидов беше начело на Министерството на културата. Назначението на Петрунова беше съобщено първо от Божидар Димитров и след няколко дни обявено официално от Министерството на културата.

Бони Петрунова е била заместник-директор на Националния археологически институт с Музей към БАН (НАИМ-БАН) и ръководител на секцията по средновековна археология при института. Ръководила е повече от 50 археологически експедиции - теренни проучвания и разкопки на различни обекти. Автор е на повече от 200 книги, статии, монографии, научнопопулярни публикации.

Националният исторически музей е най-големият в страната. В него се съхраняват стотици хиляди паметници на българското културно-историческо наследство от праисторията до днес. Сред най-известните колекции е Панагюрското златно съкровище. Музеят има и няколко филиала - Боянската църква, Земенският манастир, параходът "Радецки", храмът "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско, Разложко.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?