Чуждите медии

Без ясен победител в избори, белязани от кална кампания и фалшификации

Сн. БГНЕС

Дясната партия ГЕРБ води на изборите, белязани от подозрения за фалшификации, и може да бъде способна да контролира крехко мнозинство в парламента с помощта на националистите, коментира Ройтерс по повод първите прогнозни резултати от парламентарните избори. Агенцията напомня, че 6 години след като България се присъедини към ЕС разочарованието от политическия елит е широко разпространено.

"Обезпокоени, че ще предизвикат повече протести след тези, свалили правителството през февруари, политиците водиха по-ненабиваща се на очи кампания с малко плакати по улиците на градовете и селата", се казва в репортажа на Ройтерс.

Според медията окалването между партиите по време на предизборната кампания е оставило лоши чувства и сега ще бъде трудно някоя от двете по-големи партии да управлява. "Ако се стигне до забавяне в сформирането на правителство, това пък ще бъде спънка за икономическия растеж и може в крайна сметка да означава и нови избори", коментира "Ройтерс", допълвайки, че широкото недоволство от бедността ще се запази.

"Няма ясен победител от българските парламентарни избори", пише и Асошиейтед прес (АП). И тази агенция фокусира коментара си върху това, че ако официалните резултати потвърдят социологическите проучвания, то ще има политическа и икономическа нестабилност в тази финансово затруднена балканска страна.

АП посочва, че бившата управляваща партия е с опетнена репутация заради скандала с подслушванията. овече от което и да е било, партията на Борисов може да има трудности да си върне общественото доверие заради икономическите проблеми. Шест години след влизането ѝ в ЕС, България си остава най-бедната в блока. Българите са гневни заради мерките за икономии, целящи намаляване на дълга, което означаваше и съкращения в сектора на здравеопазването и на образователните програми", пише агенция, уточнявайки, че над 22% от хората живеят под официалната черта на бедността.

Франс прес описва ГЕРБ като "консерваторите на бившия български премиер Бойко Борисов", който е подал оставка тази зима под натиска на улицата. Агенцията коментира, че победата е крехка и не води след себе си парламентарно мнозинство.

 

ъзможностите за коалиция изглеждат ограничени, защото Движението за права и свободи и ксенофобската партия "Атака" никога не са обмисляли варианта да работят заедно или да
подкрепят същото правителство. Сега, ако никакво правителство не може да бъде сформирано, то временното правителство на дипломата Марин Райков ще остане на власт, докато се организират нови избори през есента", допълва Франс прес.

Френската информационна агенция също обяснява, че политическата несигурност може да влоши икономическата ситуация в страна, в която растежът е едва 0.8 процента и всеки пети е без работа.

 

Преди излизането на резултатите изборният ден бе описан от чуждестранните медии като кални предизборни битки, апатия сред гражданите, политическа стагнация, безизходица и хаос след изборите и възможни нови избори. Ройтерс пише за откритите в навечерието на парламентарните избори 350 000 незаконни бюлетини, които са засилили опасенията за фалшификации в балканската страна, известна с корупция и организирана престъпност.

След кампания, която съдържаше повече хвърляне на кал, отколкото дебати за политика, се очакват трудни разговори за коалиция, което може да повдигне въпроси около управлението на политиката и икономиката, допълва Ройтерс.

Българите започнаха да гласуваха на оспорвани и напрегнати предсрочни избори, които се очаква да доведат до политическа безизходица и нови протести в най-бедната страна-членка на Европейския съюз, коментира телевизия “Ал Джазира“.

Апатията сред гласоподавателите е широко разпространена, а предизборната кампания беше помрачена от скандал с незаконни подслушвания и обвинения за измами. Очаква се избирателната активност да бъде под 50 процента, отбелязва телевизията.

ББС също посочва, че подготвителният период преди изборите е бил белязан от апатия на избирателите и обвинения за измами. Вчера прокуратурата обяви, че е открила в печатница 350 хиляди незаконни бюлетини. Предизборната кампания вече беше помрачена и от разкрития за незаконно подслушване на политици, припомня британската медия.

Австрийският вестник "Ди пресе" отбелязва необичайната лаконичност на бившия премиер Бойко Борисов. "Предизборният гладиатор", както го нарича журналистът Томас Розер, е принуден да се опасява за своята популярност поради скандала с подслушванията.

"Тагесшпигел" обръща внимание на ниските доходи в България и коментира, че въпросът как да бъде решен този проблем не е получил отговор.

"Как да се задвижи стагниращата българска икономика, как да се увеличат ниските средни доходи на българите, възлизащи на около 400 евро, какво може да се направи, за да се повишат мизерните средни пенсии от по 100 евро, без да се навреди на икономиката? И как да се овладее огромната безработица? Всичките тези въпроси не получиха почти никакъв отговор", пише изданието.

Швейцарското издание "Ханделсцайтунг" отбелязва, че България е застрашена от застой и хаос. След зимата на българското недоволство иде пролетта на политическата блокада, пророкува изданието и цитира български политолози, според които изборите не могат да доведат до политическа стабилност, защото по всяка вероятност няма да е лесно да се състави ново правителство.

"Ханделсцайтунг", цитиран от БГНЕС, посочва, че скандалът с подслушванията е насочил вниманието на избирателите към взаимните обвинения по време на предизборната борба, вместо към факта, че в България липсват рецепти за справяне с кризата.

Споделяне

Още от Избори 2013