Бивш зам.-здравен министър е обвиняем по схемата "болница в болницата"

Според прокуратурата Михаил Зортев е ощетил държавната болница във Враца с 12.8 млн. лв, той отрича да е нарушил закона

Д-р Михаил Зортев, сн. БГНЕС

Бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев е обвиняем за това, че преди седем години е разрешил в нарушение на служебните си задължения частното лечебно заведение "Вива Медика" ООД да извършва дублиращи медицински дейности на територията на държавната болница "Христо Ботев" във Враца.

Обвинението идва след като в началото на декември миналата година здравните власти, МВР и прокуратурата дадоха началото на акция срещу схемата "болница в болницата", при която държавни и общински лечебни заведения са ощетявани от съвместното си съжителство с частни в нарушение на закона.

Според Закона за лечебните заведения на територията на една болница не може да пребивава друго лечебно заведение, което дублира нейните дейности.

Под един покрив могат да съжителстват само лечебни заведения с различен премет на дейност. Има обаче десетки примери в страната, че тази забрана не се спазва и врачанската болница е един от тях.

Около нейните ощетяващи я договори с частната болница се разшумя през миналата година покрай плачевното ѝ финансово състояние и започналите опити на миналия екип на здравното министерство за спасяването ѝ.

През декември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че договорът за наем, срещу който е било приютено частното лечебно заведение във врачанската болница, е 50 лв. за година. Освен, че "Вива Медика" е дублирала дейността на държавната болница, е ползвала и нейната аптека. Както и в други подобни слуачи, тежко болните пациенти са отивали за лечение в държавната болница, а към частната се насочвани случаите, при които могат да се реализират много по-големи приходи.

Зортев е обвиняем за това, че в нарушение на Закона за лечебните заведения е разрешил на "Вива Медика" да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение. Самият Зортев обаче отрича да е нарушил закона. "Разрешението за дейност на лечебното заведение "Вива Медика" е издадено в пълно съответствие със закона", заяви той пред БТА по-късно в петък.

Зортев беше заместник-министър по времето, когато Стефан Константинов беше министър за здравеопазването.

Настъпилата вреда от действията на Зортев се оценява на 12.8 млн. лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублиращи медицински дейности.

От това са настъпили и значителни вредни последици за държавното лечебно заведение, тъй като при липса на частната структура, парите от НЗОК е можела да получи държавната болница.

На Зортев е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Зортев бе зам.-министър на здравеопазването при първото правителство на Бойко Борисов по времето на здравния министър Стефан Константинов, но напусна заради различни виждания с министъра. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?