Затвори частната болница във Враца, която работеше в държавната

Затвори частната болница във Враца, която работеше в държавната

Частната болница "Вива Медика", която функционира на територията на държавната болница "Христо Ботев" във Враца, спира работа и прекратява приема на пациенти от понеделник, съобщи Clinica.bg.

Това се казва в две официални писма, изпратени от лечебното заведение до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в града. Уведомленията са постъпили в късния следобед в петък, минути преди да изтече работното време на институциите.

Основната причина за радикалното решение е "възникнал проблем в аспирационната и кислородна система", се казва в писмата. Истинският повод обаче е отказът на МБАЛ-Враца 
да преподпише договора за клинична лаборатория с частната клиника, изтекъл в края на 2017 година. 

Около cъжителството на частната и държавната болница и ощетяващите държавното лечебно заведение договори се разшумя през миналата година покрай плачевното финансово състояние на врачанската болница.

През декември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че договорът за наем, срещу който е било приютено частното лечебно заведение във врачанската болница, е 50 лв. за година. Освен, че "Вива Медика" е дублирала дейността на държавната болница, е ползвала и нейната аптека.

Както и в други подобни случаи, тежко болните пациенти са отивали за лечение в държавната болница, а към частната се насочвани случаите, при които могат да се реализират много по-големи приходи.

Заради ощетяващия държавната болница договор преди десетина дни бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев се сдоби с обвинение за това, че преди седем години е разрешил в нарушение на служебните си задължения частното лечебно заведение "Вива Медика" да извършва дублиращи медицински дейности на територията на държавната болница "Христо Ботев" във Враца.

Обвинението идва след като в началото на декември миналата година здравните власти, МВР и прокуратурата дадоха началото на акция срещу схемата "болница в болницата", при която държавни и общински лечебни заведения са ощетявани от съвместното си съжителство с частни в нарушение на закона.

Според Закона за лечебните заведения на територията на една болница не може да пребивава друго лечебно заведение, което дублира нейните дейности.

Под един покрив могат да съжителстват само лечебни заведения с различен премет на дейност.

Има обаче десетки примери в страната, че тази забрана не се спазва и врачанската болница е един от тях.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?