Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов се устреми към парламента

Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов ще се включи в предстоящите парламентарни избори като независим мажоритарен кандидат за депутат, предаде "Дарик". В понеделник в Районната избирателна комисия във Варна бе внесено официално заявление за регистриране на инициативен комитет, който ще работи за неговата кандидатура.

За целта до 9 април трябва да бъдат събрани 5 000 подписа в подкрепа на Йорданов.

Подписката за Кирил Йорданов ще започне още във вторник, като активистите ще бъдат разположени на много места в града. Малко преди да подаде оставка под натиска на хиляди протестиращи варненци, Йорданов получи подкрепата за кметското си място от Македонското дружество във Варна, местни интелектуалци и множество спортни клубове в града.

През 1997 година Кирил Йорданов стана депутат с листата на БСП. Две години по-късно той напусна парламента, след като печели кметските избори във Варна като кандидат на БСП.

Йорданов изкара три кметски мандата с подкрепата на червените и четвърти като кандидат на ГЕРБ. Последният мандат обаче Йорданов не успя да изкара и подаде оставка заради многохилядните протести в града.

По същото време един от основните политически опоненти на Йорданов във Варна Веселин Марешки продължи атаката срещу бившия кмет.

Два огромни билборда са поставени на стените на пощата във Варна, която е собственост на Марешки. На билбордовете е изобразен т. нар. "Кръг на Кирил Йорданов".

В центъра на билбордовете е поставена снимка на Йорданов, а около нея по-малки снимки на тези, които авторите смятат за негови сподвижници. В това число влизат общински съветници от всички политически сили във варненския общински съвет с изключение на хората на Марешки. В това число има снимки на лидера на БСП във Варна Борислав Гуцанов и общинския съветник от ДПС Янко Станев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?