Бившият шеф на авиацията ще е новият началник на отбраната, Плевнелиев още не го е одобрил

Назначаването на нов шеф на Военното разузнаване остава във въздуха

Константин Попов, сн. БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев номинира за нов началник на отбраната бившия шеф на Военновъздушните сили генерал Константин Попов. Кандидатурата е била одобрена на заседание на Съвета по отбрана, което по изключение се е провело във вторник сутринта, потвърдиха от Министерството на отбраната за Меdiapool.

Предстои Ненчев да вкара кандидатурата на Попов в Министерския съвет, след което правителството ще я предложи за санкция на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Все още не е известна позицията на държавния глава, чийто фаворит за поста е контраадмирал Емил Ефтимов, който е шеф на дирекция в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел.

Генерал Константин Попов в момента е заместник-началник от отбраната, като кариерата му е преминала в бойната авиация, която от години е в окаяно състояние.

Ако бъде одобрен от правителството и президента, той ще замени на поста вицеадмирал Румен Николов, който навършва пределна възраст за военното си звание на 9 февруари и ще трябва да напусне поста, след като военният министър отказа да го предложи за още една звезда и така да удължи кариерата му с още няколко години.

Румен Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 година и се очакваше малко след това да бъде повишен в длъжност адмирал, като така да изкара целия си четиригодишен мандат.

Правомощията на началника на отбраната бяха силно орязани по закон, а и последните няколко висши военни на поста напълно го обезличиха с липсата си на позиция.

На дневен ред е съгласуването на още едно назначение във военното министерство – на новия директор на служба "Военна информация", но засега то остава висящо.

Военното разузнаване се управлява от изпълняващия длъжността директор полк. Светослав Даскалов. Според запознати не е изключено той да бъде преназначен за постоянно, но към момента съгласувателната процедура не е завършила.

Даскалов зае поста, след като депутатите приеха Закона за военното разузнаване, според който шефът на службата трябва да е задължително военен и това наложи освобождаването на Йордан Бакалов.

Новите изисквания за заемане на поста стесниха значително възможния кръг кандидати за него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?