Близо 1000 починали за ден в Италия; вълната на епидемията в Европа не спада

Близо 1000 починали за ден в Италия; вълната на епидемията в Европа не спада

Италия регистрира рекордните 969 смъртни случая от коронавируса за 24 часа, съобщи италианската Служба за гражданска защита тази вечер.

Според службата общият брой на заразените с коронавируса е достигнал 86 498, като случаите на заразяване, регистрирани през последното денонощие, са 4401.

Броят на оздравелите се е увеличил с шест процента до 10 950 души, а пациентите в тежко състояние - с 3,2 процента до 3732.

Вчера САЩ изпревариха Италия и Китай и сега са с най-много случаи на зараза с новия коронавирус в света. Но вълната на епидемията в Европа не спада, а някъде набира нова сила. Това превръща нашия континент в най-засегнатия от коронавируса район в света.

В Европа са най-много и жертвите на пандемията. Италия със своите вече 9184 смъртни случая, свързани с Covid-19 значително изпреварва САЩ (1178). А и други европейски страни бързо се приближават до сравними величини по тези показатели.

Пикът на случаите на заразяване в Италия предстои, заяви днес ръководителят на италианския национален здравен институт Силвио Брусаферо. А италианските власти предупредиха, че ще се наложи срокът на карантината да бъде удължен и след 3 април.

Подчертавайки силно заразната природа на вируса, италианската национална федерация на лекарите, хирурзите и ортодонтите заяви днес, че до този момент са починали 46 техни колеги, много от които са практикували в градове в Северна Италия. В публикувано днес отворено писмо над 300 лекари и учени призовават правителството да им позволи да използват собствените си лаборатории за разширяване на дейността по извършване на тестове и установяване на леките и асимптоматични случаи на заразяване с коронавируса, които сега остават нерегистрирани. Към настоящия момент тестове правят само няколко специализирани лаборатории, което означава, че истинският брой на заразените не е известен, изтъква федерацията.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Испания през изминалото денонощие се е увеличил със 769, достигайки общо 4858, съобщи министерството на здравеопазването. Това е нов рекорд в броя на смъртните случаи, регистрирани за 24 часа, отбелязва Ройтерс. Общият брой на инфектираните е нараснал до 64 059 спрямо 56 188 вчера – нарастване от близо 8000.

Все пак ръководителят на кризисния щаб в Испания Фернандо Симон заяви днес, че по последни данни на испанското здравно министерство броят на смъртните случаи от коронавируса започва да се стабилизира. "В процентно измерение днешното повишение е приблизително еднакво с това от предишните три дни, в което изглежда се наблюдава ясно стабилизиране", каза той.

Френският премиер Едуар Филип предупреди днес, че "изключително висока вълна" на епидемията е връхлетяла Франция и прогнозира, че "ситуацията ще се влоши в идните дни".

"Навлизаме в криза, която ще продължи, в една епидемиологична ситуация, която няма да се подобри бързо. Трябва да издържим", каза Филип в момент, в който във Франция за 24 часа починаха в болници 365 души, заразени с новия коронавирус. "Трябва да бъдем изключително мобилизирани", настоя той, цитиран от Франс прес, и благодари на медиците, които са на първа линия в борбата с епидемията.

Сред новите жертви на коронавируса има и момиче на 16-години, починало в Париж. Общият брой на жертвите във Франция от началото на епидемията вече възлиза на 1696.

Премиерът подчерта, че страната е изправена пред "тежка битка". Същевременно председателят на Федерацията на френските болници Фредерик Валту предупреди, че до 48 часа болниците в и около Париж ще бъдат препълнени със заразени. Той припомни, че се очаква пикът на заразата във Франция да бъде достигнат през април.

Валту заяви, че болниците в района на Париж ще се нуждаят определено от помощ, защото случващото се в източната част на страната, където е първият голям клъстър на заразата и където болниците са претъпкани, ще се пренесе в столичния район. Сега армията помага за прехвърлянето на някои пациенти от болници в източната част на страната в болници в други градове.

"Ще достигнем пределите на нашия капацитет след 24 или 48 часа. Нуждаем се от проява на истинска солидарност между районите, между болниците и при прехвърлянето на пациентите", заяви Валту, визирайки района на Париж. "Ако оставим болниците да се оправят сами, ако оставим всеки засегнат район да се оправя сам, отиваме към катастрофа", предупреди той.

Броят на хората, за които е потвърдено, че са заразени с новия коронавирус в Германия, е надхвърлил 42 000. Над 250 от тях са починали, съобщи днес институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

Броят на заразените в Германия е нараснал за един ден с 5780, за да достигне 42 288. Смъртните случаи са се увеличили с 55 до 253.

Русия съобщи днес за рекорден дневен ръст на броя на заразените с новия коронавирус, предадоха ТАСС и Ройтерс. През последното денонощие в страната са били регистрирани 196 нови случая, с което общият брой на заразените в Русия е достигнал 1036 в 58 региона. Един човек е починал през последното денонощие. С това общият брой на смъртните случаи в Русия достигна четири. Още седем души са оздравели през последното денонощие. С това общият брой на оздравелите в Русия вече е 45.

Броят на заразените с новия коронавирус в Иран надхвърли 30 000. Близо 2400 от тях са починали. Високопоставен представител на иранското министерство на здравеопазването съобщи днес, че през последните 24 часа в страната са били регистрирани 2926 нови случая. С това общият брой на заразените в Иран е достигнал 32 332. 144 души са починали през изминалото денонощие в страната от причиняваното от коронавируса заболяване.

Континентален Китай съобщи за първия си случай на местно предаване на коронавируса от три дни. Новите заразени са 55 и 54 от тях са внесени от чужбина. Ден по-рано здравните власти съобщиха за 67 нови случая. Провинция Хубей, където в края на миналата година се появи вирусът, съобщи вчера, че на нейна територия няма нови случаи. Ден по-рано властите отмениха изолацията и отново отвориха границите, след като епидемията отслабна.

Южна Корея съобщи днес за 91 нови случая на коронавирус, с което заразените в страната стават 9332.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус