Близо 200 сомалийски пирати се отказаха от престъпната си дейност

Около 200 сомалийски пирати се отказаха от престъпната си дейност, възползвайки се от амнистия. На среща в град Ейл, разположен в северния регион Пунтленд в Сомалия, са присъствували представители на различни пиратски групировки, религиозни лидери и сомалийски емигранти, съобщава ББС.

Дскорошният пират Абшир Абдула заявил, че е убедил членове на няколко пиратски обединения да освободят пленените от тях кораби в замяна на амнистия, обявена от властите на Пунтленд.

Самият Абдула признал, че, отказвайки се от пиратството, е "почувствал огромно облекчение". Едва сега той разбрал, че пиратството било забранено от исляма. По уверенията на Абдула, групировката, към която той принадлежи, не държи в плен нито един кораб. Амнистираните пирати призоваха и останалите да направят същото.

Не всички морски разбойници смятат да се простят със скъпоплатеното си занимание. Пирати са нападнали гръцки товарен кораб в Аденския залив и са се опитали да го пленят, предаде РИА Новости.

Плавателният съд "Антонис", който превозва желязна руда от Одеса в Оман, е бил атакуван сутринта, като сомалийците са открили стрелба от автоматично оръжие. Обстрелът е продължил над 45 минути. На мястото на инцидента пристигнали военен кораб и хеликоптер и така пиратската атака е била осуетена.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?