Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Близо половин милиард лева по-малко данъци са влезли в хазната миналата година

Постижение: Събраните акцизи са само с 8 млн. лв. повече от 2012 г.

28 коментара
Близо половин милиард лева по-малко данъци са влезли в хазната миналата година

Данните за изпълнението на бюджета към 31 декември 2013 г. (публикувани на сайта на Министерството на финансите), сочат, че миналата година в хазната са влезли близо половин милиард лева по-малко данъци от планираното. Според числата от отчета за изпълнението на консолидираната фискална програма към посочената дата, неизпълнението на данъчните приходи е 463.8 млн. лв.

 

Самият премиер Пламен Орешарски заяви наскоро, че не е доволен от работата на двете приходни ведомства – Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" – и обяви, че вниманието му ще е насочено към тях и работата им тази година. Че има проблеми в митниците, например, пролича в последните няколко месеца, когато възловото ведомство остана за дълго без ръководство, а мъчиителното търсене на ръководни кадри не е спряло и до днес.

 

Заложените в бюджета за 2013 г. приходи от данъци бяха 16 084.9 млн. лв., а са събрани 15 621.1 млн. лв. или с 2.9% по-малко. Спрямо 2012 г. събраните данъци са повече с 2.2% или с 331.6 млн. лв.

 

Амбициите на правителството на Орешарски бяха да покаже на предишния кабинет на Борисов, че може много по-добре да се справи с осигуряването на приходите в реални размери, защото при писането на бюджета за 2013 г. от екипа на предишния финансов министър Симеон Дянков приходната част е била умишлено занижена. Заради това едно от първите неща на Орешарски бе да поиска и да получи актуализация на бюджета, в която и приходната, и разходната част, и съответно бюджетният дефицит бяха увеличени.

 

Данните обаче показват, че приходите не са изпълнени спрямо актуализирания бюджет. И ако при данъците неизпълнението е близо 464 млн. лв., общото неизпълнение на приходната част е 252.6 млн. лв, като несъбраното от данъци се компенсира отчасти с по-доброто изпълнение при неданъчните приходи и помощите спрямо заложените за тях параметри.

 

Колко данъци (не) са събрани?

 

Справката на финансовото министерство показва, че най-добро изпълнение спрямо заложеното има при корпоративния данък, който е събран на 99.1% спрямо плана. Най-зле е събираемостта при данъка на физическите лица – 94.6% от заложения в закона за бюджета, но има и едно обяснение, което оправдава ниския резултат – промяната в нормативните документи, която отлага за началото на следващата година издължаването на данъка за последните три месеца от годината на доходите от граждански и авторски договори.

 

Любопитно е положението с акцизите. Събраните приходи от акцизи за миналата година са 98.6% от планираните. Спрямо събраните през 2012 г. ръстът е от ...0.2% или в номинално изражение – само 8 млн. лв. повече. И това е на фона на риториката на сегашните управляващи, че контрабандата и укриването на акцизи са били водещи при предишното правителство. Но при запазен размер на акциза и приблизително еднакви цени на горивата и цигарите, ръст от 8 млн. лв. е смешен.

 

Обяснението, според финансовото министерство, е следното: "Забавянето при постъпленията от акцизи се дължи основно на отчетения спад при акцизите върху горивата и тютюневите изделия. Тенденцията на свито потребление и ограничените потребителски разходи създават предпоставки за по-слабо потребление на акцизни стоки".

 

Няма никакви доказателства да се е свило потреблението на цигари, не е забелязано и хората да са спрели да карат колите си или фирмите да разкарват продукцията си. На Женския пазар в София пак си седят жените, нашепващи "Цигари, цигари", които продават безакцизни тютюневи изделия, а услугата "доставка по домовете на цигари без бандерол" процъфтява. Сегиз-тогиз МВР удря по някой камион с контрабандни цигари. А по всички оценки физическите обеми на облаганите с акциз цигари през 2012 г. стигат малко над 50% от обемите, облагани през 2008 г.

 

При другия чувствителен данък – ДДС – приходите при внос са 92.9% от заложените в разчетите за годината. Съпоставени с 2012 г. приходите от ДДС от внос са нараснали само с 2% или със 76.6 млн. лв.

 

Финансовото министерство дава обяснение за забавянето на постъпленията от ДДС при внос и то е, че "има свиване на вноса при инвестиционните стоки и спад на цените на голяма част от тях (средно с 5.8% спрямо предходната година)".

 

Постъпленията от ДДС при сделки в страната и ЕС отговарят на заложените, а спрямо 2012 г. има увеличение със 138 млн. лв. (4%).

 

Бюджетният дефицит може да е под 2%

 

Имаме добри новини – осигурена е финансовата стабилност на страната, а бюджетният дефицит се очертава да е 1.8% или под допустимия в бюджета от 2%, обяви преди два дни финансовият министър Петър Чобанов. Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2013 г. е отрицателно в размер на 1 4484 млн. лв. или 1.8% от прогнозния БВП, пише в справката на финансовото министерството.

Бюджетното салдо по КФП се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 891.6 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 556.8 млн. лева, отбелязват от министерството.

Фискалният резерв към 31.12.2013 г. е 4.7 млрд. лева.

Нелихвените разходи по републиканския бюджет са 99.3% от годишния разчет, тоест правителството се е "свило" спрямо заложените разходи. Съпоставено с данните за 2012 г., нелихвените разходи са нараснали с 316.5 млн. лв. (4.6%). В структурно отношение се наблюдава увеличение на дела на социалните разходи, разходите за лихви, разходите за осигурителни вноски и др. спрямо 2012 година. Отчетено е свиване на капиталовите разходи, което говори за състоянието на реалната икономика.

Нарастването на разходите за осигуровки се дължи на увеличената с 20 процентни пункта от началото на 2013 г. осигурителна вноска за фонд "Пенсии” за работещите в специалните ведомства, отбелязват от финансовото министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #28
 2. Анонимен
  #27

  Неизпълнението на данъчните приходи с почти половин милиард е резултата от своеобразния ФИНАНСОВ ВОТ НА ДОВЕРИЕ към правителството и парламента - ПАРИЧНИЯ ИЗРАЗ НА ЛОЗУНГА "#ОСТАВКА!".

 3. Анонимен
  #26

  НЕ ПЛАЩАЙТЕ, БРАТЯ БЪЛГАРИ!

 4. Анонимен
  #25

  Основната критика към Орешарски, е че не е много по-добър от ББ, а малко. Едно време това го наричаха "градивна критика".

 5. Анонимен
  #24

  Ще има мощен български шут за турско-цръвените шалвари!

 6. Анонимен
  #23

  Ми така е, щото малко актуализираха бюджета. Ако си бяха записали 5 млрд неизпълнение, сега щяха да имат един-два млрд преизпълнение. Пък нали прекратиха контрабандата...

 7. Анонимен
  #22

  18, спокойно, ти не си единствения предател на ДСБ

 8. Анонимен
  #21

  крадат бе, крадат - отвориха кранчетата на своите "бизнесмутри"

 9. Анонимен
  #20

  Коченделите така подпомагат техните си "малки и средни" бизнеси.

 10. Анонимен
  #19

  Червенобузко е за затвора!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.