В навечерието на референдума за независимост

Боевете в Източна Украйна се възобновиха – жертви в Мариупол

Киев предлага кръгла маса за изход от кризата

Ръководството на т.н. Донецка народна република дава пресконференция в четвъртък

Боевете в пристанищния град Мариупол, в Донецка област на Източна Украйна, между проруските сепаратисти и правителствените сили се възобновиха в петък, като според различни източници жертвите са между три и двадесет.

Според украинския вътрешен министър Арсен Аваков са ликвидирани 20 проруски сепаратисти при опит да щурмуват управлението на милицията в града.

Петима милиционери са ранени, а четирима сепаратисти са задържани, посочи още министърът.

Донецката областна администрация съобщи обаче, че при размириците в града са загинали трима души, а 25 са били ранени.

Според украинския информационен сайт "Инсайдър" осем проруски активисти са убити в престрелките. Местни лекари съобщават и за осем ранени жители на града. Главният редактор на руската държавна англоезична телевизия "Русия днес" Маргарита Симонян съобщи за тежко ранено неин журналист.

На много места има издигнати барикади, на които горят автомобилни губи, а центърът на града е затворен за превозни средства, посочва ДПА.

Според украински медии пък край Луганск сепаратистите разстреляли тричленно семейство, което се опитало да премине през един от блокпостовете им.

Продължава подготовката за референдумите

Напрежението в Източна Украйна остава сериозно, сепаратистите са издигнали нови контролно-пропускателни пунктове на пътищата към Славянск и Краматорск и проверяват преминаващите автомобили.

В Донецк и Луганск не спират подготовката за референдумите за статута на областите, планирани за 11 май, въпреки призива на руския президент Владимир Путин те да бъдат отложени.

Киев от своя страна потвърди, че предлага амнистия на сепаратистите и предложи "кръгла маса" за изход от кризата.

Киев предлага "кръгла маса" за изход от кризата

Украинските власти обявиха от своя страна, че проектът за "пътна карта" на ОССЕ има "известни допирни точки" със собствените му предложения за изход от кризата. Според украинското външно министерство в картата няма изискване украинските сили да спрат "антитерористичните операции срещу проруски екстремисти в източната част на страната".

Проектът за "пътна карта", изготвен от швейцарското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), гласи, че Украйна има право да използва силите си за сигурност "по пропорционален начин", за да предотврати насилие. В текста се казва, че и двете страни трябва да се въздържат "от насилие, сплашване или провокационни действия".

И. д. президентът и премиерът на Украйна предложиха организирането на "кръгла маса" за уреждане на конфликта в страната, която да привлече политически сили и граждански групи от всички региони, и поканиха международни медиатори да помогнат.

Олександър Турчинов и Арсений Яценюк в общо изявление освен това потвърдиха позицията си, че ще предложат амнистия на онези, чиито ръце не са изцапани с кръв от боевете в Източна Украйна.

Декларацията, публикувана на президентския сайт, на пръв поглед не съдържа нищо радикално ново, но отразява съществени елементи от проекта за "пътна карта", отбелязва Ройтерс.

"Днес обявяваме инициатива за създаване на общоукраински кръгли маси на националното единство. Готови сме да разговаряме с всички онези, които имат легитимни политически цели и са готови да ги преследват със законни средства, с онези, които нямат кръв по ръцете си. За да улесним възможно най-ефективното реализиране на този процес, смятаме за необходимо да черпим от опита да ОССЕ", гласи текстът от две страници, цитиран от Ройтерс.

Планът, обсъждан завчера в Москва и представен вчера в Киев, заявява, че всички актове на насилие трябва да бъдат съответно разследвани и преследвани и че ОССЕ ще подкпрепи
подобни мерки с гореща линия и експертен екип, които може да се задействат най-късно до 15 май. Амнистия ще бъде дадена на протестиращите и на онези, които са напуснали сградите и други обществени места и са предали оръжията си, с изключение на онези, които бъдат намерени за виновни в тежки престъпления.

Изброяват се различни мерки, с които организацията може да помогне, включително посредничество, разоръжаване и стартиране на широк национален диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?