Бойко Борисов печели убедително изборите

Бойко Борисов печели убедително изборите

С над два пъти повече гласове от БСП партия ГЕРБ печели убедително изборите за нов парламент (над 41%), а нейният неформален лидер Бойко Борисов обяви официално, че ще е премиер на новото българско правителство, което ще замени управлението на БСП, ДПС и НДСВ.

Заради високата избирателна активност, около 60 процента и бум на изселническия вот в Турция, до излизането на окончателните резултати няма да е ясно дали ГЕРБ ще спечели абсолютно мнозинство за самостоятелен кабинет, дали БСП или ДПС е втората политическа сила и 5 или 6 ще са партиите в новия парламент.

Според междинни резултати, обявени от ЦИК при преброени 76 на сто от протоколите, ГЕРБ печели 40.75%, Коалиция за България – 17.96%, ДПС – 13.31%, "Атака" – 9.33%, Синята коалиция – 6.73%, "Ред, законност и справедливост" – 4.16%. НДСВ и "Лидер" засега са под 4 процента и остават извън парламента.

Изненадата е, че освен слабия резултат в пропорционалното гласуване, БСП не взема и нито един мажоритарен мандат, което е разгромна загуба, въпреки масираната кампания, подкрепена от целия държавен ресурс. Втората изненада е, че със сигурност НДСВ няма да влезе в новия парламент, въпреки многото средства и самочувствие, които вложи в кампанията си.

Партията на Борисов отнася и мажоритарния вот в 26 района, останалите мажоритарни 5 мандата са на ДПС.

Според прогнозните резултати, обявени от социологически агенции на базата на екзит - пол, ГЕРБ ще има 100-122 мандата, БСП – 40-47 мандата, ДПС – 34-38, "Атака" – 21-24, Синята коалиция – 15-19, РЗС – 8-10.

Следващата голяма изненада, която може да се получи, е когато бъдат преброени гласовете на избирателите от чужбина. Само в Турция са подадени над 80 хиляди гласа. Предполага се, че всичките са дадени за ДПС. При това положение движението може да получи допълнително още 4 или 5 мандата и да се озове на второ място след ГЕРБ, измествайки БСП.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отчете, че са ударили рекорд от 600 000 гласа. Дали са толкова, ще стане ясно след преброяване на гласовете от ЦИК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?