Бойко Борисов: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не оцениш срещата в София

Защо премиерът не изпълни заканата си да нахрани евролидерите с палмово масло, попита лидерката на БСП

Борисов, Меркел и Макрон в София, сн. БГНЕС
"Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш, за всички е ясно", коментира в петък премиерът Бойко Борисов.
 
"Давоският форум даде практически живот на много от проектите, които вчера следобед стартираха и започнаха да се организират и правят", добави Борисов по повод критиките на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че форумът не е постигнал нищо конкретно. 
 
Според Борисов "егоизмът на Балканите изчезна". 
 
"Много от лидерите дойдоха предубедени, но знам, че са си тръгнали със съвсем други впечатления. В началото у нас ми се подиграваха, но темата за Западните Балкани се вдигна на такова ниво, че всички геополитически играчи са заинтересовани от нея. Нека се смеят сега”, каза той. 
 
"Ние имаме една хубава поговорка – "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Вечерта, в която бяхме членовете на съвета, им припомних колко трудно наложихме тази тема Западни Балкани. Като население са по-малки от Румъния и имат икономиката на Словакия. Това ли ни плаши? Това ли не можем да придвижим напред? Много от нашите лидери си тръгнаха с по-различни мнения. Те дойдоха много предубедени. Как не ви снимах Еди Рама, стар ми е телефонът, но такава дискусия водеха с президента Макрон и Марк Рюте".
 
"Нали не се съмнявате, че случайно Макрон, Меркел и Мей вървят заедно по моста в София? Нали не смятате, че това е случайно? Ние същото сега показваме. Исторически можем да сме различни, но едно е ясно – мирът и това да направим Балканите строителна площадка. Като дойдоха Ципрас и Заев, все едно папа избрахме – всички пляскат за името, радват се, беше много приятно. Ето, от Зоран Заев и Алексис Ципрас имаме новина от вчера – ще се разберат за името. Срещата между Тачи и Вучич беше историческа - подадоха си ръце, говориха".
 
"Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само заедно могат да ни приемат", каза Борисов"
 
По-рано Корнелия Нинова обобщи резултатите от срещата на върха в София с едно изречение: "има една декларация с пожелания".
 
"Мина еуфорията от срещата. Прибра се червеният килим. Време е за обективен и спокоен анализ какво се случи. Хубаво е, че имаше такава среща, но липсват конкретни резултати”, добави тя. 
 
Нинова попита защо премиерът Бойко Борисов не изпълнил заканата си да нахрани евролидерите с палмово масло и защо не е станало въпрос за двойния стандарт при храните.
 
"Нали щяхме да храним европейските лидери с палмово масло, за да видят какво яде българинът. Представи се най-хубавото меню. Питам Бойко Борисов защо каза: "Като дойдат ще ги нахраня с храната, която ядат българите“. Къде беше темата за двойния стандарт в храните", попита лидерът на БСП.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?