Бойко Рашков отново е фаворит за шеф на бюрото за контрол на подслушването

ДПС получава две зам.-председателски места, а "Атака" и ГЕРБ – по един редови член

Бойко Рашков. Снимка: БГНЕС

Почти избраният за главен прокурор през 1999 г. следовател и бивш депутат от левицата Бойко Рашков е фаворитът на управляващите за председател на възстановеното от БСП и ДПС Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), коментираха социалисти във вторник пред Mediapool.

Това няма да е първият път, когато Рашков оглавява бюро за контрол на СРС. Той бе излъчен за същия пост през лятото на 2009 г. в края на мандата на кабинета "Станишев", когато за пръв път бе създаден такъв орган. Веднага след това обаче властта се смени и новото правителство на ГЕРБ закри бюрото, преди то изобщо да е заработило, а функциите му повери на парламентарна подкомисия.

Бойко Рашков е добре известен кадър на левицата, преминал през почти всички нива на държавното управление – бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), бивш зам.-правосъден министър на БСП, почти избран за главен прокурор, но спрян от президента Петър Стоянов през 1999 г. и заместен от Никола Филчев.

В края на септември м.г. той бе номиниран от настоящия председател на НС Михаил Миков и за повторен мандат във ВСС от парламентарната квота. Въпреки че кандидатурата му се смяташе за сигурна, Рашков изненадващо не успя да събере необходимата му подкрепа и остана извън съвета.

Обичайни предварителни договорки

По информация на Mediapool местата в 5-членното Бюро за контрол на СРС-тата вече са разпределени. За БСП е отреден председателският пост, за ДПС – двата зам.-председателски, а "Атака" и ГЕРБ ще имат по един редови.

За заместник на Рашков най-вероятно ще бъдат номиниран друг бивш член на ВСС – Георги Гатев, който бе в миналия състав на съвета, избран от парламентарната квота по предложение на ДПС. Известният адвокат се смята за "нещо като общо предложение" на БСП и ДПС, коментираха във вторник депутати пред Mediapool.

Според тях има голяма вероятност от ДПС да издигнат и чисто партийна кандидатура – Калиптен Алид, която, също като Рашков, бе в състава на злополучно избраното бюро за СРС-тата по времето на Тройната коалиция и като се разбра, че то няма да заработи, си подаде оставка.

ГЕРБ пък възнамеряват да предложат двама кандидати, надявайки се един от тях да бъде одобрен от мнозинството. Това показвали сондажите им сред управляващите, коментираха неофициално депутати от опозицията. Тяхната номинация, която се води съгласувана и одобрена, е на Огнян Атанасов – бивш шеф на издирването в МВР, който впоследствие завеждаше и специализираната дирекция за проверка на неправомерното използване на СРС-та в парламентарната подкомисия в предишното НС.

Все още не е ясно кого смятат да предложат от "Атака".

Предстои попълването на ДАТО

Срокът за номиниране на членове на възстановеното бюро изтича в четвъртък. Това е първият етап от финализирането на мащабната реформа в сферата на подслушването, с която от БСП и ДПС декларираха, че възнамеряват да разбият монопола над СРС-тата, съсредоточен в ръцете на вътрешния министър при управлението на ГЕРБ.

След това предстои попълването на ръководните места в новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) към Министерския съвет (МС), в която след последните промени в Закона за СРС-тата (ЗСРС) трябва да се влее досегашното звено за подслушване в МВР – Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО).

Както Mediapool писа миналата седмица, правителството тихомълком е назначило единствено зам.-шеф на агенцията – новият директор на СДОТО Цветан Китов, който преди оглавяваше подслушването в ДАНС и е известен с близките си отношения с вътрешния министър Цветлин Йовчев. Според депутати от управляващото мнозинство именно Китов е и фаворит за председателския пост в ДАТО.

Преди две седмици в сайта на МВР бе публикуван проектът за Устройствен правилник на ДАТО, от който става ясно, че новото звено ще бъде структурирано по стандартния модел на министерствата. Главен секретар, който се назначава от председателя, ще отговаря за ръководството на администрацията, а Инспекторат ще прави цялостни, тематични и внезапни проверки по заповед на шефа на агенцията.

Монополът над СРС-тата се запазва

Службата, която ще бъде подчинена на премиера, по първоначална идея, трябваше да се сформира до октомври и да изземе от МВР всички функции по прилагането на СРС. Целта на този ход на БСП и ДПС бе "да се ограничи властта на вътрешния министър" и "полицейщината, наложена от Цветан Цветанов". Именно по тази причина и при обявяването на новото правителство, премиерът Орешарски обяви, че вътрешният министър няма да бъде вицепремиер.

Месец по-късно обаче Цветлин Йовчев бе назначен за заместник на министър-председателя. Предложението бе внесено заедно с това за избиране на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС и независимо, че злополучният избор бе бързо отменен, позицията на силовия вицепремиер се запази.

Така се оказа, че чрез вицепремиерския си пост вътрешният министър на практика ще запази влиянието си в сектора "Сигурност". Това пролича ясно при избора на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС след неуспешния опит с Делян Пеевски – Писанчев открито бе лансиран за поста от Йовчев.

Друг знак, че управляващите съвсем не смятат да се отказват от контрола над подслушването и проследяването бе сериозната промяна, която претърпя проектът за изменение и допълнение на ЗСРС.

Първоначално вносителите му Сергей Станишев, Михаил Миков, Младен Червеняков и Атанас Мерджанов от БСП и Лютви Местан, Христо Бисеров и Камен Костадинов от ДПС предлагаха председателят на ДАТО да се избира от парламента по предложение на премиера, но в крайна сметка НС прие той да се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?