Бившият шеф на подслушването в ДАНС очаквано оглави ДАТО

Кариерата на Цветан Китов започва в пожарната и последователно се издига до най-високите нива в службите

Цветан Китов. Сн.: БГНЕС

Бившият шеф на звеното за подслушване в ДАНС Цветан Китов очаквано бе назначен от правителството за председател на новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Както Mediapool писа в петък той тихомълком бе трудоустроен като зам.-шеф на ДАТО, след като през лятото оглави досегашната специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР, която предстои да се влее в новата агенция.

За разлика от назначаването му на председателския пост, предишната му длъжност в ДАТО така и не бе обявена от Министерския съвет.

Цветан Китов е възпитаник на Академията на МВР и инженер по електроника от Техническия университет в София. В началото на кариерата си е работил в столичната пожарна, в звеното за подслушване на МВР, както и в Националната служба за сигурност. През 2008 г. постъпва в ДАНС, където до юни 2013 г. завежда тамошното звено за подслушване.

Попълването на новата агенция е част от финализирането на мащабната реформа по отделянето на подслушването от МВР, която предприеха депутатите от БСП и ДПС с последните промени на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС).

В четвъртък тази седмица изтича срокът, в който четирите партии в парламента трябва да направят номинациите си и за 5-членното Национално бюро за контрол на СРС-тата, което бе възстановено с въпросните законодателни промени.

Както Mediapool писа преди ден, фаворит за шеф на тази структура отново е следователят и бивш зам.-правосъден министър и ексчлен на ВСС Бойко Рашков. За негови най-вероятни заместници депутати от управляващото мнозинство сочат бившият член на ВСС адв. Георги Гатев и Калиптен Алид, която бе в състава на бюрото през 2008 и 2009 г., преди то да бъде закрито от ГЕРБ.

Очаква се от партията на Бойко Борисов да предложат кандидатурата на Огнян Атанасов, бивш шеф на издирването в МВР, който впоследствие завеждаше и специализираната дирекция за проверка на неправомерното използване на СРС-та в парламентарната подкомисия в предишното НС. Коя ще е номинацията на "Атака" все още няма яснота.

Споделяне

Още по темата

Още от България