Борел: Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия

Жозеп Борел (дясно) с руския външен министър Лавров в Москва

Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия, призова днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той съобщи, цитиран от БТА, че ще се възползва от правото си да предложи нови действия в отговор на руските усилия за разпространение на дезинформация, нанасяне на удари в интернет и създаване на други хибридни заплахи. По неговите думи на кръстопътя, до който ЕС е достигнал в отношенията си с Москва, ще се реши как ще бъде повлияна световната сигурност в този век.

Много се тревожа за геостратегическите избори на руските власти. Руската страна няма намерение да води конструктивен диалог, ако ЕС поставя въпроса за човешките права. Русия се опитва да раздели ЕС, не трябва да влизаме в този капан, добави Борел.

Русия се отдалечава от Европа, защото възприема либералната демокрация като заплаха за нейното съществуване. Руското ръководство върви по пътя на авторитаризма, заяви той.

По неговите думи днес отношенията между Москва и ЕС са се върнали в точката преди края на Студената война. Русия не изпълни очакванията да се превърне в съвременна демокрация. Посещението ми там криеше заплахи, но ги приех, защото даваше възможност лично да оценя възможността за работа с Русия. По-разтревожен съм след моето завръщане, заяви Борел.

Той отбеляза, че взаимното разочарование и недоверие между ЕС и Москва растат. Според него част от стратегическите отношения са дълбоко засегнати от стремежа на ЕС за по-природосъобразна икономика. Борел отбеляза, че е посетил лобното място на Борис Немцов. Неговият случай е предупреждение за това, което наблюдаваме днес, добави върховният представител, който уточни, че е направил всичко по силите си, но не е успял да се срещне с опозиционера Алексей Навални.

Групите в Европейския парламент изразиха днес разнопосочни становища за посещението на Борел в Москва миналата седмица.

От Европейската народна партия (ЕНП) отбелязаха, че някои от евродепутатите в тази група не са доволни от изявата на Борел на пресконференцията с руския външен министър Сергей Лавров. ЕНП настоя, че Борел не е използвал доводи срещу руската външна политика. Според ЕНП са необходими санкции по европейското законодателство за нарушения на човешките права по света. ЕНП определи посещението като "отрезвяващо" и призова санкциите да обхванат руските съдии, които водят политически дела, както и приближени на руския президент Владимир Путин. От тази група призоваха за истински действия срещу прането на пари във всички страни от ЕС.

Социалистите и демократите посочиха, че Москва е използвала повода, за да унижи ЕС. Русия прави всичко, за да ни раздели. Европейският съвет не е наложил силни санкции след отравянето на Алексей Навални. Кипър с години издава паспорти на близки до Кремъл, Германия подкрепя разширяването на газопровода "Северен поток", Франция говори за съживяване на отношенията с Русия, отбелязаха от тази парламентарна сила и призоваха за санкции срещу руския президент и неговите приближени.

Групата "Обнови Европа" определи посещението на Борел като "грешка при подобни условия". Според либералите това посещение е изпратило грешното дипломатическо послание и Борел е паднал в заложен медиен капан.

Групата "Идентичност и демокрация" нарече пътуването "смело и необходимо", като добави, че Русия постоянно търпи обиди от институциите на ЕС. Русия няма да спре да преследва интересите си. Да не ставаме за смях, когато даваме уроци на хората по света, скоро може руската ваксина срещу ковид да ни потрябва, допълниха от тази парламентарна сила.

Зелените също определиха посещението като отрезвяващо и призоваха да спрат опитите за сътрудничество с Путин. Според Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) Борел не се е съобразил със съветите да не пътува до Москва. От ЕКР заявиха, че така върховният представител е помогнал на руските власти в навечерието на парламентарните избори, като същевременно надеждите за освобождаване на Навални са намалели. Бяхте унизен, пътуването беше голяма грешка, опитахте да подсилите собствения си образ, Лавров обиди нашите съюзници и приятели, добавиха от ЕКР.

Групата "Левите" настоя, че Русия не вижда възможност да работи с ЕС заради изблици на русофобия. Тази парламентарна сила посочи, че трудно може подкрепата за Навални да бъде определена като масова и отбеляза, че ЕС не казва нищо например в случая с Джулиан Асандж, лишен от свобода вече десетина години. Трябва ни диалог, а не война, призова тази парламентарна сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа