Борис Джонсън държи на сделката си за излизане от ЕС

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън изрази "дълбоко съжаление" от факта, че не е успял да изведе страната от ЕС на 31 октомври, както бе обещал, но заяви, че договореното от него споразумение за излизане продължава да е единственият начин Великобритания да напусне съюза.

"Единственият начин да излезем от ЕС сега, единственият начин да извършим Брекзит, е да продължим със сделката, която имаме", каза той в интервю за Скай нюз, дадено в началото на кампанията за изборите през декември, предаде Ройтерс.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Джонсън каза, че ще се извини на онези членове на Консервативната партия, които са гласували за него, имайки предвид обещанието му за Брекзит на 31 октомври, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън обеща да не допусне, докато е премиер, организиране на нов референдум за независимост на Шотландия. Не виждам причини пак да се връщаме към този въпрос, заяви той.

Той припомни, че през 2014 вече се е състоял такъв референдум и на хората е било казано, че това ще е единственото такова събитие в живота на цяло поколение.

"Не мисля, че хората в тази страна смятат, че референдумите са нещо отлично за хармонията", заяви Джонсън.

На референдума за независимостта на Шотландия през 2014 г. 55 процента от шотландците се обявиха за запазване на съюза между Единбург и Лондон.

Но тези дни министър-председателката на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън каза, че ще поиска от Лондон организиране на нов референдум за независимост, като обсвърза този въпрос с нежеланието на шотландците да излизат от ЕС.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа