Демократичната юнионистка партия е твърдо против споразумението на Джонсън за Брекзит

Демократичната юнионистка партия е твърдо против споразумението на Джонсън за Брекзит

Демократичната юнионистка партия (ДЮП) ще се опита да осуети споразумението за Брекзит, договорено от Джонсън.

"Без промени ние няма да гласуваме споразумението на премиера", предупреди лидерката на ДЮП Арлийн Фостър. Тя се аргументира, че това споразумение е вредно за икономиката на Северна Ирландия и "би отслабило основите на тази голяма Великобритания".

Малката северноирландска партия иска Великобритания да напусне ЕС със споразумение, но не и с договореното от Джонсън.

Със своите 10 депутати в Камарата на общините ултраконсервативната протестантска формация от Северна Ирландия, според която съюзът с Великобритания е жизеноважен, се превърна в ключов фактор в британската политика, като от нея зависи парламентарното мнозинство на управляващите консерватори.

Юнионистите блокираха двата варианта на споразумението, сключено от Лондон за Брекзит - първо от министър-председателката Тереза Мей, а след това и от наследника ѝ Борис Джонсън.

"Гласовете ни имат значение и ще имат значение през идните дни", подчерта Фостър.

На гласуване, насрочено за понеделник, Борис Джонсън се надява, че ще може да предизвика предсрочни избори, но за целта ще се нуждае от мнозинство от две трети.

От предсрочните избори през 2017 година, след които Тереза Мей изгуби мнозинството си, ДЮП има решаващата дума за Брекзит и фактът, че партията отхвърли споразумението на Тереза Мей, доведе до оставката ѝ преди пет месеца, отбелязва Франс прес.

В същото време две от по-малките партии във Великобритания са обединили сили, за да се опитат да предизвикат избори на 9 декември, и са изпратили писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с молба за отлагане на Брекзит, което да позволи организирането на вота, съобщи Ройтерс.

В писмото си Шотландската национална партия и Либералните демократи - убедени привърженици на оставането в Европейския съвет, молят Туск да се съгласи с удължаване на срока за Брекзит до 31 януари.

Британският премиер Борис Джонсън предложи да бъдат свикани избори на 12 декември и се нуждае мнозинство от две трети от 650-те депутати в парламента да подкрепи плана му при гласуването утре.

Повечето опозиционни партии, сред които Шотландската национална партия и либералдемократите, се противопоставиха на идеята, но вчера двете партии заявиха, че биха могли да подкрепят предсрочен вот през декември, ако той бъде отделен от законопроекта за Брекзит.

"Смятаме, че това е единственият начин да се деблокира безизходицата в парламента и да се даде възможност на Обединеното кралство и ЕС да продължат напред - независимо под каква форма", заявиха двете партии.
Според медийни информации те са за избори на 9 декември.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа