Борис Тадич и Томислав Николич отиват на балотаж на президентските избори в Сърбия

Борис Тадич и Томислав Николич, Сн. БГНЕС

Сегашният сръбски президент Борис Тадич и лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич ще се състезават на втори тур за президент на Сърбия. Борис Тадич е получил 24.81% от гласовете, а Николич 24.71% на изборите в неделя.

Гражданите на Сърбия гласуваха на президентски, парламентарни и местни избори. В парламентарния вот партията на Николич води пред Демократическата партия на Тадич, но няма да получи абсолютно мнозинство.

Ключът за сформиране на следващото сръбско правителство е в Социалистическата партия на Сърбия, която получи над 16 на сто от гласовете. Нейният лидер Ивица Дачич се сочи за следващ премиер.

“Може да не се знае кой ще бъде президент на Сърбия, но мисля, че добре се знае кой ще бъде премиер“, заяви Дачич.

Победата на един от двамата кандидати за президент ще зависи и от това дали междувременно спечелилата най-много депутатски места в сръбския парламент коалиция около Томислав Николич ще успее да състави правителство.

“Възнамерявам още от утре да започнем разговори за сформиране на правителство и това ново правителство да действа бързо, тъй като нямаме време за губене, след като пропиляхме скъпоценни години“, заяви Николич.

“Уверен съм, че ще победя на втория кръг на изборите, основание за което е преднината ми на първия тур. Имам време за няколко часа сън и отново влизам в кампания. Решен съм да спечеля и ще победим“, коментира от своя страна Тадич.

Според прогнозите на Центъра за свободни и демократични избори (ЦЕСИД) коалицията на Томислав Николич ще има 72 места в сръбската скупщина, Демократическата партия на Борис Тадич - 67,социалистите на Ивица Дачич - 48, Кощуница – 20. Сръбската радикална партия на Воислав Шешел не можа да прескочи изборния праг на парламентарните избори

В Белград Демократическата партия и кметът Драган Джилас печелят изборите, което е може би най-добрият знак за Борис Тадич, че досегашната коалиция може да запази властта.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?