Заради слабата избирателна активност изненадващо

Някогашен краен националист спечели президентските избори в Сърбия

Томислав Николич води с около 3% пред досегашния държавен глава Борис Тадич

Някогашен краен националист спечели президентските избори в Сърбия

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич е новият президент на Сърбия. Той е спечелил 50,21  процента от гласовете на избирателите, а за съперника му във втория кръг на президентските избори, досегашния президент Борис Тадич са гласували 46,77 процента. Данните бяха съобщени от Републиканската избирателна комисия, и цитирани от агенция Танюг. Резултатите са при обработени 52,51 процента от избирателните секции.

Директорът на Републиканския статистически институт Драган Вукмирович уточни, че за Николич са гласували 647 855 избиратели, а за Тадич  - 603 579 избиратели. В изборите са участвали 46,87 процента от избирателите, а невалидните бюлетини са 3,02 процента.

Победата на Николич е изненадваща на фона на предизборните социологически проучвания, които единодушно даваха голяма преднина за Борис Тадич. Според всеобщата оценка на местните анализатори Томислав Николич дължи победата си на втория кръг на президентските избори на ниската избирателна активност и на високия процент невалидни избирателни бюлетини.

Анализаторите подчертават още, че победата на Николич създава нова ситуация, при която най-вероятно държавният глава и министър-председателят ще са от различни партии. Според резултатите от парламентарния вот, проведен преди две седмици заедно с първия тур на президентските избори, правителството отново ще бъде формирано от Демократическата партия на Борис Тадич и Социалистическата партия на Сърбия. Двете партии вече имат и споразумение да продължат коалиционното си управление.

Някои сръбски анализатори обаче не изключват и вариант, при който правителството да бъде сформирано от Демократическата партия и Сръбската прогресивна партия на победителя в президентската надпревара Томислав Николич.

"Сърбия изненадващо зави рязко надясно"

Бивш краен националист стана новият сръбски президент, отбелязва британският в. "Гардиън". Надеждите на Сърбия за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар със загубата на втория тур на досегашния президент Борис Тадич, пише вестникът и добавя, че това бяха поредните избори в Европа, на които от власт беше изхвърлен досегашен лидер.

Победата на Николич на втория тур на изборите беше изненадваща и хвърли съмнения върху това дали страната ще се придържа към пътя си за членство в ЕС или ще започне да гледа все по на изток към Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Победата на Николич предвещава и по-втвърдена позиция на Сърбия по въпроса за регионалното помирение, в частност с Косово. Николич вече заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако признаването на Косово бъде поставено като предварително условие, припомня вестникът.

Кой е Томислав Николич

Томислав Николич спечели президентските избори в Сърбия в неделя, описвайки ги като "връх" на своята кариера, кариера, продължаваща над две десетилетия, която силно се люшкаше от бурите на събитията в региона, пише в политическия си портрет на новия сръбски президент агенция ДПА.

Той спечели изборите като нов проевропеец срещу стария проевропеец Борис Тадич, независимо от военните си подвизи в по-далечното минало и по-неотдавнашните му гафове. През  последната една и половина години Николич предприе гладна стачка, за да форсира предсрочни избори, навличайки си критики от местни и западни представители и измъквайки се от това няколко дни по-късно. По време на кампанията се разбра, че Николич е получил университетската си диплома няколко години по-рано при много съмнителни обстоятелства.  Противниците му казаха, че той си я е купил вместо да учи за нея и той не можа да убеди никого, че това не е точно така.

Миналата седмица той остро обвини властите, че са подправили изборните резултати и заплаши да бойкотира втория кръг на президентските избори срещу Тадич. След това Николич отново се отметна, отправяйки неясни заплахи, че в неделя ще се бори физически, за да защити всеки глас.

Победата му в неделя шокира мнозина в Сърбия, особено след като социолозите предрекоха лесна победа за Тадич. Но преди последните му хаотични изцепки, Николич направи и оцеля при един много по-голям обрат, който прокара пътя му към президентския пост, пише ДПА.

Когато югославската федерация започна да се разпада в края на осемдесетте години под надигането на национализма, Николич стана известен като високопоставен политик от крайнодясната Сръбска радикална партия. В началото на деветдесетте години той и Сръбската радикална партия бяха активни в набирането на доброволци за армията и за полувоенни части, сражаващи се в Хърватия и Босна, някои от които извършиха военни престъпления.

През десетилетието Николич вярно следваше ръководителя на Сръбската радикална партия, който бе също негов политически баща - Воислав Шешел, който в момента чака присъда на съдебния процес за военни престъпления в съда на ООН в Хага. Николич последва Шешел и в популистката реторика, обещавайки на последователите си да разшири територията на Сърбия и заплашвайки несръбското население.

По времето, когато Сърбия водеше последната си война в Косово през  1998-99 г., Сръбската радикална партия бе част от режима на Милошевич, а Николич бе югославски вицепремиер. Когато сраженията в Косово накараха НАТО да се намеси срещу Сърбия, режимът на Милошевич се разправи жестоко с  вътрешната опозиция. Сред жертвите бе и журналистът Славко Чурувия, който бе застрелян, докато беше под директно наблюдение на тайната полиция. Николич по-късно каза, че не съжалява за смъртта на Чурувия, който бе наречен "предател" от режима. Убийците му още не са открити.

Когато Милошевич падна по време на масовите бунтове през 2000 г., Сръбската радикална партия премина в опозиция, но Николич пордължи да действа, леейки реторика и сипейки обиди в парламента, обещавайки да продължи да се бие за сръбската земя. Популизмът помогна на Сръбската радикална партия да спечели най-много места в два кръга парламентарни избори - през 2003 г. и 2007 г., но също я превърна в политически парий в момент, когато Сърбия искаше  да постигне напредък  към членство в ЕС.

Шешел се предаде на трибунала в Хага през 2003 г., за да бъде съден, и остави партията на Николич. Но през 2008 г. бившите най-добри приятели  се разделиха заради опитите на Николич да направи по-умерена позицията на партията и да я направи приемлива за западните служители.

В резултат Николич излезе от Сръбската радикална партия и създаде Сръбската прогресивна партия, като целеше да заеме до голяма степен свободния десен център. Той разми реториката си и направи опит да промени мрачната си физиономия, като се усмихваше повече. Това проработи при избирателите, тъй като  Сръбската радикална партия не спечели нито едно място в парламентарните избори на 6 май, а Сръбската прогресивна партия спечели най-много места. Въпреки това, партията на Николич изглежда отново ще остане извън правителствената коалиция, заключава ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?