Борисов даде заявка за пълен мандат на правителството с патриотите

ГЕРБ преизбра лидера си, забрани си да се коалира с БСП и обяви мобилизация за местния вот през 2019 г.

Сн. БГНЕС

Заявка за пълен мандат на коалиционното правителство между ГЕРБ и "Обединените патриоти" и начало на подготовката за местните избори през 2019 г. Това бяха основните акценти от четвъртия конгрес на ГЕРБ в неделя, на който Бойко Борисов очаквано беше преизбран за лидер на партията. Беше приета и декларация срещу евентуална коалиция с БСП.

Събитието беше използвано за демонстриране на добри отношения с патриотите, както и за поредно обявяване на успехите, които управляващите смятат, че са постигнали за половин година във властта. Премиерът, министрите Владислав Горанов и Томислав Дончев се похвалиха с добрите икономически показатели, работата в областта на образованието, усилията за намаляване на административната тежест и постиженията във външната политика.

Борисов използва форума, за да нападне опозицията БСП, въпреки че заяви, че искал на събирането да се говори за успехите и проблемите в ГЕРБ, за да не прилича форумът на анти ГЕРБ конгресите на БСП.

ГЕРБ направи и една промяна в тясното си ръководство - Даниела Дариткова влезе в Изпълнителната комисия на партията на мястото на правосъдния министър и неуспешен кандидат-президент Цецка Цачева. Бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев оглави Контролната комисия на партията, чиито член беше до момента.

Да се поддържаме с патриотите

Никой не е в състояние да ни събори освен самите ние. Така и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, и премиерът Бойко Борисов определиха състоянието на коалиционното правителство, на фона на критични изказвания на вицепремиера и лидер на Националния фронт за спасения на България Валери Симеонов към маниера на работа на Борисов.

Сидеров беше един от говорителите по време на конгреса на ГЕРБ. Той обяви, че въпреки негативите, които патриотите поемат от участието си във властта, те ще продължат да участват в нея, тъй като "съдбата на България е по-важна от политическия имидж, рейтинга и ПР-а".

"Нито външните нападки, нито опозицията могат да ни съборят, ако ние не се съборим сами“, каза Сидеров и обобщи: "За напред не трябва да правим грешки, за да изкараме пълен мандат".

Борисов започна изказването си с благодарност за присъствието на конгреса на коалиционните партньори. "Имаме монолитно и сплотено парламентарно мнозинство", каза премиерът и добави: "Трябва да се поддържаме с колегите от "Патриотичния фронт" (коалицията сега се казва "Обединени патриоти" – б. а.) още три години и половина". Индиректно Борисов коментира и изказванията на Валери Симеонов. "С Валери спорим ли кой е най-велик, винаги ще се скараме. По-добре да се натискаме заедно", каза Борисов.

По повод готвения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството преди Нова година премиерът коментира: "Един път бях демократ – дадох властта. Не успяха. Втори път дадох – пак не могат. Точно сега за европредседателството решили. Как си го представят физически?!". Той припомни, че "едни избори струват 50 млн. лева" и "само преди 6 месеца се броихме".

Идеите за ревизия на приватизацията били заради БСП

Борисов посвети не малка част от изказването си на БСП, като основната тема, по която реши да нападне партията на Корнелия Нинова беше приватизацията. Той даде да се разбере, че готвените от партията му конституционни промени за увеличаване на давността на престъпления при приватизацията, са насочени срещу БСП.

Идеята не била да се атакува правителството на Иван Костов, което започна приватизацията. "Костов дълбоко го уважавам", коментира Борисов и добави, че голяма част от държавните фирми били във фалит, когато са продавани, а в този момент приватизацията е била единственото правилно нещо.

"Искаме да видим коя партия, на кой конгрес фалира предприятията. Защо ги плаши този разговор. Говори се още за "Балкан", за "Софарма". Защо да не се изчисти този преход?! Ние правим 4-и конгрес, а те Антон Тодоров ще каже кой подред – 45-и, 46-и, 49-и. За това, че сме санирали безплатно хиляди блокове, ни тричат от сутрин до вечер, а те хиляди предприятия окрадоха", заяви лидерът на ГЕРБ.

Европредседателството и Григор Димитров

Тирадата на Борисов срещу БСП продължи с обвинение, че партията на Нинова иска да провали българското председателство на Съвета на ЕС. "БСП не искат успешно председателство. Ако могат да го провалят, ще го провалят. Най-гадната дума е "завист", обясни Борисов.

За да илюстрира завистта на БСП към успехите на другите, дори даде пример с коментара на журналиста от БНР Петър Волгин по адрес на тенисиста Григор Димитров, когато целият свят се радвал на успехите му.

Аргументацията на Борисов включи и договорът за сътрудничество между България и Македония, както и оградата по границата с Турция. "Казват, че всички сме работили по договора с Македония. Да, ама ние го направихме. Оградата по границата била паднала при наводненията. Преди нямаше ограда. Ние я направихме", заяви Борисов.

В типичния си стил той отхвърли нападките на БСП срещу ефективността на оградата, оповестени във филм за съоръжението на депутатката от левицата Елена Йончева. Според БСП има пропуски в контрола по границата и оградата се прескача редовно от мигранти. "Всеки може да се изкатери на една ограда. И Левски щеше да я прескочи, ако беше жив. Сега като приключим процедурите и се сложат термокамерите и се купят новите автомобили, ще се приключи", обяви премиерът.

Той защити и кметът на София Йорданка Фандъкова, срещу която в неделя беше организиран протест от организацията "Спаси София". "Стана ми мъчно за Фандъкова. Стотина души - половината от БСП, излезли да спасяват София. От кого ще я спасяват. Като станах кмет 50 детски градини бяха приватизирани. Сега щяха да са 150", обяви той. След това се обърна към Фандъкова със съвет "въобще да не им се притеснява".

Мобилизация за местните избори

По време на конгреса на ГЕРБ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви началото на подготовката за местните избори през 2019 г. Целта била да не се отстъпва от резултатите от 2015 г., а работата щяла да се фокусира в районите, където партията не е постигнала добри резултати на последния кметски вот. За пример Цветанов даде Плевен и Добрич. "В Добрич спечелихме само в най-малката община – Шабла. Не е добър климатът в някои общински структури – в Плевен, например. Там ще имаме повече мероприятия и интензивност за изборите през 2019 г.", обясни Цветанов.

Той предрече, че на следващия местен вот ГЕРБ ще има първите общински кметове и в Кърджалийска област, след като през 2015 г. партията постигнала успехи в смесените райони. Той поиска от министрите да обръщат повече внимание на всички общини.

По-късно Борисов заръча на членовете на партията да се вслушат в думите на Цветанов за проблемите в местните организации и обясни, че ще отстрани от партията всеки човек, който би ѝ навредил. "Когато преценя, че е по-добре за партията да отстраня някого, го правя, каквито и да са болките от това", заяви Борисов и даде пример с оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. Той обясни, че получава упреци за този ход, тъй като наказанието било прекалено сурово на фона на реакцията на БСП спрямо депутата Иво Христов, който публично нарече 80% от българите дебили и се размина само с извинение.

Той продължи с примерите за сурови наказания за не особено големи провинения – "за едно предаване Антон Тодорв не е депутат", кандидат за зам.-министър се размина с поста заради снимка, на която прави нацистки поздрав, министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка "заради едно предаване". "Аршинът е различен към ГЕРБ и останалите партии, но за това народът ни избира три пъти. Трябва да доказваме, че когато нещо сме сбъркали, имаме реакция. Така ще бъде и много искам да внимавате", заръча Борисов.

Нито дума за ДПС

За разлика от атаката към БСП, Борисов не спомена нито веднъж другата опозиционна партия, която ще иска вот на недоверие – ДПС. След формалното си преизбиране за лидер той само заръча на членовете на ГЕРБ да не се подвеждат по националистическата риторика и им забрани да използват езика на омразата.

"Етническата толерантност ГЕРБ я пази като зеницата на окото си. Българските мюсюлмани, а и от другите религии, са наши приятели и братя. Ние сме европейска толерантна партия и в нашите редове място имат всички“, каза премиерът. Във връзка с използвания от коалиционния партньор – "Обединени патриоти", език на омразата Борисов обясни: "Не можем да се месим в политиката на нашите партньори, макар че винаги, когато е можело, съм настоявал да си мерят приказките".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?