Борисов: Единственият риск за България е БСП (видео)

"Mерките си важат, дано не се налага повече да ги затягаме"

Премиерът Бойко Борисов се срещна с валията на Одрин Екрем Джаналп по време на инспекцията на ГКПП "Капитан Андреево" и благодари на турската страна за решаването на проблема с товарния трафик

"Хората вече са много дисциплинирани, проблемът е, когато е събота и неделя и е хубаво времето. Крият се от някого и искат да излизат навън. Затова мерките си важат, дано не се налага повече да ги затягаме. Ние не играем на криеница. Този, който победи и надхитри, после може да зарази близките си. Това не е игра с управляващите, полицията, за да кажеш аз успях да ги надхитря, минах през полицията". Така премиерът Бойко Борисов коментира необходимостта да се спазва карантината, за да се ограничи епидемията от коронавирус.

Той обясни, че на КПП-тата на входовете и изходите на областните градове контролът умишлено не е по-строг, за да не се пречи на хората да работят. 

В понеделник той посети граничния пункт "Капитан Андреево", за да провери как се извършва преминаването през него.

"Да благодарим на Ердоган, че пусна тировете да минават, проблемът е решен", каза Борисов.

Турция забрани преминаването през страната на чужденци, дори и на товарния трафик преди дни заради коронавируса, с което предизвика километрични опашки от камиони по границата.

Тази пътна артерия трябва да продължи да работи, това е най-големият граничен пункт в ЕС, добави Борисов.

Около 40 тира се намират на буферният паркинг, изграден на бившето военно летище край Узунджово.

Борисов заяви, че шофьорите не са опасни в условията на епидемия от коронавирус у нас.

На въпрос за това дали ТИР-овете на старото летище край Хасково са риск за жителите на града, както твърдят общински съветници от БСП, премиерът отговори:

"Няма риск. Единственият риск за България е БСП". По -късно лидерът на социалистите Корнелия Нинова отговори на Борисов и обяви, че "най-голямата опасност за България вече се случи и тя е десетгодишното управление на Борисов". "Приносът му за историята е, че за тези години нареди България на дъното на Европа по социални, здравни, образователни и демографски показатели и начело по корупция и отнемане на свобода. Това е бетонен факт. След него всичко може да бъде само по-добро”, написа тя във Фейсбук. 

В понеделник Борисов изясни с представители на турските власти в присъствието на посланичката на Турция у нас директното преминаване на български тирове към и от Турция през пункта "Капитан Андреево".

Присъстваха и представители на превозвачите. Борисов декларира, че проблемът с превозите към южната ни съседка и обратно е окончателно решен.

"Тази среща е за такъв ред, за дезинфекция, за подреждане за пред буферните паркинги, организация от двете страни, валията, граничните власти, вътрешните министерства, защото това ще продължи дълго", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?