Борисов и Ананиев обявиха началото на масово тестване на българите за Covid-19

"Господ иска от мен да ви запазим", заяви премиерът от Банско

Борисов и Ананиев обявиха началото на масово тестване на българите за Covid-19

Започва масово тестване на българските граждани за коронавирус, за да обхванем по-голяма част от населението на България. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев във вторник в Банско, където е на инспекция заедно с премиера Бойко Борисов.

"Досега провеждахме тестове на хората, за които имахме съмнение и които са свързани с тези лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението. Имаме 20 000 PCR теста. Очакваме и още, които ще пристигнат. Това ще е пътят по-който вървим", заяви Ананиев. Борисов съобщи, че се очакват и още PCR тестове от Южна Корея: "Чакаме още. Платили сме в Южна Корея. Вече имаме 18 лаборатории. Така, че действаме по всички задачи", заяви Борисов.

Ананиев съобщи, че по дарителската сметка на МЗ са постъпили близо 4 млн. лв. дарения и те ще бъдат използвани за тестове и всичко, което е необходимо за предпазване на населението.

Двамата с Борисов са в Банско, където преди дни започна скрининг на населението с бързи тестове за антитела, който ще обхване 4000 души. Целта е да се провери каква част от населението е имало контакт с вируса и го е прекарало, след като зимният курорт беше първото населено място в страната, затворено под карантина заради информация за сериозен брой заразени работещи и чуждестранни туристи.

До момента в страната са направени 18 502 PCR теста. Първоначално необходимостта от по-масово тестване се отричаше от властите, но отскоро щабът срещу заболяването и премиерът се оплакват, че глобалният дефицит на тестове е причината да не се изследва масово. В последните седмици обаче на много места в страната започнаха бързи скринингови тестове, включително в Банско, София, Бургас и се финансират от общините или отделни организации, какъвто е например случаят в столичната Спешна помощ.

"Господ иска от мен да ви запазим"

"Преди малко Европейският медицински център излезе със статистика, че България е с най-малко заразени. Господ иска от мен да ви запазим", каза на свой ред премиерът Борисов.

Здравният министър разясни, че става въпрос за доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който е излязъл днес. В него се посочва, че България, благодарение на превантивните мерки, които е предприела и реализирала, е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население и на трето място на 100 000 души починали, след Словакия и Латвия.

"В Банско видяхме, че има предпазни средства. Хората работят. Ще идем да видим дървопреработващите предприятия как се развиват. Дано догодина курортът е пълен. Няма по-важно от това да ви запазя здрави", коментира Борисов.

"Които се правиха на бабаити, сега събират трупове в чували"

На въпрос дали ще се предприемат по-строги мерки заради предстоящия празник Великден, Борисов коментира, че трябва да се спазват заповедите на министъра на здравеопазването.

"Трябва да се спазва заповедта на министъра, която е изготвена на базата на подаденото от Щаба и най-добрите доказани експерти. Нито една държава в света не е приложила по-добри мерки от България. Дори обратното. Всички мои колеги, които се правиха на бабаити, като обясняваха по какъв ли не начин "леко грипче", "едно грипче“, сега хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат. Вие добре го виждате това. Господ да е с нас, така да минем. Убеден съм, че до няколко месеца ще има ваксини, ще се намерят лекарства. Всички научни умове, изследователски институти, включително и български, работят за това“, подчерта Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус