Масовото тестване за Covid-19 ще започне през април-май и ще струва 21 млн. лв. месечно

България купува над 3 млн. теста от три вида и скоро ще изследва стотици хиляди хора месечно

Масовото тестване за Covid-19 ще започне през април-май и ще струва 21 млн. лв. месечно

През април-май ще започне масовото тестване на хората за Covid-19 като за целта ще се ползват три вида тестове, всеки от който ще има различни задачи. Месечно разходите за тестване ще възлизат на около 21 млн. лева и ще се правят стотици хиляди тестове. Това стана ясно от обясненията на премиера Бойко Борисов и началника на щаба срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски в петък. Стратегията на правителството за масово тестване на хората се обявява за първи път, след като досега щабът срещу разпространението на болестта оспорваше необходимостта от по-масово изследване. Плановете за скорошното масово тестване бяха оповестени паралелно  със заявката да бъдат купени общо над 3 млн. теста.

Началникът на щаба ген. Мутафчийски разясни за първи път каква е стратегията на ръководената от него структура и на какъв етап от развитието на заболяването какви тестове смята да ползва, както и какво цели да постигне с това. Разясненията идват на фона на противоречията около прилагането на бързите тестове, от които щабът се въздържаше досега и на фона на обявения снощи бърз скрининг от 1000 теста, които ще бъдат направени сред определени групи от хора.

До момента у нас са тествани около 6000 души, а направените проби са около 6500, тъй като са правени повторни проби и междулабораторен контрол.

PCR тестовете за откриване на нови болни

Мутафчийски обясни, че за момента основно се прилага най-сигурният и бавен PCR тест, с който се откриват новозаболели.

"Според СЗО и CDC, Атланта, единственият достоверен начин за установяването на коронавирус заразен е с real time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал, но въпреки това няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Затова той е отразен с червената линия и се ползва през цялото време", каза Мутафчийски.

Председателят на щаба обясни, че по този начин в България има възможност да се извършват по около 1000-1200 теста дневно при пълен капацитет на лабораториите, които работят. Това означава, че около 30 000 теста месечно. Изразено като цени това е около 930 000 лв. на месец, заяви той.

Бърз тест за откриване на рискови групи и контактни

Вторият начин за тестване е с флуоресцентен имунохроматографски анализ на базата на антиген. Пробата се взима по същия начин със секрет, но идентифицирането е много бързо – за 5 мин. За теста се ползва малък портативен апарат, а сега се разработват и по-удобни - като тестовете за бременност. Те ще могат да се популяризират масово и щабът предвижда да се правят 10-20-30 хил. теста дневно, като ще варират на различните етапи. Това ще струва 10 млн. лева.

Тези тестове ще дадат възможност за бързо изследване и откриване на заразени, уточни Мутафчийски.

"Вторият вид тестове - флуоресцентен имунохоматографски тест също е важен, защото открива новозаболели и може да се използва много бързо. При него се виждат реално заболели в болници, медицински персонал, контактни лица, развили симптоматика и след това за освобождаване на болните. Тази група може да се разшири с хора от аптеки, транспортни работници, работници в магазини, в промишлеността. Това ще разшири границите, ще се правят около 30 хиляди на ден и ще струва около 10 милиона на месец", посочи Мутафчийски. Те ще се правят в рискови групи за откриването на новозаболели случаи.

Бързи тестове за откриване на преболедували

Третият тип тестове са отново бързи, но откриващи антитела при вече преболедували пациенти с имуннитет. По думите на Мутафчийски те започват да се правят от средата на кривата на епидемията и ще помогнат да се открият хората, които са преболедували, които могат да работят и ще дадат основа да се разхлабват мерките една по една и икономиката и общественият живот да се освобождават.

От тези тестове се планира да бъдат правени по 20-40 хил.на ден и да струват също 10 млн. лева на месец.

Така общо трите типа теста ще струват по около 21 млн. лева на месец. 

България купува над 3 млн. теста 

Освен това на брифинга в Министерския съвет стана ясно, че България купува над 3 млн. теста от трите вида, но все още не е ясно на каква стойност.

Както вече стана ясно страната ни участва в общоевропейската поръчтка с 1 млн. теста.

В поръчката на ЕК за България са предвидени 600 000 PCR теста, както и 400 000 - бързи. Отделно, премиерът Борисов каза, че ще преговаря с ЕК да добавим още 500 000 теста към първоначално поръчаната бройка от 1 млн. По думите на Борисов покупката на тестовете ще стана директно от държава производител. 

По-късно Мутафчийски съобщи, че за втория вид бързи тестове, които откриват болни в ранен етап, са поръчани 40 машини и се очаква да дойдат до 2-3 седмици заедно с 300 000 теста.

В края на брифинга, след кратко напускане на залата Мутафчийски съобщи, че са поръчани “току що“ в разговор с премиера на Китай по 1 млн. броя от двата вида бързи тестове или общо 2 млн. теста. Новината дойде след заседание на Министерския съвет, на което стана ясно, че във видеоконферентна връзка е договорена покупката от Китай на предпазни маски и респираторни апарати за близо 6 млн лева. Каква ще е цената за 2 млн. теста обаче Мутафчийски не съобщи. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус