Борисов и Заев почетоха заедно паметта на Гоце Делчев

Българският премиер и лидерът на опозицията Груевски с обща проевропейска позиция

Българският и македонският премиер почетоха заедно Илинденско-Преображенското въстание. В двора на църквата свети Спас в Скопие Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя на паметника на Гоце Делчев.

"Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще", заяви Заев.

"Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя", добави той.

От вторник българска делегация начело с Борисов е в Македония на двудневно официално посещение. Вчера беше подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в който двете страни декларираха намеренията си да поддържат добросъседски отношения, да нямат териториални претенции една към друга и да не се бъркат във вътрешната си политика.

"Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Република Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си“, посочи още Заев.

В сряда Македония отбелязва националния си празник Илинден и чества 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Тленните останки на Гоце Делчев са в църквата от 1946 година, когато са предадени на Македония по нейно искане. На 4-ти май 1903 година в сражение с турската армия до село Баница, Серско, Гоце Делчев е убит.

Общите чествания на исторически събития и личности залегнаха в подписания преди ден договор за добросъседство между България и Македония.

За да влезе в сила, документът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете държави, а основната опозиционна партия в Македония ВМРО – ДПМНЕ заплаши, че няма да го подкрепи.

Борисов и Груевски с обща проевропейска позиция

Бойко Борисов посочи, че не се притеснява от критиките на опозицията в двете държави за подписания договор. Със сентенцията за пълната и празната чаша Зоран Заев отговори на въпроса за направени от двете страни компромиси, довели до подписването на документа. Борисов смята, че общото отбелязване на празниците също е крачка напред.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски са се срещнали във вторник вечер и са се обединили около разбирането, че единственият възможен път пред двете ни държави е европейският.

И ГЕРБ, и ВМРО-ДПМНЕ са членове на Европейската народна партия. Партията на бившия премиер Груевски обаче е известна с близките си връзки с Москва и разви мащабна кампания срещу договора. Според ВМРО-ДПМНЕ договорът дава повече права на българите и не е изгоден за Скопие.

САЩ и ЕС приветстваха договора

Държавният департамент на САЩ поздрави България и Македония за подписването на договора за добросъседство.

"Това важно, гледащо напред споразумение признава и преди това силните връзки между двете държави и отваря вратата за дори още по-близко сътрудничество в разнообразни сфери като инфраструктурата и културата", посочват от дипломатическото ведомство.

Германският външен министър Зигмар Габриел също поздрави България и Македония. В изявление, разпространено от посолството на Германия у нас, Габриел определи договора като "исторически".

Още във вторник Европейският съюз също приветства подписването на договора.

"Това споразумение показва решимостта на двете страни да преодолеят двустранните проблеми и е вдъхновение за целия регион. То е положителна стъпка напред за добри съседски отношения и за увеличаването на перспективите за влизане в ЕС на Бившата югославска република Македония, което е в интерес на нейните граждани“, посочиха в обща позиция върховният представител на блока по въпросите за външните работи Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Каракачанов: Приключва един глупав период в историята на две страни

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който е част от българската делегация в Македония, коментира от своя страна, че Илинден е общ празник за България и Македония.

"България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи“, коментира Каракачанов.

По думите му тези разправии отдавна е трябвало да спрат.

"Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура", каза още вицепремиерът.

По-късно в сряда Борисов и Заев посрещнаха символично и български хеликоптер, който ще помага в гасенето на голям пожар в югозападната ни съседка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?