Борисов иска конкретни резултати от стратегическия диалог със САЩ

Борисов и Херо Мустафа, сн. Министерски съвет

"Стратегическият диалог България-САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. Целта е чрез надграждане на партньорството да бъдат постигнати конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите". Това е казал премиерът Бойко Борисов, който в понеделник се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа.

Фокус на разговора е бил предстоящата Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе на 8 януари у нас с участието на зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл и ръководената от него делегация, съобщиха от правителствената пресслужба.

На същия ден Бойко Борисов е поканен за откриването на "Турски поток" в Истанбул. Ако приеме поканата, Борисов ще се срещне там с турския президент Реджеп Ердоган и с руския държавен глава Владимир Путин.

В рамките на срещата между Борисов и Хера Мустафа е било обсъдено стратегическото партньорство между България и САЩ и приетата рамка по време на визитата на Борисов в Белия дом през ноември миналата година.

Двамата са констатирали "отлични отношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО".

Дискутирани бяха още въпроси от сферата на върховенството на закона, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът посочил, че страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ като се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия.

"Подчертана бе важността на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ", съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът Борисов и посланик Мустафа са обсъдили и актуални теми от международния дневен ред.

На срещата е присъствала също Джесика Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България. 

Споделяне

Още по темата

Още от България