Борисов иска оставки и арести на шефовете в БНБ, ДАНС и МВР

Както Цветанов го влачиха по съдилищата, да ги видя всичките там провлачени - от Йовчев до Писанчев, Орешарски пръв

Борисов иска оставки и арести на шефовете в БНБ, ДАНС и МВР

Ръководствата на БНБ, МВР, ДАНС и правителството са виновни за източването на

Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя не само за оставки, но и арести на отговорните. От гневния му изблик в неделя стана ясно, че има доверие единствено на прокуратурата, независимо от натрупалите се съмнения, че е взела страната на Делян Пеевски и ДПС в баталната им битка по разчистване на сметки със собственика на КТБ Цветан Василев.

"Трябваше целият Управителен съвет да си хвърли оставката в БНБ и в понеделник да сменим с нови хора, които да отидат и да извадят и да кажат защо е допуснато това", каза Борисов пред журналисти.

"Излиза ми Искров и ми се кара на депутатите в парламента с целия си да не казвам какво! Как ще се караш ти на депутатите, като искаш от тях да ти дадат 5 милиарда от данъкоплатците да ги вземат и да ти ги дадат за това, че сте спали?! Откъде накъде ще се караш ти или Цонев (Йордан Цонев от ДПС, шеф на бюджетната комисия-бел.ред.) ще пази това недоразумение Чобанов, който стои и вика: "Правителството не е виновно". Правителството има и вътрешен министър, който е вицепремиер. Има огромна вина, ДАНС, МВР, огромна вина. "Финансово разузнаване" - огромна вина. Как ще се изнесат за една година три милиарда и половина бе? Къде са били тия хора бе? Със заплати от милиони левове на година! И БНБ, и в ДАНС, и в МВР. Арести на тези хора! Така, както Цветанов го влачиха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там провлачени - от Йовчев до Писанчев, всичките. Орешарски пръв. Той като гледаше, че една банка в последната година вдига лихвите непрекъснато, не си ли зададе въпроса: Какъв пък бизнес има толкова, та да може да плати тези високи лихви?", възмути се бившият премиер, който е готов отново да оглави следващо правителство след предсрочните избори през октомври.

"Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: "Политиците са на ход”. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати, ние ли бяхме на ход? Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? Било каквото било – вече сме други, стига с тези глупости", продължи Борисов.

Той попита къде е комисията, къде е анализът, кои са добрите фирми по име по списък, колко струват, колко им е капиталът, могат ли да възстановят пари в бюджета след това.

Борисов прогнозира, че насрочените в понеделник консултации при президента по казуса около КТБ ще са поредните, от които няма да произлезе нищо и то не по вина на Росен Плевнелиев.

В петък БНБ обяви резултатите от одита на КТБ, от които е видно, че банката е била източена от собственика ѝ Цветан Василев. Съобщено беше, че липсват кредитни досиета за 3.5 млрд. лева, както и че ден преди КТБ да бъде поставена под особен надзор оттам с разписа са изнесени близо 206 млн. кеш срещу разписа, които са били предназначени за Василев. БНБ потърси подкрепа в парламента за оздравителен план, според който лицензът на КТБ ще бъде отнет, депозитите да бъдат прехвърлени в обявената за здрава дъщерна ѝ банка "Креди Агрикол България", която да бъде одържавена и така всички вложения в КТБ (без тези на Василев и фирмите му) да бъдат изплатени изцяло с пари на данъкоплатците. При съществуващите разпоредби би трябвало да бъдат покрити само вложенията до 100 хил. евро с парите от гаранционния фонд за банките.

Като махнат гаранционния фонд, откъде ще добавим другия гаранционен фонд?

"Като гаранционният фонд като се изсипе, там после няма гаранция за никой друг. Така че трябва да кажат ясно като махнат гаранционния фонд или похарчат, откъде ще добавим другия гаранционен фонд. Нали трябва да гарантираме за другите български граждани, които имат пари в банки или в компании. Освен това, кое прави по-различни пострадалите от градушките хора, от пострадалите от управлението на някои банкери или пострадалите наводнението, с какво са по-различни. Защо към едните трябва да бъдем 100% солидарни, а към другите - не”, запита още Борисов, който преди ден се обяви против идеята държавата да гарантира всички спестявания в КТБ.

БНБ и финансовият министър обясниха, че това се налага, тъй като в КТБ има депозити освен на граждани, на общини, фирми, съдилища и пр.

25 -годишно момиче ръководи финансовото разузнаване, разбирачите били "ометени"

"Така нареченият Орешарски пряко контролира ДАНС. Знаете ли какви са заплатите в ДАНС - от 3000 лева и нагоре. Къде бяха тези хора? В същото време са сменили точно на финансовото разузнаване шефа с там някакво момиче на 25 години и са омели всички кадри, които трябва да се занимават с това", каза лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че покрай обявеното междувременно за грешка разследване на опита за "атентат" срещу Пеевски, уж поръчан от Цветан Василев, МВР и ДАНС би трябвало да са наблюдавали стриктно случващото в КТБ, включително и дали са изнасяни пари преди поставянето на банката под особен надзор на 20 юни.

"В същото време две седмици преди това там ставаше въпрос за убийства – не някои хора да са се карали, а за убийства, поръчки, което означава, че главният секретар на МВР трябва да е разпоредил куп мероприятия на тези хора, най-малкото да ги запази и пазейки ги е щял да знае теглят ли пари, носят ли пари, крадат ли пари, какво правят. По офисите на тези фирми стоеше жандармерия”, каза напомни Борисов.

"Аз подкрепих действията на прокуратурата, но те трябва да продължат напред, така както викаха и разпитваха Цветанов, мен, всички останали за измишльотини при това. Какви комисии имаше за Петното, за Отряд 28, за Бирата, защо няма комисии в парламента? Защо не се направят веднага комисии в парламента, да извикаме всички банкери, счетоводители, БНБ да дават обяснение в парламента защо я докараха дотук. Защо няма такива комисии”, попита Борисов.

След това дойде на любимата си тема – че "Орешарски не е премиер”, защото досега не се изказал категорично по кризата с КТБ.


"Продължава тази наглост, арогантност, непризнаване на реалните ситуации, които имаме в държавата и опити да оставят една катастрофирала държава, измъквайки се с оставка в края на управлението само за една година. Не мога да ви кажа какво ще се случи, защото цял ден ги слушах и Цонев, Миков, кой ли не още. Казват, че не е необходима актуализация, не е необходимо нищо да се направи по простата причина, че всичко си било наред. Като си е наред, да си го изпълняват, какво искат от нас?!", коментира лидерът на ГЕРБ по повод предстоящите консултации при президента

"Да сложат на масата цялата финансова ситуация в страната – остави икономика, остави безработица, остави пълния крах във всяка една система. Вие вече виждате и зърнопроизводители, и животновъди, земеделци не могат да си взимат пари. Строителните компании чакат 1 млрд. – те сега искат да изсипят едни огромни пари, да похарчат всички буфери в държавата", заяви Борисов.

"Виждате, какво ни дава Господ всеки ден – бури, катастрофи в държавата, наводнения, фалит, да се махнат да си отдъхне държавата”, заключи той.

Пълно доверие към главния прокурор, защото си признава грешките

Борисов уточни, че призивът му за арести е към главния прокурор. Той имал пълно доверие на прокуратурата и трябва да ѝ се дава кураж, защото в момента само тя е на ход.

На въпрос, доверява ли се на прокуратурата, въпреки спряното дело за опита на убийство на Делян Пеевски поради липса на доказателства, Борисов заяви: "Именно тогава главният прокурор Сотир Цацаров показа, че дори, когато се направи нещо грешно, има воля и сили да излезе и каже: "Да, това трябва да бъде прекратено и да се върви напред”. Да признаеш грешката е още по-голяма сила. Затова просто трябва да не им се церемони в момента – който е проспал , който е виновен за всичко това. Дето се вика, ако оставката е само моралният начин – нали същите тези хора репетираха с мен една година и нищо вярно нямаше в това – 16-20 дела водят в момента. Просто те работят по клише”, каза Борисов, който очевидно очаква прокуратурата да признае грешка и с водените спрямо него разследвания.

От всички несвързани приказки на Бойко Борисов не разбрах в какво точно ме обвинява, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод призива на Борисов всички от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев, както и Пламен Орешарски, да бъдат арестувани заради случващото се с КТБ.

"Това е поредната глупост на Борисов... Очевидно е много уплашен, вероятно има защо. Според обвинението на прокуратурата източването на КТБ е започнало от 2011 година и може би хората ще си зададат въпроса, кой позволи този бомбастичен ръст на КТБ по време на неговото управление. Кой позволи именно тогава да стане това източване на тези пари и тъй като той коментира и говори, какво е трябвало да направи МВР, трябва някой да му припомни кой беше министър на вътрешните работи през 2011 г. по това време”, обясни Йовчев пред агенция Фокус.

Споделяне

Още по темата

Още от България