Освен спешна бюджетна актуализация

Борисов иска точни разчети с какви пари ще бъде запълнена "дупката" в КТБ

Румен Гечев: С тези искания ГЕРБ открива предизборната си ваканция

Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешна бюджетна актуализация и точни разчети откъде ще дойдат парите за отварянето на КТБ и "Креди агрикол". Според него "дупката" в КТБ ще бъде покрита със средства от резерва на държавата.

"Изпратени тези резерви там, на онуй място, откъде ще се попълнят тези резерви, за да не остане държавата без никаква защита", попита бившият премиер.

Двете банки в момента са под надзора на БНБ, но трябва да бъдат отворени на 21 юли.

Той отрече информацията от няколко различни източници, че неговите експерти са заставали зад въвеждането на ограничена банкова ваканция като един от четирите, обсъждани варианта за излизане от кризата.

"То не зависи от нас и първо, аз не съм бил там...Няма наши хора там - управлението се държи от БСП, ДПС и "Атака" и от тях зависи...Обсъждани са четири варианта - защо точно този искат да ни припишат на нас", заяви Борисов.

Той каза още, че е разговарял с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), който го бил уверил, че до края на деня ще му предостави исканите сметки за "дупката и цифрите".

Цонев обаче отрече твърдението на Борисов с лаконичния коментар "Друго сме си говорили" и каза, че няма да говори на финансова тема.

Борисов поиска още да се търси персонална отговорност от службите "за атаката по КТБ с жандармерия, полицаи, продължила седмици наред, както и преди това спрямо "Общинска банка".

Той съобщи, че депутатите на ГЕРБ няма да гласуват предизвикващите опасения за цензура промени в Наказателния кодекс, свързани с говоренето за банките, а постави и условие за подкрепа на актуализацията на бюджета на НЗОК.

"Ако искат да подкрепим актуализацията на бюджета на НЗОК, трябва да кажат истината", обяви Борисов.

Промените в НК бяха предложени от БНБ и внесени в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Оспорваните текстове, които юристи и икономисти определиха като опасни заради риска от тотална непрозрачност и корупция в банковата система, бяха подкрепени в правната комисия от депутатите на ДПС и ГЕРБ. Представителите на БСП гласуваха "въздържал се" и настояха за прецизиране на текстовете.

Борисов обиден на БСП

Борисов каза, че бил обиден от изказване на Румен Гечев от левицата в сутрешен телевизионен блок: "Това, което Гечев сутринта говореше и поведението на БСП в случая, граничи с меката дума "нахалство", защото ние по никакъв начин не искахме да участваме в разговорите за банковата криза".

"Станишев и Искров ми се молиха, за да бъде подкрепено от всички партии. Няма да говоря за банки, за да не бъда упрекнат", добави Борисов.

Борисов иска от "Гечев и компания, от БСП да признаят вината на това правителство и огромния финансов крах, защото те са толкова нагли и вадят едни цифрички, но в тях не са включени неразплатените договори, нито парите на общините, които дължат, нито спрените евросредства".

"Парите освен от данъкоплатците няма откъде другаде да дойдат", заяви Бойко Борисов. И конкретизира - "вдига се дългът, задължават се поколенията с още 5 млрд.лв. и се "подпира" резервът , за да бъдат хората спокойни".

Той очаква от БНБ да каже колко е дупката в бюджета, защото, "колкото е липсата, толкова пари трябва да се сложат в нея".

"Ако не се сложи резерв и се получи след това някакъв проблем, няма да има пари да се покрие за следваща банка. Искам да гарантирам банковата система, но виновниците - Орешарски, Чобанов и компания - трябва сега да си понесат отговорността", каза Борисов.

Той коментира още, че номинацията за новия български еврокомисар трябва да направи партията-победител на изборите.

Фаворитът на ГЕРБ отново е Кристалина Георгиева, която според него има шанс да получи много добро портфолио.

Румен Гечев: Няма нужда от актуализации, БНБ да каже за КТБ


В отговор на сутрешните изявления на лидера на ГЕРБ Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев коментира, че няма нужда от актуализация на държавния бюджет, освен в частта за НЗОК.

 

Да се иска прекрояване на бюджета в средата на годината си е откриване на предизборната кампания на ГЕРБ, каза Гечев.

 

Според него за КТБ предложението трябва да дойде от този, който е оторизиран по конституция - БНБ.

 

Гечев припомни, че Централната банка е изпратила там квестори, които ще кажат дали средствата за КТБ трябва да са за сметка на пари от резерва.

 

"Когато те си направят доклада за банката, тогава ще преценим кой от вариантите да бъде подкрепен", каза Гечев и добави, че не е работа на народните представители да коментират банки.

 

Същевременно в сряда БНБ обяви, че срокът от 10 работни дни за преглед на активите и пасивите на банковата група КТБ, възложен на независими одитори от квесторите на двете банки, изтича днес. В КТБ прегледът се извършва съвместно от "Делойт одит" , "Ърнст И Янг" и "АФА", а в "Креди Агрикол България" - от "АФА". Докладите на одиторите ще бъдат представени на квесторите, които ще ги внесат в БНБ до края на днешния работен ден. Резултатите ще бъдат публично оповестени до края на тази седмица.

 

Румен Гечев уточни, че в момента фискалният резерв на държавата възлиза на 6 млрд. лв. Борисов, отбеляза той, похарчи 4 млрд лв.от стария (резерв - бел. ред.), ние сме възстановили 2 млрд. Освен това в Гаранционния фонд имало над 2 млрд лева и 5 млрд лв. в "Банково управление" на БНБ.

Централният трезор и Министерството на финансите са тези, които могат да кажат колко пари от държавния резерв могат да отидат в КТБ, каза Румен Гечев.

Той цитира данни на МВФ за първите 6 месеца на годината, които показвали, че от актуализация се нуждае само Здравната каса. Ако правителството представи разчети, че е необходимо НС да гласува промени за НЗОК, тогава ще разискваме и евентуално ще ги подкрепим, добави Румен Гечев.

 

Да припомним, че ГЕРБ остави бюджет 2013 г. с пари за Касата само до октомври, а 1.5 млрд. лв. бяха взети от нея и похарчени незнайно къде и до момента. Ако е вярно, че на НЗОК са нужни 300-350 млн.лв., този милиард би стигнал за актуализации за следващите пет години, добави днешният депутат и някогашен икономически министър в правителството на Жан Виденов.


Цифрите на финансовото министерство пък показвали, че параметрите на НАП и другите приходи се движат в рамките на нормалното, като неизпълнението за първите 6 месеца на тази година е само около 1.5 на сто.

 

Те ще бъдат наваксани през вторите 6 месеца чрез по-добра работа на митниците, повече приходи от ДДС, тъй като 30-40 на сто от търговския оборот е в края на годината, около Коледа, разясни Румен Гечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България