Борисов: Където съм минал днес, хората викат: пари дай, асфалт дай, стадион дай

“Искам да дам двойно и на учителите, и на докторите, и на полицаите“

Снимка: БГНЕС (Архив)

Където съм минал днес, ето така се събират хора и само викат: “Пари дай, асфалт дай, за църква дай, за стадион дай“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който във вторник е на обиколка на ремонтирани пътни участъци в Северозападна България и при посещението на различни обекти се изказа по широк спектър от теми – от учителските заплати, през АЕЦ Белене, до референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Искам да дам двойно и на учителите, и на докторите, и на полицаите

По-рано премиерът заяви, че в средата на годината не е моментът да се говори за увеличение на заплати, но при възможност правителството има желание за ново увеличение на учителските възнаграждения. Той смекчи позицията си от понеделник, когато грубо поряза вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева относно обещаното от нея 10-процентно увеличение на учителските заплати по време на събора на съсловието в неделя.

По думите на Борисов дали ще има увеличение ще стане ясно след няколко месеца, когато се види с какви пари разполага държавата.
“Да приемем, че това е едно добро пожелание. Ние, в нашите си разговори с финансовия министър винаги сме знаели, че това, което може и намерим като повече, ще го дадем за учителите. Приемам, че пред толкова много хора госпожа Кунева е искала да покаже, че има грижа за тях и то действително има. Ако всеки министър излезе и каже, аз искам пари за отбрана, другият да каже за полицаи, третият за пожарникарите, четвъртият за учителите, петият за здравеопазването, цялата система ще се разбърка“, каза премиерът.

“Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полиците да дам“, посочи премиерът, който уточни, че винаги е бил против да се противопоставят съсловия, защото “всички в своята сфера са изключително важни за обществото“.

Борисов припомни, че от събраните допълнително средства от контрабанда в края на миналата година правителството отпусна 20 млн. лева допълнително за учителите.

“Винаги с министъра на финансите сме искали да се дава повече за образование, здравеопазване“, допълни Борисов.
Той посочи, че ще се търсят възможности за съкращаване на разходи, но подчерта също, че заради новите оперативни програми се налага да има буфери в бюджета за авансови плащания на жизнено важни за регионите проекти.

Нямам комплекси, че има по-голям натовец от мен

Борисов заяви, че “когато е трябвало да защити националния интерес, го е правил в пълния му обем“.

“Нямам никакви комплекси, че някой може да е по-голям натовец от мен“, каза Борисов.

1.1 млрд. лева могат да отидат за Северозапада вместо в “гьола“

“Искаме да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия, а не както беше спазарен през 2006 година – без индексации, корекции, без анекси и ясни цени. Политически всеки може да си изкарва дивиденти, но прагматиката е друго – 1.1 милиарда можеше да се вложат в Северозапада и да се строи, а не да се хвърлят в гьола”, коментира премиерът.

Той обясни, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да подготвят писмо, с което да запознаят Европейската комисия с решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ “Белене“.

Великобритания ще остане в ЕС, кой иска да излезе от големия пазар?

Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че мнозинството от британците ще гласуват за оставане в ЕС на предстоящия референдум.

"60-70% ще гласуват да останат. Кой иска да излезе от големия пазар на Европа и 10 години да не могат да стабилизират системите си? Какво ще стане с Лондонското сити, ще се измести на друго място?", попита реторично той пред журналисти във Враца.

Борисов, който обикновено изтъква приятелските си отношения с британския си колега Дейвид Камерън, направи аналогия с последните парламентарни избори на Острова, когато прогнози сочели загуба за Камерън, пък той спечелил на първи тур. "Едно е да се приказва, а трето и четвърто е след това да се направи", коментира премиерът.

Разкрихме мостове, които бяха станали на юфка

Борисов заедно с министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов обиколи във вторник обекти по инфраструктурата в Димово, Монтана и Враца.

При посещението си в Димово премиерът съобщи, че държавата инвестира 135 милиона лева в инфраструктурата на Северозападна България, от тях 30 милиона лева във Видинска област.
Той се извини на жителите на Димово, че през последните години Северозападът е бил изоставен, но уточни, че когато има европейски проект, не може с пари от бюджета да се финансират същите дейности.

По-късно във Враца премиерът каза, че заради безотговорността и безхаберието на някои кметове през последните години се провалят европейски проекти и това налага да се използва финансов ресурс от държавата. “За Враца се правят доста неща. Нека да си направят проекта за водния цикъл, защото сега е спрян“, посочи той.

Борисов обясни, че на няколко места по главен път E79 може да се направи трилентов път и ще обсъди тази възможност с министрите на финансите и на регионалното развитие.

“Разкрихме мостове по магистралите, които не са ремонтирани от 35 години, като юфка бяха отдолу, паралелно с това се строи третият лъч на метрото, Северната тангента, магистрала “Хемус“. В рамките на поетите ангажименти ще се справим“, допълни премиерът.

По думите му приходните агенции се справят добре и събират доста повече пари. "Вече не отиват в контрабандистите. Да се надяваме сега и от курортния сезон да съберем повече. Там, където пратихме данъчните, полицията, ДАНС – и то бригади от София, десет пъти се вдигнаха приходите от заведенията. Ако ме разбирате – както когато финансовият министър сложи камерите на кантарите по границите.

Направихме така, че всички служби да работят с един масив и вече няма как да се промъкнат ТИР-овете с контрабандата“, каза още той.

“Забравихте ли, че когато правителството дойде на власт, изплатихме на всички български граждани и фирми, които имаха до 100 хиляди евро в КТБ, 3,7 млрд. лв. От дефицит 3,8% министърът на финансите го свали под 2 в момента това са още 1 милиард и 700-800 милиона“, посочи Борисов

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?