Борисов към Нели Крус: Отношенията в медиите не са работа на правителството

Сн. БГНЕС

Редакционната политика на всяко издание в България е в правомощията на медийните собственици. Такъв отговор е дал министър-председателят Бойко Борисов на комисаря по цифровите технологии Нели Крус миналия месец.

 

Тогава тя заяви, че няма да се намесва в медийните проблеми на България, заради задоволителният отговор, който е получила от премиера Борисов.

 

"Не мога да приема, че всички позитиви и негативи в отношенията между собственици и журналисти, както и икономическите трудности на медиите са в допустимата за правителството сфера на въздействие и намеса", се казва още в писмото на Борисов, цитирано от “Капитал дейли“, изискано по закона за достъп до информацията.

 

Според Борисов проблемите в медиите идват от функционирането им в трудна икономическа ситуация, но в страната съществуват конституционни и законови гаранции за свободата на словото. Писмото уверява, че премиерът и ръководеното от него правителство не са санкционирали медия или журналист заради "критичното и недобронамерено" отношение към властта.

От организацията "Репортери без граница" обаче изразиха сериозно притеснение именно заради коментарът на Борисов към журналисти по случая "Буда", в който той заяви, че "днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?