Борисов към Нели Крус: Отношенията в медиите не са работа на правителството

Сн. БГНЕС

Редакционната политика на всяко издание в България е в правомощията на медийните собственици. Такъв отговор е дал министър-председателят Бойко Борисов на комисаря по цифровите технологии Нели Крус миналия месец.

 

Тогава тя заяви, че няма да се намесва в медийните проблеми на България, заради задоволителният отговор, който е получила от премиера Борисов.

 

"Не мога да приема, че всички позитиви и негативи в отношенията между собственици и журналисти, както и икономическите трудности на медиите са в допустимата за правителството сфера на въздействие и намеса", се казва още в писмото на Борисов, цитирано от “Капитал дейли“, изискано по закона за достъп до информацията.

 

Според Борисов проблемите в медиите идват от функционирането им в трудна икономическа ситуация, но в страната съществуват конституционни и законови гаранции за свободата на словото. Писмото уверява, че премиерът и ръководеното от него правителство не са санкционирали медия или журналист заради "критичното и недобронамерено" отношение към властта.

От организацията "Репортери без граница" обаче изразиха сериозно притеснение именно заради коментарът на Борисов към журналисти по случая "Буда", в който той заяви, че "днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всички ви".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?