Борисов: Като пестим от ток ще строим пътища и пречиствателни станции

Саниране и екоинвестиции ще позволят да изнасяме електроенергия още 20 години

В представянето на новата програма се включиха и министрите на транспорта, икономиката, регионалното развитие и околната среда, сн. БГНЕС

Най-евтината енергия е спестената енергия, заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на нова финансова схема за енергийна ефективност за 300 млн. евро, половината от които са безвъзмездно от оперативната програма "Конкурентоспособност", а другите от 50 до 150 млн. евро са заемни средства от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Министър-председателят обясни как като се повиши енергийната ефективност в производството и домакинствата санират жилищата си ще се спести мощността на един ядрен реактор и икономисаните средства ще могат да се инвестират в строеж на пречиствателни станции, жп линии и магистрали, а страната като на прави седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще може да изнася ток още 20 години.

Българската икономика е пет пъти по-енергоемка в момента в сравнение със средното за Европа и въпреки това сме харчили пари за реактори, заяви Борисов. Колкото повече харчим енергия, толкова повече реактори правим с нашите пари, на данъкоплатеца, допълни той. "Говорим за милиарди разминаване за електроенергия, надали има държава, която си е позволила такова разхищение на пари, каквото България", каза още премиерът и отново даде любимия си пример с хидровъзел "Цанков камък с мощност от 80 МВ и цена от 1 млрд. лв.

България сега използва 5 хиляди мегавата, има мощности за 10 хиляди мегавата и нищо не налага да даваме 22 милиарда лева за нови две хиляди мегавата мощност в АЕЦ "Белене+, каза Борисов. Той обясни как един от реакторите на АЕЦ Козлодуй" работи само за да покрива загубите по мрежата и ако спестим 1000 мегавата, значи спестяваме над 10-11 млрд. лв.

При санирането на жилищата сметките за отопление падат с 55 - 60 процента, а и сградите стават по-красиви и сигурни. Колкото повече блокчета се санират, толкова повече хора ще поискат да го направят, продължи с примерите Борисов.

"Затова днес ние ви казваме така - за предприятията 300 милиона лева, безвъзмездни пари. Заповядайте да вземете 300 милиона, ние сме ги осигурили. Даже Европейската комисия ви поздравява за това, че ще ги вземете предварително. 50% от парите, които ще вземе всеки, са безвъзмездни. Трябва да се даде 50% свои пари. Могат да кажат "Да, ама нямаме". Тогава на първия ред сме наредили Алианц Банк, ДСК, МКВ Юнионбанк, накрая не ги виждам, които днес ще подпишат с Европейската банка за възстановяване и развитие още 300 милиона за кофинансиране нисколихвени кредити. Плюс 60-те милиона на Министерство на регионалното развитие, днес ние казваме на българския бизнес, на българските хора - елате и вземе 660 милиона и си оправете сгради, заводи, предприятия. Ако не ги вземете, няма да казвате, че държавата е виновна", каза министър-председателят.

Хората, които използват метрото не харчат пари за бензин, а техните коли не замърсяват въздуха на града - това е енергийна ефективност и екология в едно, посочи още той в контекста на откриващата се следобед нова отсечка на софийското метро.

Фирмите, които искат да подобрят енергийната си ефективност ще могат да подават проекти от 14 май, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Всеки отделен проект може да е до 2 млн. лв. Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия, а останалата част от финансирането да взета като кредити от шест български банки. Това са Алианц Банк България, ДСК Банк България, МКБ Юнионбанк, Прокредит Банк България, Райфайзен Банк България и УниКредит Булбанк.

По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми в България.

С тази програма намаляваме административната тежест за бизнеса, повишаваме качеството и бързината на оценяване на проектите и ползваме ноу-хау от ЕБВР, която е водеща институция в областта на енергийната ефективност, каза още Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес