Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Намерих му цаката през втория мандат

"Аз правя първа копка, проектирам, построявам и откривам"

19 коментара
Снимка: БТВ

Министър-председателят Бойко Борисов е доволен от работата на главния прокурор Сотир Цацаров, приел е в дома си разследвания съдия Румяна Чаналова, която отишла "да му се жалва" и не смята, че настоящият състав на ВСС е "на ГЕРБ", защото още преди 10 години се е убедил, че в България никой не се чувства задължен на този, който го е назначил. Освен това България е по-добре от Румъния, тъй като антикорупицонните разследвания там били "политически гонения", а на нас "ни е необходимо спокойствие". Това бяха само част от изводите, които премиерът направи по време на интервю пред бТВ, в което въпроси имаха право да задават и зрителите.

На въпрос кога в България ще бъдат осъдени политици, Борисов реагира първосигнално: "Доста политици влязоха у нас в затвора като в Румъния". След което се поправи: "Или по-точно казано са съдени". "В момента България е по-добре от Румъния. На Румъния ще им видите системата след една – две години. Бях там видях, нищо по-различно не се случва от политически гонения. На България ѝ трябва спокойствие и етническа толерантност", заключи лидерът на ГЕРБ.

Веднага след това той направи рязък преход към ситуацията в съседна Македония. "Това, което се случи в Куманова е един добър пример. В България има 10% мюсюлмани. В Куманово подцениха този проблем. България е един пример за етнически толерантност. По-лошо от гражданска война няма. Затова най-ценното, което имаме е мирът". По-късно в разговора наред с партньорите си в управлението Борисов благодари и на ДПС, които работели добре с него в "смесените райони".

Той отчете, че работят добре с коалиционните партньори РБ, ПФ, АБВ. "Не мога да отрека в смесените райони има достатъчно толерантност и от ДПС в момента", коментира премиерът. В течение на разговора не отрече възможност партията му да си сътрудничи и с ДПС на местните избори. "Когато реша с кого ще си сътрудничим – първо на вас ще кажа", каза той. На въпрос пък дали ще демонстрира достатъчно воля, противопоставяйки се на ДПС и БСП, премиерът повтори, че "сега има нужда само от спокойствие".

В същото време Борисов не пожела да прогнозира колко време ще издържи сложно скрепената управляваща коалиция. Веднага след това обаче той заяви: "Ако не издържи – видяхте какво стана преди две години".

По управленския формат той заяви, че Реформаторският блок не преяжда с власт, а "напротив – много добре си се справят". По думите му добре се справяла и вътрешният министър Румяна Бъчварова. "Цветанов беше много добър министър, Бъчварова е друг тип човек. Тя в момента е най-подходяща. Тя ще даде повече граждански вид, спокойствие, никой не може да я заподозре, че ще следи и слуша", коментира премиерът.

Добрата прокуратура и "видя се, че нищо не владеем"

Прокуратурата правилно ще проведе разследване на квесторите в КТБ и ще разпита тези хора, каза Борисов във връзка със съобщението, че държавното обвинение е образувало дело срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов за безстопанственост в особено тежки размери. Още миналата седмица премиерът анонсира разследването срещу доскорошните управители на КТБ, назначени от Българската народна банка, а като причина посочи, че двамата са променили около 1000 договора за преференциални депозити в банката, което направило възможно вложителите да получат до 100 хил. евро от фонда за гарантиране на влоговете, който още миналата година обяви, че депозитите със специални по-високи лихви не подлежат на възстановяване.

Борисов нарече хората, променили договорите си за преференциални лихви по влоговете, "баровци" и се обяви за оповестяване на имената им. Премиерът обаче отказа той да разкрие кои са, тъй като това не било негова работа. Борисов продължи атаката срещу квесторите като отново заяви, че те са отписвали обезпечения по кредити към банката. За пример даде компаниите "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс", контролирани до скоро от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Премиерът каза, че тези и куп други компании "са си направили цесии и квесторите са освободили имуществото им". "Само една от сделките е за 90 млн. лв.", обяви Борисов без повече подробности.

Като продължение на темата с фалиралата Корпоративна търговска банка, премиерът се прехвърли върху съдебната власт. Той се надява новоизбраният главен съдебен инспектор "дори с КТБ да поразпита какво се върши из съдебната система". Опитвайки се обаче да се дистанцира от темата с мотива, че не може държавата да се меси в съда, той повдигна въпроса за смяна на Висшия съдебен съвет.

Според Борисов е необходим незабавен избор на нов. По думите му партията му нямало да го овладее също както не е овладяла и настоящият, въпреки че бе избран в предходния мандат на ГЕРБ.

"Видя се че нищо не владеем. В България трудно можеш да владееш някого. Преди 10 години съм си мислил, че ако предложиш някой за нещо да ти е задължен. Сега ти е задължен докато го предложиш и после забравя", коментира министър председателят.

Той съобщи още, че по време на скандала с "гнилите ябълки" замесената съдийка Румяна Чаналова е отишла в дома му "да му се жалва". "Какво по-нормално да дойде да ми се жалва? При мен е като Аврамов дом – кой каквото иска идва да го иска от мен. Тя смяташе, че има политически натиск", заяви Борисов, който все още не се смущава от посещенията на магистрати в дома му.

На този фон той похвали амбициозната работа на прокуратурата. След което призна, че днес се е чул по телефона с главния прокурор Сотир Цацаров, който му е разказал, че ще бъде повдигнато обвинение срещу кмета на Белово, за който сутринта изтече разследване на бТВ.

Независимите кметове от никого не зависят

Хвалейки разследващите журналисти, които били безценна помощ за държавата, премиерът използва случая да се усъмни в богатството на пазарджишкия и хасковския кмет, чиито имоти бТВ разобличи чрез снимки, направени с дрон.

"Доста кметове има, които са действали така както... Не искам да ги обвинявам аз, но можем само да им завидим как живеят", заяви премиерът.

"Независимият кмет не зависи от никого. Затова има партии. Аз съм против независимите кметове", каза Борисов по адрес на Тодор Попов и Георги Иванов, които са издигани като независими кандидатури, подкрепяни от различни партии. "На тези местни избори навсякъде ще си вдигнем кандидати", допълни той.

"Никога не бих застанал зад кмета на Пазарджик, на Хасково, които видяхме как живеят. Казват, че им е законно. Но сега като минат проверките – ще видим колко им е законно", заяви в типичния си стил премиерът.

"Много съм доволен от проверките на НАП, затова запазих шефа"

За да подкрепи необходимостта от инспекции министър-председателят разказа и за проверките на НАП в дома му. "Бориха ми дръвчетата в градината, теракота. Възглавници и одеала", каза той.

След което заключи, че е щастлив от този факт и за награда оставил шефа на НАП Бойко Атанасов на поста му.

"Много съм доволен от проверрките на НАП. Аз не им се сърдя, затова и Бойко Атанасов остана шеф на НАП", призна Борисов.

"Намерил съм му цаката"

В едночасовото си интервю той коментира, че при втория си мандат е "намерил цаката" на управлението и тя е в увеличената събираемост на приходите. Борисов подчерта, че за първите четири месеца на годината са събрани 1 млрд. лв. повече от сивата икономика, надява се на още 500 - 600 млн., което пък позволява на правителството да довърши строителството на започнатите обекти и да изплаща великденски и коледни добавки на пенсионерите.

"Чудя се защо навремето с Дянков не сме го направили... Направихме си изводите. Маса народ си отиде от ГЕРБ, близо половината от ръководния състав; 15 шефове на областни структури”, каза Борисов.

Той оцени сегашното управление като "в пъти по-добро от всяко друго" и изрази съжаление, че в първия мандат, когато финансов министър беше Симеон Дянков, не са прилагали същата управленска формула. "Само по този начин ще си върнем и доверието на партньорите и децата от чужбина", каза премиерът. По думите му над 6 хил. висококвалифицирани специалисти вече са се върнали в България, защото им е по-изгодно и постепенно "ще ги върнем всичките".

За евтината работна ръка в България, Индия и Китай

В отговор на въпроси на зрители за ниските доходи Борисов каза, че "експериментът" управлението на кабинета "Орешарски" е струвал на държавата 8 млрд. лв. "За това, което се случи в КТБ виновни са Орешарски и Чобанов (финансовият министър тогава, а сега депутат от ДПС - бел. ред.).. Четири години не допуснахме в най-голямата финансова криза, когато падаха банка след банка в света, да падне банка, а година след кризата се допусна в България да падне четвъртата по големина банка", каза Борисов. Грабеж няма да допуснем, допълни той.

Борисов също обясни, че страната ни е добро място за инвестиции заради "стабилност, ниски данъци и евтина работна ръка". "Евтината работна ръка у нас не е толкова евтина в сравнения с Индия, Китай. Тук има прекрасно стечение на политическа стабилност, евтина работна ръка и умни хора.

"Майка ми ми казваше картофено човече"

В отговор на репортаж за мизерния живот в село край Хасково, Борисов се впусна в разказ за бедното си детство, в което се оказа, че е гледал две прасета, 40 бройлера и зайци.

"Като ми опържеше майка яйца беше голяма радост. В 5.20 часа ставах и отивах на училище, след това като се върнех косях треса, имах си сърп. Мога да покажа на тази жена (от репортажа, която твърди, че живее с по няколко лева на ден – бел. авт.) как се копае, гърли, как се копае фасул и картофи", заяви услужливо премиерът.

След което заключи: "Госпожо, аз съм се нагладувал до 30 години. Майка ми ми казваше, че съм картофено момченце, защото всеки ден ядях пържени картофи с една кофичка кисело мляко".

"Не е ваша работа дали ще се кандидатирам за президент"

Борисов отказа да отговори дали ще се кандидатира за президент с мотива, че това не е работа на журналистите. На въпрос дали държавния глава Росен Пленвлиев ще бъде издигнат за втори мандат, лидерът на ГЕРБ отвърна по царски и обеща да каже "когато му дойде времето". Едновременно с това Борисов оцени, че Плевнелиев е успешен като президент.

За магнолиите, магистралите и ангажиментите на бТВ

По обичай от предходния си мандат Борисов се похвали със строителството на магистрали на фона на величави кадри от строежа им, излъчвани на видео стена. Снимка на напукан скоростен път, изпратена от зрител обаче стана причина министър-председателят да се разгневи и да поиска от бТВ "да си изпълняват ангажиментите".

"Защо не показвате строителство, както ми обещахте", разгневи се той.

"Съгласих се да дойда и да отговарям на всякакви въпроси само ако показване мостове, тунели, магистрали. А вие нищо не показвате. Напукала се някъде. Това ли е най-важното?", попита Борисов, а водещият го увери, че се излъчва "всичко, каквото са се разбрали".

"Аз какво правя – аз правя първа копка, проектирам, построявам и откривам" – описа политиката си в областта на инфраструктурните проекти премиерът.

"Погледнете какви мостове, какви тунели, какви насипи, стотици кубически метра, огромни...”, заяви Борисов.

По повод показаните зрителски снимки с пукнатини по настилката на чисто новите аутобани той коментира: "Абе, те вчера караха по коларски пътища, от двете страни на Околовръстното бяха магистрали и вторични суровини и септичните ями... Намерели там от стотиците километри...”.

След кратката размяна на реплики интервюто завърши с обичайна ведрост, в която Борисов отказа да съобщи кога ще се ожени, но пък каза, че харесва магнолиите в градината си, а сега в Банкя е цъфнала и една японка вишна, която била "много готина".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Jordan*
  #19

  Не се разбра откъде идва гладЪТ на завалията-от ниската заплата на бащата като пожарникар и комунист, или от отглеждането на кокошки, 2 прасета и може би и теле?! Смешна работа! На Румъния ще и гонят опашката! Там хората са по-обикновенни и много по-работни от населението в България!

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #18
 3. Milenca
  #17

  "...Но сега като минат проверките – ще видим колко им е законно", заяви в типичния си стил премиерът..." А ако е законно? Ще се извиниш ли?

 4. Думи на един прост побъркан селянин от Банкя, напълно загубил представа за реалноста...

 5. Pilgrim
  #15

  Не знам с какво цака ББ ако са му останали козове. Пак се върна в амплоато на ТЖ. Съвет- да смени цакането и белота с бридж.

 6. Емил Станоев
  #14
 7. strobo
  #13
 8. strobo
  #12

  Научи бат Бойко реалната политика и те това е.... не че няма какво още да учи, но се оправя от движение.... наесен повечето кметове ще са от неговата партия..... пък и човекът му Фандъкова в София се справя повече от отлично......Апропо вчера по БТВ отшляпа нахалното хекиманче, стой та гледай....

 9. Plutonijum
  #11

  Цели 30 години е гледал по две прасета в къщата си. Едното за домашна употреба, а другото предавал на "Родопа" по нареждане на Партията. Как да не се разплачат зрителите като разберат за Бойковите тридесетгодишни неволи ?

 10. Българофил
  #10

  Тиква, Тиквааа.... Имали сме и други ЖАЛКИ министър председатели, но този направо изби рибата!.. На всичкото отгоре постоянно демонстрира Правешкия си манталитет!.. Но явно, че ,,матрялът" има нужда от точно такъв главатар!...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.