Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Моника Маковей за борбата с корупцията: Не губете време, намерете смел човек и започвайте

ГЕРБ демонстративно игнорираха гражданския форум за румънския модел с независимата прокуратура

33 коментара
Моника Маковей сн.: БГНЕС

Намерете човек, който да поема рискове и да не се страхува – такава рецепта за борба с корупцията в България даде бившият правосъден министър на Румъния и архитект на тамошната съдебна реформа Моника Маковей, според която промените в конституцията са само прахосване на време. Реформите на Маковей доведоха до създаването на независима антикорупционна прокуратура, която вече подведе под отговорност редица високопоставени румънски политици и функционери. Макар че България е под системните критики на ЕС за неефективна борба с корупцията по върховете на властта, премиерът Бойко Борисов, както и останалите партии са против прилагането на "румънския модел" у нас, с изключение на Реформаторския блок (РБ).

Моника Маковей бе поканена в София от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки"  и бе специален гост на дискусията "Гражданският глас срещу корупцията – кой чува?", която се проведе на 25 май.

Министърът на правосъдието Христо Иванов, който стои зад предложенията на кабинета за конституционни промени, които да обезпечат реформирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), енергично защити избрания подход. Той припомни, че има структурни проблеми, които са довели до днешното състояние на ВСС и прокуратурата. Освен това напочни, че засега е трудно да се осигури конституционно мнозинство в парламента дори за първата стъпка от реформата – разделянето на ВСС, "което в Румъния отдавна беше направено.“

Ще успеят само онези, които дръзнат да предприемат нещо

Моника Маковей посочи, че само тези, които дръзват да предприемат нещо, ще успеят. "Има две решения за успеха - политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат”, посочи тя.

"Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закона за обществените поръчки”, припомни Маковей и акцентира на това, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим. "От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР”, уточни тя.

Според Маковей е много важно да се намери правилният прокурор, когото никой не може да купи, притиска, плаши и шантажира. Трябва да имаш непоколебими, твърди хора - и прокурори, и съдии, защото има заплахи и шантажи и какво ли не, продължи тя.

И подчерта, че най-важното от всичко е някой да иска промяната.

Моника Маковей каза, че би станала правосъден министър на България, но засега никой не я кани и заключи: Никой не ме иска. Не искат да бъдат разследвани. Борбата с политическата корупция е като парадокс - те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите.

Няма нужда от промени в закона, някой просто трябва да го направи

"Бих ви казала, че нямате нужда от промяна в конституцията, за да започнете да се борите с корупцията. Това е загуба на време. Някой просто трябва да го започне да го прави. Толкова е лесно", каза Моника Маковей. В Румъния обаче също имаше нужда от значителни законодателни реформи преди да стартира независимата прокуратура, която неприятно изненада управляващите към онзи момент.

Маковей разказа как след първия удар на прокурорите по тогавашния финансов министър, премиерът Калин Попеску-Търичану ѝ казал: "Моника, мислех, че ще тръгнеш срещу опозицията..." После той поискал да бъде информиран за акциите на независимата прокуратура, но тя отказала.

"Парадоксът е, че политиците имат инструментите да позволят разследванията срещу тях, но на никой не му е приятно да бъде разследван. Моят съвет е да започнете да работите с презумпцията, че политиците няма да променят нищо. Само съдебната власт може да промени всичко", каза Маковей.

По думите ѝ най-добрият модел за прокуратурата е този, който съществува в САЩ и Германия. Там прокуратурата формално е към изпълнителната власт, но прокурорите са напълно свободни да работят по своите разследвания. Маковей призова да не се дава повече власт на Висшия съдебен съвет в България, а да се изчака до момента, в който ВСС покаже, че може да изпълнява добре сегашните си задължения.

"Аз по принцип не вярвам в колективните органи, защото така не се носи отговорност. Трябва да има един човек, който да е отговорен за решенията", каза Маковей.

Христо Иванов: Румъния тръва от друго ниво

"Загуба на време е промяната в конституцията, но след 25 години още по-голяма загуба на време ще е да не се променя конституцията. Не бива да забравяме, че ние в България тръгваме от съвсем различно ниво от това на Румъния", коментира на свой ред правосъдният министър Христо Иванов.

Той припомни, че България вече създаде спецсъд и спепрокуратура срещу организираната престъпност, но първо нямаше кандидати за тези институции. "Вие помните ли какви хора бяха назначени там? Помните ли какво точно са свършили тези институции?", попита министърът. Иванов каза, че едно от най-страшните неща, които е чувал, е че през 80-те години прокуратурата е била по-свободна. "Предстои разговор за това как да си гарантираме независима прокуратура. Надявам се да започнем този разговор в България”, каза Иванов.

Той се съгласи с констанциите на адвокат Велислав Величков, че прокуратурата е най-проблемната институция в българската съдебна система и без нейната промяна не може да има реформа. По-рано адв. Величков каза, че нашето държавно обвинение е пряк наследник на модела на съветската прокуратурата от 30-те години на миналия век, създадена от Вишински и не се е променила особено много през годините.

"Ако главният прокурор не е прокурорът, за който говори г-жа Маковей (независимият прокурор), никой в тази институция не може да стори нищо", каза Величков от Инициатива "Правосъдие за всички". Той поиска повече независимост за редовите обвинители, намаляване на мандата на главния прокурор и поставянето му в условия на отчетност пред парламента.

"Напълно съм съгласен с казаното от адвокат Величков", каза правосъдният министър, но припомни, че в парламента няма консенсус по тези предложения: "В момента там тече пазарлък. Използвам тази по-мека дума. Важно е, че разговорът за реформата да започне".

Той иронизира аргументите, че трябва Велико Народно събрание за конституционна реформа в частта на съдебната власт. "Ако накрая се окаже, че сме избрали Велико Народно събрания, някой пак ще се появи, за да каже, че трябва да извикаме Хан Аспарух от гроба, за да преоснове българската държава, за да можем променим съдебната власт", каза Иванов

ВСС – резултат на негативна селекция

"Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща(...) Ако днес не можем да се обърнем към ВСС с "just do it", то е защото те са резултат от негативна селекция”, посочи още министърът.

За да илюстрира положението с българското правосъдие, той разказа и следния виц: "В Македония решили да правят министерство на флота. - А защо ще правим министерство на флота, след като нямаме море? - А българите защо имат министерство на правосъдието?"

"Губене на време е да променяме конституцията. Но е и губене на време да говорим, че това е губене на време. Трябва да променим конституцията“, настоя Христо Иванов.

Разговорът за прокуратурата все още не е започнал

Той призна, че първата стъпка се ограничава до разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска камари. "Сега засега променяме само структурата на ВСС, предстои да си говорим как да си гарантираме ефективна и реално независима прокуратура. Този разговор все още не е започнал", каза той.

"В момента, в който някой си позволи – бил той и премиерът, да каже, че този ВСС е изчерпал своята легитимност... Огромен вой – вие искате да смените този ВСС! А вие защо искате той да остане, за Бога?!“, попита реторично министърът. Той каза, че мълчанието на тримата големи в съдебната власт по въпросите на ВСС също казва достатъчно.

Той изрази надежда инициативата "Правосъдие за всеки“ да събере повече хора около себе си.

Знаково отсъствие на ГЕРБ

Форумът се проведе при знаковото отсъствие на представители на ГЕРБ, макар че Моника Маковей в момента е евродепутат от Европейската народна партия, част от която е ГЕРБ.

Адвокат Любомир Авджийски от "Правосъдие за всеки“ обърна внимание на този факт и призова присъстващите представители на РБ: "Ако се притеснявате, че ГЕРБ няма да се съгласят – не се притеснявайте да напуснете правителството. Не се притеснявайте това правителство да падне. Ако се притеснявате, че ще дойдат БСП и ДПС, не се притеснявайте, защото ще ги свалим отново. Ще сваляме всяко правителство, докато нещата не се случат“.

Думите на Авджийски от трибуната предизвика аплодисменти в залата.

Френският посланик изрече истината за събитията с КТБ

Посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан пожела успех на инициативата. "Именно вие възпрепятствахте един от тези олигарси, които службите отказват да преследват, да застане начело на службите преди две години“, заяви Дьо Кабан, без да назовава името на Делян Пеевски.

Посланикът отрече да има заслуга за започване на разговора за "гнилите ябълки“ в съдебната система с думите си срещу съдия Румяна Ченалова през декември. Според него българите са наясно с всичко това.

"Виждат как една банка, използвана от мажоритарния си акционер напук на всички правила, изчезва в резултат на атаката на друг олигарх, а не защото контролните органи или правосъдието си бяха свършили работата“, посочи Дьо Кабан.

Според него реформата ще бъде предизвикана от българите и от магистратите, които се бунтуват срещу корупцията в системата.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ozzy
  #33
 2. Павел 76
  #32

  Хаха платените писачи , пишман гербери на заплатка , Лукарски и сие не могат да скрият яростта си. Чета ви долу и се радвам ;) Нищо неочаквано ние си ви знаем !

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #31
 4. Jordan*
  #30

  Видяхте ли разликата между румънската бивша министърка и нашия Иванов?! Мън, мън .. реформи ще са наложителни! Трябва политическо желание и смели хора, това Ви каза госпожата! Разликата между двете бивши социалистически страни е че Румъния имаше по-жестока диктатура на Чаушеску, но не лижеше зад... на Съветския съюз!

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 6. Vitkova
  #28

  Говори хубави неща жената, но изпуска да спомене, че в момента в Румъния протича точно обратният процес. Толкова много са се увлекли в съденето на политици, че и за най-дребното нещо се дават максимални наказания на политиците. Там също и хубавите инициативи се превръщат в позьорщина и инструмент за натиск и манипулации. След всичките тези арести, как се промени животът на румънците? По-добре ли живеят? По-високи заплати ли взимат?

 7. Българофил
  #27
 8. Stanimir Petrov
  #26

  "Всеки се опитва да се спаси самостоятелно и затова накрая ще пропаднем всички групово" Това са думи на доц. Иво Христов. Социолог и политолог, който по големите медии е абсурд да бъде показан по обясними причини.

 9. Ozzy
  #25

  Из "Ало Ваньо" - "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михаил Михов - Мишо Бирата.), че няма да го закачам - няма да го закачам"... В момента Ваньо е шеф на митниците, Гоце води парламентарна група подкрепяща поелият ангажимента премиер /охранител с бандитско минало и логично зависим поради това/, а на нас ще ни се наложи да почакаме назначаването на българската М. Маковей.

 10. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #24

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.