Румънската прокуратура разследва премиера Виктор Понта

Президентът му поиска оставката

Виктор Понта

Румънската прокуратура обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта.

"Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци", съобщиха от държавното обвинение.

Престъпленията били извършени по време на частната адвокатска практика на днешния премиер. Подозренията срещу него били свързани с делото на сенатора и бивш министър Дан Сова, който също е обвинен в злоупотреба с власт.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на Виктор Понта. По същото време групата на Национал-либералната партия внесе в парламента искане за гласуване на недоверие на премиера социалист заради злоупотреба с власт и затрудняване на изборите.

Йоханис заяви, че предприетите наказателни процедури срещу премиера поставят страната в "невъзможно положение“.

"Най-лошото, което може да се случи, е политическа криза“, заяви той.

Тази сутрин местните медии излъчиха телевизионни репортажи как Виктор Понта отива на разпит в сградата на специализираната прокуратура за борба с корупцията в Букурещ.

На излизане Понта каза, че прокуратурата го е разпитвала за неговата работа като адвокат през 2007-2008 г. и се е интересувала дали не е бил в конфликт на интереси, когато е предложил Дан Сова за министър.

Прокурорите са подали формална молба в парламента, който може да свали имунитета на министър-председателя, за да може разследването да продължи.

Понта заема поста от 7 май 2012 г. Той ръководи и Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 година.

В последните пет години румънските власти успяха да вкарат десетки висши политици в затвора, като медиите коментираха, че страната вече разполага с цяло правителство зад решетките.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа