Моника Маковей: Борисов няма намерение да води борба срещу корупцията

Моника Маковей

Бойко Борисов няма намерение да води борба срещу корупцията в България. До това заключение достигна в интервю пред Нова телевизия в неделя румънският евродепутат Моника Маковей, по известна като някогашният министър на правосъдието от времето, когато започна битката срещу политическата корупция в Румъния.

Тя бе помолена да коментира казаното от българския министър председател в друго интервю – пред бТВ преди две седмици: "На Румъния ще ѝ видите правосъдната система. Бях там, видях - нищо не се случва, различно от гонения политически".

 "Лъжа. Пълна лъжа", отсече Моника Маковей по повод тези думи.

Тя се аргументира с факта, че в Румъния се разследват политици от всички политически партии и в повечето случаи доказателствата се огласяват, особено когато делото стигне до съда, до задържане, обиск.

"Така хората виждат, че има доказателства. Тук не става въпрос за някаква политическа мъст - сигурна съм, че така се оправдават и политиците в България", заяви тя.

"Това, което е казал Борисов, е лъжа. Най-ефективно би било да се хване за работа и да направи така, както направихме ние в Румъния. Трябва да спрат да крадат, да спрат корупцията и финансовите измами, прането на пари. Политиците трябва да спрат да го правят, а тези, които са го правили, да бъдат наказвани", каза тя.

"Това, че Бойко Борисов го е казал, е лош знак, това е знак, че няма намерение да води борба срещу корупцията в България", подчерта Маковей.

По думите ѝ първата стъпка към това е да се намери добър прокурор - твърд човек, който няма да се поддаде на натиск, корупция и шантаж.

Маковей каза, че би станала правосъден министър на България, но никой не я кани.

"Никой не ме иска. Не искат да бъдат разследвани. Борбата с политическата корупция е като парадокс - те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите", заключи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?