Борисов научил за ударите в Сирия от военното разузнаване, а не от партньори

България подкрепи отговора на Запада срещу използването на химическо оръжие от Асад

Борисов научил за ударите в Сирия от военното разузнаване, а не от партньори

България подкрепи ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия заради атаката химическо оръжие, извършена от режима на президента Башар Асад миналата седмица.

Часове след ударите премиерът Бойко Борисов събра на извънредно заседание вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност, след което Министерският съвет излезе с позиция, осъждаща употребата на химическо оръжие.

”Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление. Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще”, се посочва в българската позиция.

В същото време правителството изрази загриженост от възможна ескалация на конфликта и призова ”всички страни и особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право”.

”Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума.“, каза Екатерина Захариева и подчерта, че правителството ни изразява пълна подкрепа за работата на организацията за забрана на химическо оръжие.

България разбрала за ударите от военното разузнаване, а не от партньори

По-рано вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви в интервю за БНТ, че той и премиерът Бойко Борисов са получили информация късно снощи за удара срещу Сирия, но по линия на военното ни разузнаване, а не на партньорските служби.

"Аз мисля, че не е необходимо България да излиза със специална позиция, да се нарежда на страната на противниците или привържениците на тези удари, първо, защото никой не е поискал от нас съдействие или участие в една подобна операция, никой не ни попитал какво е нашето мнение, нито ни е предупредил кога това ще се случва, въпреки че снощи късно вечерта служба Военна информация, по-точно военно разузнаване даде информация, че се очаква това да се случи", каза Каракачанов.

"Аз и премиерът бяхме предупредени, че се очаква, че има информация по линия Военна информация, че тази нощ ще се извършат подобни удари. Информацията не е от партньорските държави, информацията е от източници на нашето разузнаване, за което им благодаря, оказаха се точни в прогнозите си. България трябва да държи един тон на умерена политика. Лично аз смятам, че няма как с операция спрямо една държава или с въздушни удари, и с усилия само към една държава от Близкия изток да решим проблемите", каза Каракачанов.

Новината за информацията на военното ни разузнаване идва на фона на многократните заплахи на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" през последната седмица за предстоящ удар в Сирия.

Същевременно в последните седмици експерти и анализатори предупредиха, че България рискува да остане изолирана при споделянето на информация между евроатлантическите ни партньори заради половинчатата позиция по случая "Скрипал" и отказа ни да изгоним руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Няма пряка опасност за България

Няма пряка опасност за България от въздушните удари в Сирия, коментира по-рано вицепремиерът Красимир Каркачанов.По думите му атаката е била еднократен предупредителен удар към сирийското правителство.

”Ударите бяха по-малко от един час. Прекратени са. Както чухте и от изказването на американския военен министър генерал Матис, те са предупредителен изстрел, т.е. предупреждение, а не кампания. Няма сухопътна операция, т.е. военни действия не се водят. Опасност за българските граждани няма, няма и пострадали български граждани. Няма разрушено българско имущество, посолство на България или други сгради - собственост на българската държава не са засегнати”, каза Каракачанов, цитиран от БНР.

По думите му не е необходимо да се повишава готовността на нашите въоръжени сили, макар че "Гранична полиция", специалните сили и други подразделения на армията, които охраняват българо-турската граница, ще са внимателни за приток на нелегални имигранти.

”Макар че информацията, която получаваме и от Дамаск, и от Турция е, че няма придвижване на големи маси от Сирия към Турция или от Турция към България", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?