Борисов: Не съм паникьосан, а притеснен

Борисов: Не съм паникьосан, а притеснен

"Трябва да издържим половин година или една година, в противен случай ще фалираме държавата“. Това заяви в петък министър-председателят Бойко Борисов пред репортери относно готвените протести на полицаи, военни и на чиновниците от държавната администрация, недоволни от плановете сами да плащат осигуровките си.

"Всеки ден ще го обяснявам това, ако го разберат, ако не - най-лесното е - вадим, пускаме, харчим фискалния резерв и след това всички се превръщаме в една руина“, допълни Борисов.

Той отбеляза, че се "колебае“ дали да се присъедини към протеста на полицаите в събота.

"В ситуация на финансова и икономическа криза, в каквато е целият свят, има два варианта. Единият е - отпускаме въженцето, с което държим дефицита, подвеждаме се по всички тези популисти, които това го препоръчват и всички ние, след 5-6 месеца, обедняваме тотално, събаряме борда, ставаме Гърция.", предупреди Борисов.

Той посочи в отговор на въпрос, че не е паникьосан, а притеснен. "Не съм вярвал, че можеш да направиш НЕК - енергийната компания, задлъжняла с 1 милиард и 200 000 000 лева и сега държавата да плаща тези заеми", заяви премиерът, говорейки за завареното от предходния кабинет.

Дали сме всичко на прокурор, всичко това трябва да има възмездие, няма да давам акъл - нито на прокурорите, нито на съдиите, но това, че са погубени тези пари, трябва да има възмездие, призова Борисов.

Той каза, че при това тежко положение сега трябва да преценят кого да подкрепят – дали "пенсионерите, майките, социално слабите, или другите групи, които не са в такова затруднено положение."

Опитвайки се да парира ефекта от тиражираните информации, че кабинетът е обсъждал съкращаване на плащания за майчинство и облагане на пенсионери, Борисов обеща да не пипа доходите на тези социални групи.

По думите му правителството трябва за избере социално слабите, майките, пенсионерите, "които не са виновни, че са в това положение“. "Тях ли да ощетим, или да ощетим примерно администрацията“, попита той.

"Правим всичко възможно този период на ощетяване да бъде по-кратък - три месеца, шест месеца, една година, за да можем да извадим държавата от кризата", каза министър-председателят.

Той използва и друго имиджово събитие – връчената му голямата награда на Фондация "Искам бебе", която работи съвместно със "СИБанк", в която пък съакционер и шеф на надзора е спътницата в живота му Цветелина Бориславова, за да отправи послание към майките.

"До 4 години ще ви направя основните магистрали, метрото, завода, ако искате. Ако не – пак да ви окрадат", заяви Бойко Борисов.

Пред присъстващите той говори за злоупотреби на предишната власт, като даде пример с хидровъзел "Цанков камък".

"Към тия наглеци трябва да се отнасяме само с примери, за да разберете за какво става въпрос – само вчера, само на "Цанков камък" са заровени 21-километров третокласен път, да не си помисляте, че това е магистрала, колкото са 100 детски градини, колкото за 12 фонда "Ин витро" за тази година", каза Борисов.

"Искам, когато излизат и говорят, тези нещастници, за пари, да знаете тези цифри и всичко, което скатаем и успеем да запазим от тях, го даваме при вас, при майките, при пенсионерите и при социалното слабите."

Министър-председателят заяви, че никой не се е грижил повече за българския народ от неговото правителство и "ако тези милиарди от "Белене" и "Цанков камък" бяха в бюджета, сега щяхме да правим и нови детски градини и нямаше да се пазарим с хората откъде да взимаме."

Пред репортери той изрази очакване синдикатите да приемат всичко разумно, което им предложи кабинетът като антикризисни мерки.

Той каза, че е получил над 140 мерки и ако е имало рецепта за вярно действие, е щял веднага да го вземе.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?