Борисов обеща места за всички в болниците и се похвали, че "живеем нормално"

Хоспитализираните надхвърлиха 7000, в София увеличават с 20% капацитета за прием

Борисов обеща места за всички в болниците и се похвали, че "живеем нормално"

Ситуацията с коронавируса у нас и натискът върху болниците са под контрол. Това отчетоха здравните власти на съвещание при премиера Бойко Борисов в понеделник когато хоспитализираните пациенти надхвърлиха 7000 души и се доближават до пика на епидемията в края на миналата година.

На фона на спрения планов прием от болниците, за да посрещнат наплива на пациенти с коронавирус, Борисов заръча "всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му". "Не бива заради Covid-заболяване, болни с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински състояния, да бъдат ощетявани. Така че направете баланс между осигуряването на грижите", разпореди Борисов.

Същевременно той за пореден път отчете, че мерките у нас са либерални и това позволява на хората да живеят нормално.

Борисов към "псевдоексперти": Живеем нормално докато други са в тотален локдаун

"Тъй като има много псевдоексперти, които дават примери или с Унгария, или със Сърбия, или с Гърция, нека напомним, че мерките там са тотален локдаун, затворено е всичко, или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите, примерно в една Унгария, са им три пъти по-лоши отколкото в България. За тези, които ни дават примери за подобни наши приятели. Считам, че нашата програма, нашата тактика и нашите славни лекари РЗИ-та вършат огромна работа при абсолютно нормален живот за хората в България", заяви Борисов.

На този фон директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев докладва, че в София ситуацията е напрегната и най-голям натиск има върху болниците. С негова заповед от утре ще бъдат увеличени с 20% Covid-леглата във всички лечебни заведения. "Прави се внимателен анализ и на това да не бъдат ощетени пациентите, които нямат Covid-заболяване, за да могат и те да бъдат лекувани, особено в спешни състояния", допълни Пенчев. Той каза, че днес следобяд предстои среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.

До 3 седмици се очаква спад на заболелите

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира, че дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи стойности на новозаболелите, след това ще започне спад.

"Увереност за това ми дава както организацията в лечебните заведения, така и фактът, че броят на ваксинираните и броят на преболедувалите българи продължава да расте, което ще даде възможност да отнемем от територията на вируса", каза Кунчев. Той изрази надежда, че в страната ни ще бъде създадена организация за безопасен туристически сезон и хората ще се върнат към нормален живот.

В очакване за ваксините

Здравният министър Костадин Ангелов информира премиера, че имунизацията в страната в момента се извършва по фазите по националния ваксинационен план. Системата е в готовност да възстанови имунизацията с ваксината на AstraZeneca, щом Европейската агенция по лекарствата EМА излезе със становище за пълната ѝ безопасност.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов каза, че през настоящата седмица се очаква официален отговор от ЕМА за проучването, което се прави от Комитета за лекарствена безопасност по отношение на тромбоемболичните събития. "Продължават оценката и анализът на съобщенията, които получаваме в агенцията по лекарствата, като тази седмица ще направим заседание и на Комисията по лекарствена безопасност към ИАЛ, така че да имаме цялата картина, не само в Европа, но и локално при нас в страната".

Общо за месец март потвърдената информация от трите производителя на ваксине е за доставка на около 480 000 дози ваксини в България.

Шестима завърнали се от Занзибар са с Covid-19

По-късно Кунчев потвърди пред БНТ, че шестима българи, завърнали се от Занзибар, доказано са с коронавирус. Пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. 

Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина за идващите от Африка е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

"Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на 3-4 ден, но е по-сигурно да стане след 6-7 ден", обясни Кунчев.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Той споделя мутации с вече познати варианти на вируса, но има данни, че протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.

Над 7000 души с Covid-19 са в болница, 18% от изследваните са заразени

Същевременно нови 679 случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие при направени 3759 теста, като делът на положителните проби е 18%.

Увеличава се броят на настанените в болница. Общо 7101 пациенти с коронавирус са в лечебни заведения, от които 533 в интензивни отделения. Само преди ден в болница бяха 6 948 души заразени с коронавирус, от които 522 в интензивни отделения.

Активните в момента случаи са вече 42 090 души.

Излекуваните за последното денонощие са 584 души, а от началото на епидемията от болестта са се възстановили 225 182 души. Починали са 51 души за последните 24 часа, а общо от началото на епидемията – 11 285.

За последното денонощие са ваксинирани 975 души, с което са поставени общо 338 879 дози, а обхванати с две дози са 58 417 души. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус