Борисов очаква Първанов да се съобрази с военния министър

Борисов очаква Първанов да се съобрази с военния министър

Премиерът Бойко Борисов обяви в петък, че очаква президентът Георги Първанов да вземе решение за назначаването на директор на военното разузнаване до една седмица.

"Ние носим цялата отговорност, дали сме кандидатура, която е добра", заяви премиерът, който присъства на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Есен 2010” на зенитния полигон "Шабла".

Премиерът се надява, че до 17 септември, когато ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, въпросът да бъде решен.

"Още повече сега, когато президентът е съгласен, че комодор Гагашев е добър офицер и е награждаван от него", допълни Борисов.

Президентът вече обяви, че смята Гагашев по-подходящ за зам.-командващ на Съвместното оперативно командване. За шеф на военното разузнаване обаче Първанов предпочита сегашния зам.-началник на службата полк. Венцислав Истатков и отхвърля предложението на военния министър Аню Ангелов за Гагашев. Кадровият спор доведе до силно обтягане на отношенията и взаимни нападки между Ангелов и Първанов.

Във връзка с предстоящите съкращения в армията премиерът коментира, че никога числеността в съвременния бой не е била предопределящата. Според него ефективната армия разполага с много по-малко, но висококвалифицирани бойци.

Военният министър Аню Ангелов вече анонсира съкращение на 6000 военни на активна служба, обвързано в цялостен план за реорганизация на въоръжените сили.

Президентът Георги Първанов обяви обаче неотдавна, че не е сигурен дали при новите разчети за въоръжените ни сили може да се подддържа висока бойна готовност на армията.

Държавният глава определи поведението на военния министър "на инат" и от думите му стана ясно, че не е склонен да отстъпи за новия шеф на военното разузнаване.

Кадровите противоречия между Ангелов и Първанов излязоха публично преди назначенията през май, когато министърът отказа да повиши съветника на Първанов по военната сигурност Николай Николов.

Споделяне

Още по темата

Още от България