Борисов: Патриарх Максим бе свят човек, толкова пъти ми е пожелавал успех

Министри, депутати и граждани се стекоха на поклонението пред негово светейшество

Сн. БГНЕС

Можем да запомним патриарх Максим като изключително свят човек, толкова пъти ми е пожелавал успехи“, заяви премиерът Бойко Борисов след като се поклони пред тленните останки на патриарха в четвъртък. “Толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молел Господа вместо нас всички ние да сме живи и здрави и да има благоденствие", каза още премиерът.

За да отдадат последна почит към починалия на 98-годишна възраст глава на Българската православна църква, в столичния храм "Света Неделя" се стекоха министри, депутати, стотици граждани.

Пловдивският митрополит Николай, който оглави и Софийската епархия след смъртта на Максим, отслужи заупокойна литургия. Тялото на покойника бе поставено на пиедестал в тъмно червен цвят. В ръцете му са поставени светият кръст и иконата на Исус Христос.

Пред тленните останки на Максим се поклони и Вселенският патриарх Вартоломей, който пристигна в четвъртък в София. Той постави букет от бели рози пред тленните останки на българския патриарх. "Българският патриарх Максим беше боец, човек изпълнен с търпение", заяви патриарх Вартоломей.

Поклонението, което ще продължи през целия ден, в който православните отбелязват и Архангеловден, протича при засилени мерки за сигурност.

 

В петъчния ден на траур парламентът няма да работи

Междувременно депутатите решиха, че парламентът няма да работи в петък, когато е обявен ден на траура по повод смъртта на Максим. Парламентарният контрол се отлага за следващия петък, когато целият ден ще бъде отреден за депутатски питания към правителството.

В петък от 9 часа отново ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм “Св. Александър Невски”, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим. На тези траурни служби миряни няма да бъдат допускани, затова църквата призова всички, които искат да се поклонят пред останките на патриарха, да го направят на 8 ноември.

В “Св. Александър Невски” има сектор, определен за народните представители, които ще присъстват на траурната церемония по прощаване с патриарх Максим.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?