Ден на национален траур

Патриарх Максим беше погребан в Троянския манастир

Сн. БГНЕС

Патриарх Максим беше погребан в 17 часа в петък следобед в църквата "Успение Богородично" в Троянския манастир. Той почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години след като ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 години.

По негова воля ковчегът с тленните му останки беше положен в гроб, намиращ се в храма на манастира, в пространството зад прочутата чудотворна икона на Света Богородица Троеручица. Троянският манастир се намира в близост до родното село на патриарха Орешак и в него Максим постъпва като послушник като юноша, а през годините обича често да се връща там.

Преди погребението в църквата бе отслужена последна заупокойна молитва от Великотърновския митрополит Григорий. Храмът и двора на манастира бяха изпълнени с хора, желаещи да изпратят патриарха в последния му път. Преди затварянето на ковчега короната на патриарха беше свалена от главата му.

Траурната процесия към Троянския манастир тръгна от храм-паметника “Свети Александър Невски“, където по-рано днес бяха отслужени заупокойна литургия и опело за патриарха.

На траурните служби присъстваха висши духовници от 13 поместни православни църкви, сред които Вселенският патриарх Вартоломей Първи и сръбският патриарх Ириней.

С чисто сърце си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото беше и Патриарх Максим. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев преди да влезе в храма. Държавният глава добави, че Негово светейшество е бил достоен патриарх, добър и благ човек. Нека всички заедно да скърбим, но нека и да се гордеем с това, което Патриарх Максим направи за единството на църквата и за духовността на българите, посочи Плевнелиев.

Председателят на НС Цецка Цачева каза, че ще запомни Патриарх Максим с неговия стоицизъм.

За опелото в храма пристигнаха президентът Георги Първанов (2002-2012г.), лидерът на БСП Сергей Станишев, депутати, министри, главният мюфтия Мустафа Хаджи, дипломати и други.

Опелото продължи до 12.30 ч., след което кортежът с тялото на патриарх Максим потегли за Троянския манастир.

Междувременно Варненският и Великопреславски митрополит Кирил съобщи, че старците от Свещения Кинотис – представителите на двайсетте манастира в Света гора, ще обсъдят случая с плачещото с кървави сълзи чудотворно копие на Пресвета Богородица “Доктойно есть” и ще се произнесат по него.

“На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть" се появи първото кърваво петно на дясната страна на лицето на Света Богородица. На 28 октомври се появи още едно петно и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина Патриарх Максим. За нас това означава, че Света Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очистват, поради което се утешаваме, че Патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде“, обясни митрополитът.

Споделяне

Още по темата

Още от България