Петък ще е ден на траур във връзка с кончината на патриарх Максим

Вече тече подгряването на общественото мнение за "най-подходящия" наследник на починалия

Митрополит Николай (вляво) с Божидар Димитров (в средата)

Петък, денят на опелото и погребението на патриарх Максим, ще бъде ден на национален траур, реши Министерският съвет в сряда. Патриарх Максим почина във вторник призори на 98 годишна възраст и в четвъртък и петък ще бъдат проведени църковни траурни церемония за изпращане на патриарха, който бе 41 години начело на Българската православна църква.

В сряда на първото си седмично пленарно заседание парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на Максим. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази съболезнованията си и посочи, че "кончината на патриарха е потопила в скръб българския народ".

"Десетилетия наред личността на обичания патриарх олицетворяваше духовната мисия и историческата роля на Българската православна църква, той ръководеше делата ѝ с мъдрост, чест и добротворство", посочи Цачева, която бе сред политиците, посетили духовника в болницата Лозенец на рождения му ден.

Цачева отбеляза, че "патриарх Максим ще бъде запомнен като радетел за единството на църквата и вдъхновен защитник на православието и истината".

Цачева съобщи, че е пристигнало съобщение от Светия Синод, че поклонението пред тленните останки на патриарх Максим ще бъде в четвъртък в храма "Света Неделя", където в 9 часа ще бъде отслужена заупокойна литургия.

В петък в храм-паметника "Св. Александър Невски" от 9 часа също ще бъде отслужена заупокойна литургия, а от 10.30 часа е опелото на покойника. Погребението му ще бъде следобед в Троянския манастир, каквото е било желанието на починалия.

Медийното налагане на митрополит Николай набира скорост

Ден след кончината на патриарха в публичното пространство започна упоритото лансиране на "най-вероятния кандидат" за овакантеното високо място - Пловдивският митрополит Николай, добил медийна популярност със спорните си привички, вкуса към лукса и показността едновременно с гръмогласното ултраконсервативно изказване по ред обществени въпроси и с нескритото одобрение на по-тесните връзки с Руската православна църква.

Митрополит Николай стана временно обгрижващ и Софийската митрополия след смъртта на Максим - роля, която ще заема до избора на временен заместник на патриарха и същевременно софийски митрополит.

Николай не скрива и амбициите си да расте още в църковната йерархия, като за заемането на най-висшия пост - патриаршеския - пред него има една съществена пречка - той няма навършени 50 години, които по устав са едно от условията за възкачването на патриаршеския престол.

Той има и един плюс - че не е бил сътрудник на Държавна сигурност поради младостта си по онова време.

Още в деня на смъртта на Максим започнаха да се прокрадват гласове, че заради Николай могат да се прокарат промени в църковния устав, така че възрастта му да не е пречка. Това бе повторено и в сряда и вероятно ще е част от кампанията за налагане на Николай като най-подходящ наследник в публичното пространство.

А за да може Николай да отговоря и на второто условие за избираемост - да има поне пет години начело на митрополия, изборът на нов патриарх може "леко" да се отложи за март догодина, или около месец, след като той навърши пет години

Във вторник директорът на НИМ Божидар Димитров, който има отлични отношения с митрополит Николай, отбеляза, че няма да има проблем, ако се свика нов събор, който да промени устава и да отпадне ограничението за навършена възраст.

В сряда пред бТВ и директорът на дирекцията по вероизповеданията, тоест човекът на светската власт, Емил Велинов повтори същото, като направи и портрет на бъдещия патриарх, много наподобяващ на Пловдивския митрополит.

"На Българската православна църква в момента ѝ трябва една здрава ръка, трябва ѝ човек, който да тропне по масата. Трябва да търсим достоен заместник на Негово светейшество патриарх Максим. Вътрешно-организационната среда на църквата също трябва да се постегне. Начело на православната църква трябва да застане човек, който уважават и миряните, и клирът. Сред митрополитите има достойни заместници на патриарха", каза той.

"Когато една епархия като Софийската овдовее, по принцип тя се поема от най-близкия митрополит, в случая това е врачанският митрополит Калиник. Той обаче каза, че се чувства немощен и предложи това да е дядо Николай, който ще води Софийската митрополия до избор на нов патриарх", допълни Велинов и направи плавния преход към евентуален избор на Николай:

"Има възможност уставът на църквата да бъде променен и възрастта да не е пречка пред Николай той да поеме и официално църквата. Мисля, че един нов църковен събор може да промени устава".

И бившият директор на дирекцията проф. Иван Желев коментира кратко във вторник, че Николай може действително да стане следващият патриарх, защото той се ползва "с политическото одобрение".

Според социолога Андрей Райчев голямата опасност пред православната църква е евентуалното избиране на митрополит Николай за патриарх заради неговата арогантност и морално двусмислие. Пред Дарик радио той каза:

"Това е човек, който ходи със скъпи часовници и джипове, който съчетава това с изключително радикална проповед с поза на абсолютно безгрешно същество, което знае истината, сочи с пръст, наказва. Има голяма опасност, ако младите не се активизират, имам предвид и свещениците, но и миряните, това място да бъде купено с пари".

Психиатърът д-р Николай Михайлов се съгласи, че такава опасност има и обобщи за този тип духовници, каквито има в БПЦ:

"Един такъв особен бизнес с вкус към църковните отличия, защото му е потребна една такава стилизация на образа, тези хора нямат нищо друго освен арогантност. Следователно те са опасни, щом става дума за бъдещето на една институция с духовно и национално значение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?