Борисов поръча заместник-министрите да не подават оставки

"Станишев управляваше като "индианеца" на Доган, сега не иска да е на тръстиката“

Сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова министрите от кабинета да не принуждават своите заместници да напускат преди формирането на служебен кабинет.

"Предполагам, че никой от вас няма да остане министър, но ако зам.-министрите желаят да останат и, разбира се, ги поканят, нека да останат. Иначе да са готови и те с оставките, както и областните управители", заяви Борисов в началото на правителственото заседание в петък.

Опозицията обяви, че настоява зам.-министрите и областните управители също да напуснат с назначаването на служебния кабинет. Темата е чувствителна, тъй като президента Росен Плевнелиев би бил улеснен в преценката си за смяна на политическите фигури в държавната администрация, ако те доброволно напуснат постовете си. Освен това БСП са на мнение, че има схема на вътрешния министър в оставка за изборни машинации, които да станат чрез областните управители и шефове на полицията.

Заседанието на кабинета в оставка бе отложено два поредни дни поради престоя на Борисов в болница заради високо кръвно.

И в началото на това заседание той използва присъствието на камери в залата, за да направи традиционното си седмично "обръщение" към нацията.

Премиерът в оставка увери, че по никакъв начин не се меси на президента във формирането на служебно правителство.

Единственият ми ангажимент е да не караме хората, които сме назначили, насила да напускат, каза той.

Явно на Станишев не му се иска да е на тръстиката

Според него опозицията предлага формула на скрито и дистанционно управление. Станишев ни предлага нова форма на управление - "партийните лидери да стоят в някакъв съвет горе в планините или в някоя резиденция в полите на Витоша, а някакви марионетки да играят ролята на премиери и министри".

"Иначе аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Това го направи преди няколко години Ахмед Доган и си управляваше Тройната коалиция. Тогава Станишев беше сред изпълнителите. Доган и царят го правеха, той беше индианецът долу. Явно сега не му се иска да е на тръстиката и затова предлага друг вариант - партийните лидери само да са лидери, а излъчват някой, който да го бият с камъни за непопулярните реформи и мерки и така да се съхраняват", коментира Борисов изявлението на Станишев, че ако БСП спечели изборите, той няма да е премиер.

"Никой не е казал, че ще ни изберат, нито мен, нито него, нито който и да е, така че откъде накъде…?! Но, за да му отговоря, защото това е дезертьорство, че и ние можем да работим по този начин, само че не аз, а секретарката ще бъде. Тя е много по-тиха, много по-разбрана, ще изслушва всички и просто само ще пита. Просто това е несериозно. Нали политическата отговорност във всяка една държава, излъчват лидерите си, те участват в предизборна кампания", продълж темата Борисов и добавя: "Господ разполага със здравето на хората, а народът - с това кой трябва да управлява, така че ние направихме това, което можахме. Нека хората да съдят за делата и за едните и за другите“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?