Премиерът в оставка прозря: Магистралите се харесват, но не са достатъчни

Имало "някаква завера" с поскъпването на тока, службите не предупредили

Премиерът в оставка прозря: Магистралите се харесват, но не са достатъчни

"Явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно", каза премиерът в оставка Бойко Борисов, признавайки частичен провал на досегашния си пръв приоритет с магистралите. Той посъветва министрите за предизборната кампания да дават предложения как "да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата".

Той освен това вече си дава сметка, че непрестанната размяна на политически обвинения също не върши работа.

"След тези заседания (на Министерския съвет -бел.ред.) вече ще сме на друга вълна, да спрем да се разправяме с тези политически лидери, защото всъщност вече на хората толкова им омръзнаха цифри. Той всеки ден казва – задължиха държавата, дългове, а то е точно обратното. Но хората вече това не ги интересува. На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи", казва Борисов, цитиран в стенограмата на правителственото заседание в петък.

Въпреки това той не пропуска отново да се заяде с лидера на БСП Сергей Станишев, напомняйки за сетен път, че тройната коалиция е вдигнала пенсиите през 2009 г., но ГЕРБ са започнали да ги изплащат.

"Ние трябва да сме готови в следващите месеци да кажем какво може реално да се направи и как трябва да стане. Вече всеки, който се занимава с управление знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга", посочва той.

Борисов коментира и исканията за изгонване на чуждестранни инвеститори, имайки предвид призивите за национализация на на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". "Няма нищо по-лошо за инвеститорите от това да разбират, че им се развалят стари договори. Понеже, за съжаление нямаше възмездие за тези, които подписаха тези тежки за България договори, сега всяко разваляне на подобен договор буквално е огромен отлив на инвестиции", обяснява той.

Бойко Борисов показва и готовност да пази демокрацията в страната дори и при забрана на партиите. "Затова е много важно и затова и подадохме оставка (да не се създава напрежение и да се гонят инвеститори- бел.ред.), затова се дръпнахме, затова сме готови, ако предлагат нова форма на управление с граждански сдружения – ще закрием партиите, ще си направим гражданско сдружение, каквото бяхме – то не е и закрито, Фандъкова е председател на гражданското сдружение и тогава всички, които ни подкрепят…", обяснява премиерът. Той напомня, че е бил избран за кмет на София от инициативен комитет, съставен от граждани.

Борисов призовава и "тези, които смятат, че могат да управляват по-добре от гражданските сдружения", веднага "да си направят партия, да си направят депутати, да си направят кабинет". "Ние с радост ще ги приветстваме", допълва той.

"Важно е да бъдат отговорни хора, а не като Станишев. Иначе аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения и просто само да ги свеждат", казва Борисов.

Коментирайки защо са избухнали протестите и политическата криза той изразява своята убеденост, че със сметките на тока е станала "някаква завера" от страна на ДКЕВР и ЕРП-тата, а службите не са предупредили.

"Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38-45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили. Просто пропиляхме и пропуснахме време. Това можеше ние да го отреагираме. Виждате дори в Русия Путин от България видя, че това е проблем, когато отиде на много хора на електромера сметката и веднага дръпнаха назад и там свалиха тока. Ние днес ще го свалим сигурно със 6-7% поне. Защо да не сме го направили? Ако имахме тази информация от службите или от ДКЕВР или от всички останали, нямаше да се получи това", коментира премиерът.

Той признава, че е допуснал грешки при управлението на енергетиката, но го отдава на лошите министри.

"До вчера говореха, че контролираме всичко, сега нито контролираме парламент, нито контролираме Министерски съвет, президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава. Но ние нямаме нищо от днес – никаква власт. И медиите са го правили нарочно. И аз като съм казвал и когато са ме питали в Брюксел, съм казвал, че ние нямаме нито една медия, ние не ги караме тези няколко, които брутално ни хвалеха, за да създадат това усещане и да се говори на тази тема, сега са водачи на протестите. Но хубаво, че и това се забеляза в Брюксел и този мит ми падна от гърба – и за диктатор, и за контрол върху медиите", казва премиерът в своя анализ за случилото се.

Не е ясно дали още смята, че е свален с "метеж" от страна на БСП и ДПС, както твърдеше във вторник. Борисов не споменава и констатациите на заместника си Цветан Цветанов, който миналата неделя каза, че в челото на протестите са криминални структури, свързани с "октопода" Алексей Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?