Борисов пред дилема: Ако не подкрепя правителство, остава Рашков, ако подкрепя, идва Трифонов (видео)

Бившият премиер изненадващо призна, че не бил фен на спецпрокуратурата

Борисов пред дилема: Ако не подкрепя правителство, остава Рашков, ако подкрепя, идва Трифонов (видео)

Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че е изправен пред дилема и не може да избере по-малкото зло. На пореден брифинг той разкритикува всички, които са говорили против него, и ги призова да се разберат и да направят правителство.

"Кое зло да избера? Имам Рашков, имам Трифонов, не подкрепяме правителство, остава Рашков, подкрепяме, идва Слави Трифонов", констатира той.

Бившият премиер започна брифинга си с цитиране на политически изказвания от последните дни. Борисов демонстрира драматично четене на думи на Христо Иванов като подканяше останалите членове на ГЕРБ да му ръколяскат на ключови места. 

Той обясни, че нямало да дава брифинг, ако не бил чул, че той участвал в някакви договрки. Борисов отрече и определи останалите партии като токсични. Той допълни, че никой не искал да говори с ГЕРБ, а сега се обяснявало, че без него не може.

"Затова аз умолявам те, Христо, вие надробихте тая попара, гореща, горчива, гадна, ще я сърбате. Ако вие, водени от Радев, ни вкарате в трети избори, няма никакво значение какво ще се случва с ГЕРБ. Две държави останахме без план, но едната е най-богатата. Две, бе, некадърници такива", заяви Борисов.

Според него за една нощ Слави Трифонов се е превърнал от най-обичания в най-мразения политик. Борисов го призова да направи правителство с поне 40 министри, за да има постове за всички и държавата на мирне. Той коментира, че парламентарни избори за трети път няма да променят ситуацията към по-добро, а обратното. Ако това се случи, ще има само още няколко седмици до предстоящия президентски вот и за това време партиите не можели да се разберат. Ако пък той се включел в преговори за правителство, всички щели да кажат, че е съставено от неговата "дълга ръка".

ГЕРБ по никакъв начин няма да подкрепи правителство на Трифонов, каза още Борисов. Партията обаче планира да влезе в пленарната зала, защото народът ги е избрал и така може да се стигне до осигуряване на кворум. Борисов няма да подкрепи и идеята служебното правителство да бъде предложено за редовно.

Бившият премиер обясни, че е казал на всички какво ще се случи. А именно: "До 11 кючек, айде на 12 Слави Трифонов – лош, кючекът свърши".

Борисов направи и едно изненадващо признание. На въпрос дали не е време за катарзис в ГЕРБ по отношение на главния прокуро Иван Гешев, той заяви, че не бил фен спецпрокуратурата.

"Аз също не съм голям фен, това от Европа го искаха, специализирания съд и прокуратура", заяви той. За самия Гешев не каза и дума. Но пък атакува Христо Иванов, че целта му била да стане главен прокурор.

Бившият премиер, който преди два дни заяви, че е извикан на разпит в МВР, каза, че не смятал да става депутат, защото имунитетът му би бил пречка за полицаите, а той искал да им пречи, защото ги обичал като колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?