Борисов припява на Ердоган срещу ЕС: Анкара спирала бежанците само заради добрите ни отношения

Турция има право да обвинява Брюксел, че не спазва ангажиментите си, смята премиерът

Бойко Борисов и Реджеп Ердоган.
"Само желанието ни да се поддържат добри отношения ги кара (Турция - бел.ред. ) да поглеждат към бежанския поток. Той не е техен проблем. Ако си помислите – ако ние сме на мястото на Турция, щяхте ли да кажете: Дайте да държим тук бежанците да не отидат в България и Гърция. Ще кажете: Какво ще получим за това? Нека се поставим на тяхно място", заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник. 
 
Той подкрепи турските власти, като в същото време критикува Европа, че не проявява солидарност и не изпълнява ангажиментите си към Анкара. 
 
"Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави, и те са в пълното морално право да кажат: Вие не си изпълнявате задълженията, оправяйте се", коментира Борисов часове след като Анкара за пореден път заплаши, че няма да спира потока от нелегални мигранти към ЕС, ако не паднат визите за турски граждани. 
 
Споразумението за отпадането на визите е част от споразумението с ЕС, според което Анкара ще получи и помощ в размер на 6 млрд. евро, част от които вече са изплатени. 
 
Борисов каза още, че позицията на европейските държави по мигрантската тема представлява "тежка европейска несолидарност”, защото "да се заградят държавите в Европа и да кажат: Сега ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза, не мога да нарека европейска солидарност нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора".
 
Борисов допълни, цитиран от БГНЕС, че проблемът е изключително тежък за самата Турция, включително и финансово, особено в извънредното положение, в което се намира страната след опита за преврат от преди месец. 
 
Борисов още в края на миналата седмица обяви, че "всячески" се опитва да запази отношенията с Анкара заради опасността да "залее" страната с мигранти. В същото време той отрече да има сделка с Турция за предаването на  турския бизнесмен Абдуллах Бююк, когото режимът на президент Реджеп Ердоган обяви за "предател".  
 
"Турците нямат ангажимент към бежанската криза"
 
"Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми – и изключително остри с колегите в Брюксел. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата: Ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, турците нямат ангажимент към бежанската криза". 
 
Борисов посочи, че всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат. 
 
"При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат", допълни той. 
 
Борисов посочи, че е обсъждал проблема с мигрантите и с президента Ердоган, и с премиера Бинали Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. 
 
"България харчи стотици милиони за охрана на границата… Отстрани може да изглежда лесно, но не е. От едната страна на Черно море е Крим, а от другата – Истанбул”, допълни Борисов, който се изказа за актуалната международна обстановка по време на посещение в Троянския манастир. 
 
"Едно добро дело" 
 
Той съобщи, че правителството се старае да отпуска "средства там, където градовете имат нужда" 
 
"Стотици църкви са ремонтирани, дадохме 1 420 000 за Троянския манастир, последните 100 хиляди лева в края на м. юли за Басарбовския манастир, 350 хиляди за "Прокопий Варненски”, допълни той. 
 
"Това е едно добро дело, защото сме убедени, че българите имат нужда да се молят в хубави храмове", каза Борисов. 
 
В понеделник той направи оглед на строителството на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий” в Ловеч, за който правителството е осигурило в последните години 618 хил. лева. 
 
Преди това премиерът присъства на празничната литургия в Троянския манастир по случай Успение на Пресвета Богородица и храмов празник на манастира. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?