Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов "всячески" ще угажда на Ердоган, но предаването на Бююк нямало общо

"На всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем"

33 коментара
Борисов "всячески" ще угажда на Ердоган, но предаването на Бююк нямало общо

Решението за скандалното предаване на турския бизнесмен Абдуллах Бююк от МВР на режима на Реджеп Таийп Ердоган, който го смята за "предател", не било взето от премиера Бойко Борисов, като част от сделка с Анкара България да не бъде заплашена от "заливане" с бежанци. Ставало въпрос просто за рутинно извеждане на мигрант без валидни документи – "един от 25 000", "върнати по идентичен начин" от "колегите в МВР".

В същото време Борисов, който само бил "информиран" от вътрешния министър Румяна Бъчварова за развитието на казуса, имал само една цел по темата "Турция": "всячески да запазя отношенията с правителството, в лицето на Йълдъръм, и президента Ердоган".

И въпреки че от една страна има експулсиране на издирван от Анкара "предател" в нарушение на международното право и националното ни законодателство, а от друга - стои "голямата цел ... Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, да не влезем в този конфликт", между двете нямало абсолютно нищо общо.

Този логически каламбур сътвори в петък лично министър-председателят Борисов в опит да демонстрира на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев цялата картина около връщането на Бююк в Турция, съчетано със заплахите от катастрофична бежанска криза, идващи от южната ни съседка.

Описвайки в крайно мрачни краски заплахите, пред които е изправена България заради международното положение, премиерът вплете и обяснението на поредния си завой по темата АЕЦ "Белене", което първото му правителство спря, а сега второто се кани да рестартира.

Като оставим настрана оплетената логика, че угаждането на Ердоган с цел спокойна българо-турска граница, няма общо със скандалното експулсиране от България на последовател на неговия основен опонент, из разхвърляните тези на Борисов най-много изпъкна тази, че "ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими".

Или казано с други думи – не сме "по-лесни" от партньорите ни в ЕС и НАТО, просто сме по-уязвими и затова трябва да се снишаваме пред претенциите на Ердоган и Путин, дори и това да означава да се движим "на ръба на закона".

МВР е действало "на ръба на закона", но Борисов му вярвал

"Аз вярвам на това, което са направили колегите в МВР. Вчера Бъчварова ме информира за мерките... Оттук-нататък действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали, но аз бих се спрял на много по-сериозни, не казвам, че това не е сериозно, не казвам, че хората, които се вълнуват от правата на всеки български гражданин, в България сме го доказали, че никой не може да наруши правата на никой и това е безспорно", бе единственият по-подробен и конкретен коментар на премиера за връщането на Бююк в Турция.

След което последваха пространни обяснения за рисковете, които може да провокира евентуалното влошаване на отношенията между София и Анкара.

"Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България и ние сме задължени, не казвам, че, за да не им дам допълнителен повод, че това е било движещото, когато институциите са работили и са взимали такива решения (като това за Бююк – бел.ред.), но ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения", обобщи Борисов в нелеп опит да защити силно противоречивата си теза, че стремежът да угоди на Ердоган нямал нищо общо с готовността, с която МВР наруши няколко закона, за да върне в Турция изявен последовател на Фетхуллах Гюлен.

И добави: "С цената на ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България."

"Обикновено Османската империя отива до Австрия"

"В тази ситуация ние сме изправени пред една огромна криза между Турция и ЕС, криза, която всеки ден или някой от европейските ми колеги или лидери, или турският президент, или премиер, или външен министър си отправят най-тежки закани, публични. Канцлерът на Австрия казва: "Никаква Турция, да се развали споразумението!" Това го казват и от Вишеградската четворка и кой ли не, само че историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите", подложи на кратък исторически анализ днешните събития премиерът.

Основната сюжетна линия, прокарана от Борисов близо две денонощия след експулсирането на Бююк, бе представена пред обществеността още в четвъртък от заместник главния секретар на МВР Георги Арабаджиев: той е просто нелегален чужденец, когото България третира като всеки друг – връща го "в родната му страна, където е семейството му". И дори фактът, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу първо обяви, че Анкара иска Бююк, а след десет дни каза, че екстрадицията му е "в процес на подготовка", не означавал, че случаят е по-сериозен от политическа гледна точка.

"Не е случайно, но това е един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на госпожа Бъчварова, ще проверят, ще видят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят, това тя ще го направи. Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая, чувате какво става в Германия, с 50% по-малко приемат, започват да се ограждат и казват така: "нелегалните мигранти, които са там, ще бъдат връщани от мястото, където са минали", това нито е Австрия, нито е Словения, нито е Хърватия, нито е Сърбия, това е България. Второ, ако Турция приемем, и нека само да успокоя, за съжаление хората, които, както и аз съм тревожен много, и неправителствените организации, в Турция няма смъртно наказание", продължи да криволичи в темата премиерът.

"За съжаление на границите ни от едната страна е Крим, от другата е Турция"

И редувайки на няколко пъти позициите, че съображенията му за политиката на Ердоган нямат никакво отношение към решението на МВР по казуса "Бююк" с тази, че би било страшно да влошим отношенията си с Турция и да "залеем България" (с бежанци – бел.ред.), Борисов постепенно стигна и до заключението, че "за съжаление на границите ни от едната страна е Крим, от другата е Турция – с едно кимване на глава се взимат решенията там".

По време на целия разговор той демонстративно избягваше да влиза в детайли по хронологията на извеждането на Бююк до ГКПП "Капъкуле", представяйки го за едва ли не дребен случай на фона на апокалиптичната му прогноза за отприщване на бежанска вълна от Турция, успоредно с евентуалното връщане на "400-500 хиляди от Европа".

Това провокира у водещия Виктор Николаев опит да изясни позицията на премиера: "Разбрах тезата ви – вие в прав текст не можете да кажете, че това е сделка или това е политическо решение, но по начина, по който водим до момента разговора, и този контекст, който чертаете, разбирам, че този човек е върнат, за да не пострада България."

"Не го разбирате правилно, и не го коментирайте така. Двете неща нямат общо. Сигналите, които ние сме получавали от Турция са за още много граждани", реагира Борисов, препращайки всички следващи въпроси за Бююк към Бъчварова.

Когато обаче водещият сравни поведението на българските власти с това на гръцките и американските, които отказаха да предадат на Ердоган съответно – 8 военни и Фетхуллах Гюлен, премиерът реши да подчертае, че "ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими".

"Ще залеем Европа с бежанци" значело "ще залеем България"

"Какво значи изказване – "ще залеем Европа с бежанци", при положение, че Европа е заградена навсякъде вече с телени огради? Демократична Европа, която има по устав, по конституция свобода на движение е заградена навсякъде с огради. Какво значи "ще я залеем"? Ще залеем България, това значи. Това значи "ще залеем България", те няма как да стигнат до Австрия, те ще попаднат тук. Навсякъде е оградено", продължи да насочва вниманието на зрителите към евентуалните последствия, ако София ядоса Ердоган.

Попитан дали подобна линия на поведение от наша страна не поставя в сериозен риск всеки следващ турски гражданин, който ни бъде поискан от Анкара, Борисов рязко зави към трудно-разбираема аналогия с частното му дело за клевета, което спечели срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров.

"Какво да направя? Сравнението, че един български гражданин, който е осъдил друг за престъпление и клевета бива наказан с 35 000 лева да плати, срещу 3000 лева на виновника", смени темата премиерът, след което се ядоса, че новият сюжет на разговора бе определен от водещия като "незначителен".

"Кажете, господин Борисов, как давате гаранция, че правата на гражданите ще бъдат защитавани и, че върховенство на закона има, въпреки сложната международна обстановка, ако това е причината...", продължи да настоява Виктор Николаев, изкопчвайки единствено лаконичното: "Категорично! Дори и коментарът за върховенството на закона е неуместен, защото то е така."

И побърза да добави, че "няма никакво значение кой стои отсреща в Турция, за мен е важно да запазим такива отношения, че умишлено те да не предизвикат тази вълна, а обратното – заедно да пазим границата. Това ми е жизненоважната задача, докато съм на този пост. Ако иска друг да заповяда, да отиде да се разбере с Ердоган, да се разбере с всички останали и да види".

На Гърция ѝ било лесно да не предаде на Анкара военните, защото имали документи

Помолен повторно да коментира позицията на Гърция, която отказа да предаде 8 военни, замесени в опита за преврат в Турция от 15 юли, Борисов обясни, че тази ситуация е "по-лека" от тази с Бююк, "защото те имат документи, имат всичките си права. Тук на няколко пъти това, което повтарям е казано, че въпросният човек не е имал документи".

Тук водещият вкара в разговора и последното завъртане на правителството по отношение на АЕЦ "Белене", задавайки директния въпрос дали Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са новите стратегически партньори на България.

"Преди месец... толкова са динамични отношенията, че преди 2 месеца ние говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия... Заедно с Румъния, с Украйна. По-точната формулировка е за общи учения, патрули и какво ли не на територията на Черно море... това е. И тогава Турция и Русия бяха в, едва ли не, военни събития – сваляха си самолети, мразеха се. След 2 месеца ситуацията е съвсем различна", многозначително заключи премиерът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milenca
  #33
 2. Николай Колев_fb
  #32

  Господин Башбакан, понеже в последно време се навъдиха много храбреци и много мераклии за властови позиции, Ви съветвам незабавно да подадете оставка. Циркът, който ще настъпи сред парламентарните и извънпарламентарни партии ЩЕ БЪДЕ ПЪЛЕН И ПРЕЛЮБОПИТЕН! Пък може да се окаже и ОЗДРАВИТЕЛЕН! Нали казват, че СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ!

 3. Как им викаха на кучетата със смесена порода, хранени с попара?

 4. pepe
  #30

  Глупак, натегач и страхливец, без капка морал... избраник на народа български.

 5. Преслав
  #29

  Искам предсрочни избори незабавно !!!

 6. Преслав
  #28

  Aз пак да благодаря на Асен Генов , Манол Глишев , Ивет Добромирова , Иво Прокопиев и останалите 57 протестъра с вувузелите , че върнаха Борисов на власт ! Без тях нямаше да е същото :))) П.С.Никой няма да изтрие снимката на сенатор Макейн с главореза Ал Багадаи който уж убуват поне вече десетина пъти. Паметен исторически момент ;)

 7. Рим
  #27

  Светкавичното екстрадиране на бизнесмена Бююк в Турция е началото на края на второто неуспешно правителство на Борисов! Началото, защото много по-голяма причина за незабавната оставка е "големият шлем" на агент Гоце...
  Големият шлем за комунистите, който Първанов и Борисов готвят съвместно отдавна, ще направи енергийната зависимост на България от Русия абсолютна! Това е сто пъти по-важно за бъдещето на страната от случая "Бююк", без да се омаловажава последният! Никъде в програмата на Герб за миналите

 8. ARROGANT
  #26

  Страстна целувка за "Моят приятел Ердоган": http://picbg.net/u/337/39928/844739.jpg Да си припомним "КОЙ" водеше целия министерски съвет на "изнесено заседание" в Анкара, "КОЙ" поздравяваше и се пуйчеше пред строените низами, плачейки от умиление като чуеше "Конграчулейшън ПАША ЕФЕНДИ".

 9. Ivan Smilov
  #25
 10. AC/DC
  #24

  Вече го казах : Баце го бива за тактик, но е много слаб стратег. Като за начало мисля, че настъпа без да иска американска мина и това много скоро ще се разбере. А за в бъдеще с такъв човек начело на държавата може би ни чака нова национална катастрофа. Просто той насила ни бута натам. С непоследователната, постоянно лъкатушеща насам-натам външна политика постепенно ни остава съвсем сами на произвола на големите държави, без съюзници, на които никой не вярва и никой не уважава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.