Борисов разпореди на министрите: Никакво затваряне, бъдете гъвкави

Борисов иска имунитет от прокурорско разследване при купуване на ваксини за Covid-19

Борисов разпореди на министрите: Никакво затваряне, бъдете гъвкави

"Изискам от вас гъвкавост", разпореди карантинираният премиер Бойко Борисов в петък по време на поредното онлайн издаване на разпореждания към своите министри.

"Най-лесното е (да се издават) заповеди за забрани. Трудното е гъвкавостта. Оторизирам всеки от вас, непрекъснато бъдете в контакт с министър Ангелов, (да издавате) гъвкави заповеди, да бъде обгрижен всеки един бизнес и всеки един човек. Изисквам от вас гъвкавост", обяви Борисов.

Той допълни: "Най-лесно е да сложиш чертата и да кажеш: Затварям (хората по домовете им)".

После обясни лично на здравния министър Костадин Ангелов: "Искам максимално да се отърсиш от мисълта, че ако вкарам за две седмици всички хора вкъщи, тя сигурно ще падне пандемията. След това отново ще е взрив".

"Светът вече се управлява по друг начин и затова казвам да не започвате с университетите и училищата. Оставете хората на гъвкави работни времена", обясни Борисов. От тази седмица до 12 ноември университетите и гимназиите минаха на онлайн обучение по заповед на здравния министър.

В допълнение Борисов каза, че правителството ще плати за ваксини за новия коронавирус, ако Народното събрание вземе решение за това.

Искам и имунитет

По-рано в четвъртък вечерта Борисов имаше друго включване от дома си, в което настоява за решение на ниво ЕС, което дава имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксини за коронавирус. Той направи Фейсбук обръщение към българите преди заседанието на Европейския съвет.

Борисов посочва, че има "много лош опит" с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов. По негово време у нас бяха внесени ваксини от Турция, но след това Москов бе обвинен от прокуратурата и все още е подсъдим.

Още ни развеждат по съдилищата

"Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители", заявява премиерът.

По думите му за ваксини България трябва да плати около 300 млн. евро. При покупката им обаче имало много неясноти. Борисов посочва, че се говори за общо 11 вида ваксини. За съхранението им се изисквал сериозен ресурс – държавата трябвало да купува хладилници и голямо количество сух лед. В същото време договорите били направени без възможност да се препродава на трети страни. Според премиера в един момент може да се окаже, че държавата е платила 300 млн. евро за ваксини, а има само 300 хил. желаещи да се ваксинират. Той твърди, че в момента купуваме "котки в чували".

Другият проблем бил, че компаниите-производители нямало да носят отговорност за евентуални проблеми с ваксините. Така отговорността щяла да се насочи към съответната държава.

"Много ясно трябва да се определи колко ще са ни ваксините, колко хора ще искат да се ваксинират, защото на на подобни големи стойности медицински препарати след това ще се търси и и отговорност пред тези, които ги закупуват. Затова ще настоявам министърът на здравеопазването да говори с държавния обвинител и много внимателно да преценяме какви са ни възможностите", заявява Борисов.

Той допълва, че има опасения и за бързите антигенни тестове:

"Дублирането им с писиарите. Ми ако единият даде отрицателен, а другият – положителен? Това също би могло да възникнат проблеми с гражданското общество защо се карантинирали или не някой".

Най-рано април

Ваксина може да има най-рано следващата пролет, заявява Борисов. Според това значи, че дотогава трябва да се спазват мерки, защото кризата с коронавируса ще продължи.

"Какво и да говорят, че за по две седмици, три седмици, месец или два, аз съм убеден, че в зимните месеци това ще продължи. Колапсът на европейската икономика, на европейските финанси, а и, виждате, Щатите минаха -15% от БВП. България все още се държи добре", отчита той. 

Споделяне

Още от България